Cuma, Temmuz 4, 2025

Türkiye’nin sağlık turizmi geliri arttı

Sağlık Bakanlığı, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’nun göreve gelmesiyle birlikte son bir yıllık icraatları hakkında açıklama yayımladı. Açıklamada, Vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak, sağlıkta hizmet kalitesini yükseltecek pek çok düzenlemenin ardı ardına hayata geçirildiği bildirildi. Bakanlık, Türkiye’yi sağlık turizmi amacıyla ziyaret eden kişi sayısı 1,5 milyonu aşarken bu alandan elde edilen gelir ise 3 milyar doların üzerine çıktığını açıkladı. Toplam turizm gelirleri içerisinde 2024’te yüzde 5’lik paya sahip olan sağlık turizmi gelirleri, 2025’in ilk çeyreğinde yüzde 6,9’a yükseldi. Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların HealthTürkiye portalı ile entegre çalışmaları zorunlu hâle getirildi.


158 aile sağlığı merkezi açıldı 

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, görevi devralmasının hemen ardından ilk saha ziyaretini 6 Şubat depremlerinin merkez üssü olan Kahramanmaraş’a gerçekleştirdi. Sağlıklı Türkiye Yüzyılı programı kapsamında toplam 49 ile giden Memişoğlu, sağlık altyapısı ve hizmetlerini yerinde inceledi. 

Son bir yılda 11 yeni Sağlıklı Hayat Merkezi ve 158 Aile Sağlığı Merkezi açıldı. Türkiye çapında Temmuz 2025 itibarıyla toplam 290 Sağlıklı Hayat Merkezi ve 8 bin 314 Aile Sağlığı Merkezi ile birinci basamak sağlık hizmeti sunuluyor. Kamu Hastaneleri bünyesindeki ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerinde görev yapan hekim sayısı (uzman, asistan, pratisyen ve diş hekimi) bir yıl içinde yaklaşık yüzde 7 artarak 117 bin 166’ya ulaştı. Tanısı konmuş ve izlemi yapılan, yatağa veya cihaza bağımlı kişilerin tıbbi değerlendirmeleri uzaktan görüntülü görüşmelerle yerinde gerçekleştirildi. Bu değerlendirmeler sonucunda, kişilerin ihtiyaç duyduğu engelli sağlık kurulu raporu, durum bildirir sağlık kurulu/tek hekim raporu ve ilaç raporları hazırlandı. Uzaktan sağlık raporu hizmeti ile son bir yılda toplam 12 bin 248 kişiye ulaşıldı.


SMA taramaları hızlandırıldı 

Türkiye genelinde 2024 yılı temmuz ayından itibaren 900 bin 465 bebeğe SMA taraması yapıldı; aynı dönemde evlilik öncesi SMA taraması yapılan kişi sayısı ise 570 bin 686 oldu. 

Teleradyoloji Sistemi kapsamında Uzaktan Raporlama Sistemi hayata geçirildi. Böylece belirlenen SUT kodlarına ait MR görüntülerinin 81 ilde kamu hastanelerinde görev yapan radyoloji uzmanları tarafından raporlanması sağlandı. e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi arayüzü güncellendi ve yeni özellikler eklendi. Yapay Zekâ Destekli Mamografi Projesi ile KETEM’lerde (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri) gerçekleştirilen mamografi taramalarının analizi otomatikleştirilerek şüpheli bulguların erken evrede tespit edilmesine katkı sağlandı. 

TÜSEB öncülüğünde açık kalp ameliyatlarında kalp ve akciğer görevini üstlenerek hastanın hayatta kalmasını sağlayan yerli kalp akciğer makinesi üretildi. Klinik çalışmalarına başlanan cihazın önümüzdeki yıl itibariyle tüm hastanelerde kullanıma başlanması planlandı. Türkiye, 194 ülkenin üyesi olduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi Daimî Komite üyeliğine seçildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM