Cuma, Temmuz 4, 2025

Türkiye ve Türkmenistan’ın ticaret hacmi 6 ayda %26,3 arttı

Federal Fuar ve So Fuar iş birliği ile ‘Sürekli Yeni Ticaret Bağlantıları’ mottosuyla düzenlenen F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri + Üretim Teknolojileri İhracat Fuarı, kapılarını açtı. Ziyaretçilerini ağırlamaya başlayan fuar, bu yıl 17 ülkeden katılımcı ve 120 ülkeden kayıtlı sektör profesyonellerine ev sahipliği yapıyor. 5 Temmuz’a kadar sürecek olan fuar, 700’den fazla stantta 17 ülkeden bini aşkın katılımcı markaya ev sahipliği yapacak. Fuarın bu yılki onur ülkesi Türkmenistan oldu.

Konuşmasında Türkiye ve Türkmenistan’ın, tarihi ve kültürel bağlarla birbirine sıkı sıkıya bağlı iki dost ve kardeş ülke olduğunu belirten Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, “Türkmenistan ile 2,2 milyar dolar seviyesine ulaşan ticaret hacmimizin sergilediği dengeli görünüm bizleri memnun ediyor. Bu yılın ilk 6 ayında da ticaret hacmimizde yaklaşık yüzde 26,3 artış sağlandığını görüyoruz. 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine bir an önce ulaşılması asıl hedefimiz” dedi. Ülkemizin Türkmenistan’daki yatırımlarının 200 milyon doları aştığına dikkat çeken Bolat, sözlerine şöyle devam etti: “Ayrıca, bugüne kadar Türk müteahhitleri Türkmenistan’da bin 99 proje üstlendi. Altyapıdan enerji santrallerine, konutlardan akıllı şehirlere kadar geniş bir alana yayılan müteahhitlik projelerinin değeri 54 milyar doları geçti. Bu rakam, Türk müteahhitlerin dünya genelinde üstlendikleri projelerin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.”

Gıda sektörü ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Bakan Bolat, “2002 yılında 3,7 milyar dolar seviyesinde olan tarım ve gıda ihracatımızın, bugün 32,6 milyar dolara ulaşması yalnızca bir başarı değil, aynı zamanda stratejik bir iradenin, planlamanın ve çalışmanın sonucu. Tarım ürünlerinde verdiğimiz 10,8 milyar dolarlık dış ticaret fazlası, bu alandaki rekabetçiliğimizin ve stratejik potansiyelimizin somut göstergesi” diye konuştu.


2024’te Türkmenistan’a 1,1 milyar $ ihracat

Fuarın açılışında konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye ile Türkmenistan arasında dengeli bir ticaret bulunduğuna dikkat çekerek, “2024’te Türkmenistan’a 1,1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İthalatımız da yine yaklaşık 1,1 milyar dolar seviyesinde. İhracatımızda ilk beş sektör arasında; kimya 171 milyon dolarla ilk sırada yer alıyor. Kimyayı, 142 milyon dolarla elektrik-elektronik, 107 milyon dolarla çelik, 101 milyon dolarla demir ve demir dışı metaller, 71 milyon dolarla iklimlendirme sektörleri izliyor. Geçen yıl 2 bin 865 firmamız Türkmenistan’a ihracat yaptı. Ülkelerimiz arasında halen 2,2 milyar dolar düzeyindeki ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkaracak bir potansiyelin olduğunu biliyoruz” diye konuştu. Türkmenistan’la enerji gibi stratejik alanlarda da karşılıklı iş birliğinin giderek derinleştiğini ifade eden Gültepe, “Son dönemde atılan adımlar, ortak vizyonumuzu ve bölgesel dayanışmamızı daha da pekiştiriyor. Türkmenistan, Türk dünyasıyla ticari bütünleşme sürecinde büyük önem arz ediyor. Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altındaki iş birliğimizin derinleşmesinin ticaretimize de pozitif yansımaları olacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.


Fuarlardan Türk ekonomisine katkı

Konuşmasında F İstanbul’un gıda endüstrisindeki önemine değinen So Fuar Grubu Kurucusu Özgür Sofuoğlu, “Gıda endüstrisinin her yıl gerçekleştirdiği milyarlarca dolarlık ihracat başarısı sayesinde Türkiye’nin ekonomisine, üretimine ve istihdamına sağladığı katkı, fuarların yarattığı katma değer sayesinde her geçen gün daha da ivme kazanıyor. Sahip olduğumuz yüksek ürün çeşitliliği, iklim ve coğrafi avantaj, dört mevsimin yaşanması ve buna bağlı olarak verimlilik geliyor. Aynı zamanda Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika gibi büyük pazarlara olan lojistik yakınlık da ihracatta elimizi güçlendiriyor. Fuarda Çin, Mısır, El Salvador, Almanya, Hindistan, İran, Irak, Ürdün, Malezya, Polonya, Rusya, Slovakya, Güney Afrika, Türkmenistan, Ukrayna, Özbekistan, Vietnam ve ülkemizden katılımcı firmalar yer alıyor. Pavilyon ile katılım sağlayan ülkeler ise Çin, El Salvador, Hindistan, Slovakya, Türkmenistan ve Özbekistan olurken, Türkmenistan’ı aynı zamanda fuarın onur ülkesi olarak ağırlıyoruz” diye konuştu.


“F İstanbul, iş birliğini daha da pekiştirecek”

Konuşmasına “Türkmenistan’ın ihracat ürünlerine ilişkin fuarın İstanbul’da düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyuyorum” diyerek başlayan Türkmenistan Tekstil Sanayii Bakanı Nurmuhammet Orazgeldiyev, şu ifadeleri kullandı: “İnanıyorum ki, F İstanbul, iki kardeş halk arasında mevcut olan dostluk ve iş birliğini daha da pekiştirecek, devletlerarası ekonomik ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracak.”


Yeni iş birliği fırsatları

Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mergen Gordov ise yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Türkmenistan, ekonomik kapasitesini istikrarlı bir şekilde artırırken modernleşmeye yönelik stratejik kalkınma hedeflerini de kararlılıkla hayata geçiriyor. Ekonominin çeşitli sektörlerinde uygulanan geniş çağlı reformlar, ülkemizin yatırım ortamının cazibesini artırırken dış ekonomik ilişkilerin gelişmesi için de elverişli bir ortam hazırlıyor. Bu kapsamda, dinamik Türk pazarında güçlü bir yer edinmeyi hedefleyen yabancı yatırımcılar ile Türkmen iş dünyasının temsilcileri arasında, yeni iş birliği fırsatlarına yönelik ilgiyi artırıyor.”

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM