Yaz aylarında artan sıcaklıklarla birlikte orman yangını riski de yükseliyor. İnsan kaynaklı ihmallerin ve iklim krizi kaynaklı aşırı hava olaylarının birleşimi, her yıl binlerce hektar orman alanının yok olmasına neden oluyor. Yangınlar yalnızca doğaya değil, insan yaşamına da doğrudan tehdit oluşturuyor. AKUT VAKFI, bu hayati riske karşı kamuoyunu bilinçlendirmek ve alınabilecek önlemleri paylaşmak amacıyla bir dizi önemli uyarı yayınladı. Vakıf, yangın anında doğru davranışın can kurtarabileceğini hatırlatıyor.
AKUT Vakfı’nın yayınladığı uyarıya göre; bir duman ya da alev görüldüğünde hemen Orman Yangını İhbar Hattı 177’yi veya Acil Çağrı Hattı 112’yi arayarak, konumun açık ve net şekilde tarif edilmesi gerektiği belirtildi. Mümkünse dijital konum gönderilmesi, yangına müdahale edilmeden önce değerlendirilmesi gerektiği aktarıldı. Alevler çok küçükse toprak veya yeşil dal parçası ile müdahale edilmesi söylenirken, yangının söndürülebileceğine emin olmadan müdahale edilmemesi de kaydedildi.
Ters istikamete, kaçılmalı
Yapılan uyarıda yangın söndürülemiyorsa uzaklaşılması gerektiğine değinilirken, ihbardan sonra güvenli şekilde bölgeden uzaklaşılması ve rota seçiminin arazinin tipine göre yapılması belirtildi. Eğer rüzgâr yangını kişinin yönüne taşıyorsa ters istikamete, açık alana kaçılması gerektiği vurgulandı. Yangının rüzgârla birlikte yukarı çıktığı hatırlatılırken, vadi altına inerek uzaklaşılması gerektiği ifade edildi. Rüzgârın etkisinin zayıf olduğu sırt arkaları kısa vadeli koruma alanı olabildiği için engebeli arazide sırt arkalarına geçilmesinin önemli olduğu belirtildi.
Dere ve kanyonlardan kaçarken dikkatli olunması vurgulanırken yangının bu alanlarda hızla yayılabildiği de kaydedildi. Bu durumda paralel kaçış rotalarından kaçınılması ve mağaralar varsa saklanılması gerektiğine dikkat çekildi. Tatil beldelerinde yetkilileri dinlemenin önemli olduğunun altı çizilirken, kişi denize yakınsa, rüzgâr karadan denize esiyorsa yüzerek kaçmanın son çare olabildiğinden söz edildi. Kişi kaçamıyorsa korunak oluşturulması bilgisi de verildi. Kişinin bu durumda çukur kazıp, nemli toprakla örtmesi ve yüzünüzü kapatması uyarısı yapıldı. Doğa sporlarına gidiliyorsa önceden hazırlıklı olunmasının gerekliğinden de bahsedilerek; yangın battaniyesi, ısıya dayanıklı branda ve maske bulundurmanın hayati olabildiğine dikkat çekildi.