Avrupa Birliği İstatistik Ofisi (Eurostat) tarafından Mart 2025’te hizmet üretimi verileri açıklandı. Buna göre, Nisan 2025’te Mart 2025 ile karşılaştırıldığında mevsimsel olarak düzeltilmiş hizmet üretimi hem Euro Bölgesi’nde hem de Avrupa Birliği’nde (AB) yüzde 0,3 azaldı. Mart 2025’te hizmet üretimi Euro Bölgesi’nde yüzde 0,8 ve AB’de yüzde 0,7 arttı. Nisan 2025’te hizmet üretimi, Nisan 2024’e kıyasla Euro Bölgesi’nde yüzde 0,7, AB’de ise yüzde 1,1 yükseldi.
Üye devletlere göre aylık karşılaştırma yapıldığında; Euro Bölgesi’nde Nisan 2025’te Mart 2025’e kıyasla hizmet üretimi taşıma ve depolama için yüzde 0,4 ve konaklama ve yiyecek hizmetlerinde yüzde 1,1 oranında artış görüldü. Aynı dönemde bilgi ve iletişimde yüzde 1,9 oranında düşerken, mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler için yüzde 0,2 oranında yükseldi. Ayrıca, gayrimenkul faaliyetlerinde yüzde 0,5 ve idari ve destek hizmetlerinde ise yüzde 0,4 oranında düşüş yaşandı.
Hizmet üretimi aylık en düşük Danimarka’da
AB’de hizmet üretimi taşıma ve depolama için yüzde 0,4 ve konaklama ve yiyecek hizmetlerinde yüzde 1 yükseldi. Aynı dönemde bilgi ve iletişimde yüzde 1,5 ve gayrimenkul faaliyetlerinde yüzde 0,1 oranında düşüş yaşandı. Ayrıca, mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler için yüzde 0,5 oranında yükselirken idari ve destek hizmetlerinde ise yüzde 0,2 oranında azaldı. Verisi bulunan üye devletler arasında en büyük aylık düşüş yüzde 2,1 ile Danimarka’da tespit edildi. Onu, yüzde 1,3 ile Slovenya ve yüzde 1,2 ile Macaristan takip etti. En yüksek artışlar ise yüzde 4,6 ile Yunanistan’da, yüzde 3,9 ile Lüksemburg’da ve yüzde 2,2 ile Slovakya’da kaydedildi.
Üye devlete göre yıllık karşılaştırma yapıldığında Euro Bölgesi’nde Nisan 2025’te, Nisan 2024 ile karşılaştırıldığında, hizmet üretimi taşıma ve depolama için sabit kaldı. Aynı dönemde, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde yüzde 2,8, bilgi ve iletişim için yüzde 2,1, gayrimenkul faaliyetlerinde yüzde 1,3 ve mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler için ise yüzde 0,1 oranında artış tespit edildi. Ayrıca, idari ve destek hizmetlerinde ise yüzde 0,2 oranında düşüş yaşandı.
En yüksek yıllık artış Yunanistan’da
AB’de hizmet üretimi taşıma ve depolama için yüzde 1,5, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde yüzde 2,6 yükseldi. Bilgi ve iletişim için yüzde 2, gayrimenkul faaliyetlerinde yüzde 0,9 ve mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetlerde yüzde 0,6 artış tespit edildi. Ayrıca, idari ve destek hizmetlerinde de yüzde 0,1 oranında artış yapıldı. Verisi bulunan üye devletler arasında en yüksek yıllık artış yüzde 11,9 ile Yunanistan’da kaydedildi. Onu, yüzde 8,1 ile Danimarka ve yüzde 7,9 ile Litvanya izledi. En büyük düşüş ise yüzde 2,9 ile Malta’da görüldü. Onu, yüzde 2 ile Slovenya ve yüzde 0,8 ile Bulgaristan ve Avusturya takip etti.