Tarım ve Gıda Etiği Derneği (TARGET), Uluslararası Kooperatifler Günü ile ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklamada Kamu ve toplumun emeğin ve ekmeğin karşılığı bulması için kooperatifçiliğe daha fazla önem ve hak ettiği değerin verilmesi gerektiği belirtilirken, bireysel çaba ve çalışmaların toplumsal ölçekte olmasının yolunun örgütlü ve bilinçli biçimde hareket etmekten geçtiği kaydedildi.
Açıklamada insanlığın son yıllarda pek çok sorun ve krizle karşılaşmaya başladığı belirtilirken, bunların karşısında, bireylerin tek başına ayakta kalmakta ve çözümler bulmakta zorlandığı kaydedildi. İnsanların zorluklar, tehditler, tehlikeler ve sorunlar karşısında yaşamlarına devam etme ve çözümler bulma arayışına girdiğine dikkat çekilerek, şu ifadelere yer verildi: “Kooperatifçilik, insanlığın birlikte hareket etme ve iş yapma konularında bulduğu büyülü yöntemlerden birisi. Modern anlamda yaklaşık 180 yıllık geçmişe sahip kooperatifçiliğe olan ihtiyaç günümüzde daha fazla ortaya çıkıyor. O nedenle her yılın Temmuz ayının ilk Cumartesi günü, Birleşmiş Milletler tarafından kooperatifçilik farkındalığını artırmak ve toplumsal bilinci yükseltmek için “Uluslararası Kooperatifler Günü” olarak kutlanıyor. Her yıl farklı bir tema ile kutlanan günün bu yıl teması, “Kooperatifler: Daha İyi Bir Dünya İçin Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Çözümler Üretme” şeklinde belirlendi.”
Kamu ve toplumun emeğin ve ekmeğin karşılığı bulması için kooperatifçiliğe daha fazla önem ve hak ettiği değerin verilmesi gerektiği belirtilirken, bireysel çaba ve çalışmaların toplumsal ölçekte olmasının yolunun örgütlü ve bilinçli biçimde hareket etmekten geçtiği kaydedildi. Bireylerin yokluk, yoksulluk ve yoksunlukta eşitlenmek yerine tokluk, varlık ve esenlikte buluşması gerektiği vurgulanırken, bunun yolunun da birlikteliğin gücü olan kooperatifçilikten geçtiğinin altı çizildi.
Kooperatifçiliğin önemi artıyor
Son yıllarda ekonomik, sosyal ve kültürel sorunlara karşı gelişmiş ülkeler başta olmak üzere pek çok ülkede kooperatifçiliğin öneminin artmaya başladığı kaydedildi. Bu yüzden Birleşmiş Milletler’in 2012 yılından sonra, tarihinde aynı alanda ilk kez olmak üzere, 2025 yılını “Uluslararası Kooperatifler Yılı” olarak ilan edildiği ve bu yılın ana temasının 2012 yılında olduğu gibi, “Kooperatifler Daha İyi Bir Dünya Kurarlar” diye seçildiği belirtildi. Birçok ülkede ve tarihlerde farklı etkinlik ve çalışmaların planlandığı ve yürütüldüğü Uluslararası Kooperatifler Yılında ön plana çıkarılan dört temel amaç olduğu vurgulanırken, bu amaçlar şöyle sıralandı: Toplumun farkındalığını artırmak, büyümeyi ve kalkınmayı desteklemek, destekleyici çerçeveyi savunmak, liderliğe ilham vermek.
İnsanlığın ortak deneyim ve kazanımlarından birisi olan kooperatifçiliğin Türkiye’deki geçmişinin yüzyılı aştığı vurgulanarak, Cumhuriyet öncesi başlayan Türk kooperatifçilik deneyimlerinin özellikle Genç Cumhuriyet’in ilk yıllarında hız kazandığı ve Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün kooperatifçiliğe çok önem verdiği belirtildi. Atatürk’ün o yıllarda kurulan ve halen ayakta olan ilk iki kooperatifin bir numaralı ortağı olduğu kaydedilirken, Türkiye’nin kurucu liderleri/liderliğinin kooperatifçiliği sadece bir ekonomik yapı şeklinde değil aynı zamanda kültür ve zihniyet dönüşümü olarak ele alıp, önemsediği aktarıldı.