İSO tarafından açıklanan ‘Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2024’ araştırmasında, Ege Bölgesi Sanayi Odası’na (EBSO) bağlı 38 firma yer aldı
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Mayıs ayında açıkladığı 2024 yılı ‘Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500)’ araştırmasının ardından, İSO 500’e göre daha küçük ve orta ölçekli kuruluşları kapsayan ‘Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO İkinci 500)’ araştırmasının 2024 sonuçlarını bugün kamuoyu ile paylaştı. İSO tarafından açıklanan ‘Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2024’ araştırmasında, Ege Bölgesi Sanayi Odası’na (EBSO) bağlı 38 firma yer aldı. Bu firmalar arasında 9’u ise üretimden satışlar bazında dikkat çeken performanslarıyla öne çıktı. 2024 yılında küresel durgunluğa ve yüksek maliyet baskılarına rağmen sanayi ihracatında yüzde 2,6 artış sağlanırken, İSO İkinci 500 kapsamındaki firmaların ihracatındaki yüzde 6,2’lik artış göz doldurdu. Bu başarıda, Ege’nin tekstil, gıda ve kimya gibi geleneksel sanayi kollarındaki gücü etkili oldu.
EBSO’ya kayıtlı 38 firmanın listede yer alması, bölge sanayisinin dinamizmini ortaya koyarken, aralarından 9 firma üretimden satış performanslarıyla ilk 200 içerisinde kendine yer buldu. Bu firmaların bazıları bir önceki yıla göre ciddi sıçramalar yaparak adeta bölgesel sanayi liginde sınıf atladı. Ege Bölgesi’nden listeye giren firmalar, güçlü ihracat performanslarının yanı sıra istihdam katkıları ve yatırım iştahlarıyla da dikkat çekti. 2024 yılında İSO İkinci 500 genelinde maaş ve ücret artışları yüzde 90,9 oranında gerçekleşirken, Egeli firmalar da çalışanlarına yüksek enflasyona karşı önemli ölçüde koruma sağladı.
AR-GE ve teknolojiye yatırımda Ege’nin payı artıyor
İSO İkinci 500’de Ar-Ge harcamaları yüzde 120 artarak 8,6 milyar TL’ye ulaşırken, Ege’den listeye giren firmaların da Ar-Ge ve teknolojiye dayalı üretim yatırımlarını artırdığı belirtildi. Ege firmaları, özellikle orta-yüksek teknolojili ürünlerdeki artışta rol oynayarak Türkiye sanayiinde katma değerli üretim hedeflerine katkı sağladı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan konuya dair açıklamalarda bulunarak, “İSO 500’e göre nispeten daha küçük ve orta işletmeleri kapsayan İSO İkinci 500’ün sonuçlarını değerlendirirken, kuşkusuz şirketlerimizin 2024 yılını nasıl bir ekonomik atmosferde geçirdiğini de unutmamalıyız. Dünyada artan ekonomik ve ticari kutuplaşma, Avrupa’nın geleneksel imalat sektörlerinde derinleşen kriz ve genel anlamda sıkı seyreden dış finansal koşulların damga vurduğu 2024 yılında, ülkemizdeki enflasyonla mücadele adımları da sanayi kuruluşlarımızın ekonomik faaliyetleri açısından belirleyici önemdeydi. Bir yandan enflasyonu kontrol altına almak, diğer yandan dış kırılganlıkları azaltmak, büyümeyi dengeli ve sürdürülebilir bir patikaya taşımak gibi hedefler doğrultusunda hayata geçirilen ekonomi programının, özellikle 2024’ün ikinci çeyreğinden itibaren daha kapsamlı bir şekilde uygulanmaya başlanması, finansman maliyetlerini arttırmış, iç tüketimde ivme kaybına yol açmıştı. İşte; bugün açıkladığımız İSO İkinci 500 verileri de bütün bu dış ve iç ekonomik gelişmelerin sanayi sektörlerimiz üzerindeki baskıyı artırdığını açıkça ortaya koyuyor. Özellikle gerek üretim gerekse işletme faaliyetleri açısından krediye erişime duyarlılığı daha yüksek olan küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin bunu güçlü bir şekilde hissettiğini görüyoruz” diye konuştu.