Forumda Arap ülkelerinin sermaye birikimleri ile Türk özel sektörünün üretim tecrübesinin bir araya getirilmesi gerektiği belirtildi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Arap Odalar Birliği iş birliğinde, TOBB Başkanı ve Türk-Arap Odası Eş Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu ve Arap Odalar Birliği Başkanı Samir Majoul’un katılımıyla “Türk-Arap Odası 6. Yönetim Kurulu Toplantısı ve İş Forumu” düzenlendi. Foruma 15 ülkeden 100’ün üzerinde iş insanı ve 5 büyükelçi katılım sağladı. Forumda Türkiye ve Arap ülkeleri arasındaki iş birliğinin artırılması gerektiği konuşuldu. Sanayi, turizm ve tarım alanında, Arap ülkelerinin sermaye birikimleri ile Türk özel sektörünün üretim tecrübesinin bir araya getirilmesi gerektiği belirtildi.
Forumun açılışında konuşma yapan Rifat Hisarcıklıoğlu, ülkelerin esas gücünün özel sektörden geldiğini bu sebeple özel sektörün güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin gücü ve dinamizminin özel sektöre dayalı olduğunu kaydetti. Yüzde 94’ü sanayi malı olan 12 bin 600 farklı ürünle, 200’den fazla ülkeye yılda 270 milyar dolar ihracat yapıldığını aktaran Hisarcıklıoğlu, “İhracatımızın yüzde 60’ını gelişmiş, zengin pazarlara ve ülkelere gerçekleştiriyoruz” dedi.
“Arap ülkelerine ihracat, 50 milyar doları geçti”
Son yıllarda Arap ülkeleriyle ticari ilişkilerin gelişmesinden memnuniyet duyduklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye’nin Arap ülkelerine olan ihracatı 20 yıl önce sadece 5 milyar dolardı. Bu, Türkiye’nin ihracatında yüzde 10’uydu. 2024’te 50 milyar doları geçti ve Türkiye’nin yıllık toplam ihracatının yüzde 20’sine ulaştı. Son 20 yılda Türkiye, 50 milyar dolardan fazla doğrudan yabancı yatırımı Arap ülkelerinden aldı. Her sene ortalama 10 milyon Arap turist Türkiye’ye seyahate geliyor. Tüm bunlar olumlu gelişmeler, ancak çok daha iyisini yapacak potansiyelimiz mevcut” diye konuştu.
Arap ülkeleriyle ticaret ve yatırım hacminin hala olması gerektiği seviyenin altında kaldığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “İslam Odası olarak, İstanbul’da Tahkim Merkezi kurduk. Bunu ülkelerimizdeki iş çevrelerine daha iyi tanıtmalı, kullanmalarını teşvik etmeliyiz. Sınırlarımız, ülkelerimiz arasındaki sermaye, mal ve hizmet hareketliliğinin önünde bir engel teşkil etmemeli. Biz bir taraftan kardeşiz diyoruz, diğer yandan kardeşlik hukukunun gereğini yapmıyoruz. Vize ve geçiş engelleri koyuyoruz. Sanayi, turizm ve tarım alanında, Arap ülkelerinin sermaye birikimleri ile Türk özel sektörünün üretim tecrübesini bir araya getirmeliyiz” ifadelerini kullandı.

“Ortak yatırımlar gerçekleştirebiliriz”
Girişimciliğin ve KOBİ’lerin güçlendirilmesi için de Arap ülkeleriyle yakından çalışmak istediklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Kadınların girişimcilik potansiyelini artırmak ve iş dünyasında daha aktif rol almalarını sağlamak, böylece daha fazla ticaret hacmi üretmek amacıyla, İslam Odası bünyesinde Kadın Girişimciler Kurulu oluşturduk. Yatırım ihtiyacı olan Arap ülkelerinde de ortak yatırımlar gerçekleştirebiliriz. Birlikte çalışmalı, birlikte yükselmeliyiz. Türk iş dünyası olarak dileğimiz, Arap kardeşlerimizle ilişkilerimizi daha da derinleştirmek, çok boyutlu hale getirmek.”
“İş birliklerini güçlendirmek için çalışmalıyız”
Samir Majoul ise yaptığı konuşmada Arap ve Türk Odaları’nın üstlendiği rolü kutladı. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun Dünya Odalar Birliği Başkanlığı’na devam etmesinin ekonomik kalkınmayı sağlayacağını kaydeden Majoul, “İş birliğimizi devam ettireceğiz. Verimli bir dönem temini ediyorum” dedi. Arap ve Türkler arasındaki iş birliğinin köklerinin geçmişe dayandığının altını çizen Majoul, “Jeopolitik konular sebebiyle iş birliği önemli hale geliyor. Forum bizim için yeni ortaklıklar ve fırsatlar yaratıyor. Özellikle sürdürülebilir kalkınma alanındaki yeni fırsatlar çok daha önemli. Ticari ilişkilerimizi daha fazla artırmalıyız. İş birliklerini güçlendirmek için çalışmalıyız. İş birliğimizi yatırımlar ile güçlendirmeli ve karşılıklı güveni sağlamalıyız. Ortak projeleri desteklemek için Türk ortaklarla çalışmaya hazırız” diye konuştu.