İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi bünyesinde açılan Dijital Deneyim Merkezi, çocuklara bilim ve teknolojiyi oyunlarla ve deneyimleyerek öğrenme imkanı sunuyor
İzmir’de çocukların yeni teknolojileri deneyimlemesi, inovasyonu oyunlarla öğrenmesi amacıyla İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi bünyesinde kurulan Dijital Deneyim Merkezi, imkanları kısıtlı çocuklar için ‘askıda eğitim’ modelini hayata geçirdi. İzQ İnovasyon Merkezi binasında Kasım ayında hizmete açılan Dijital Deneyim Merkezi, 7-14 yaş grubu çocuklara heyecan veren bir teknoloji deneyimi sunuyor. Sadece gruplar halinde katılım sağlanabilen merkeze gelen çocuklar, İnovasyon, Metropol, Doğa, Bilim ve Ticaret başlıklı istasyonları ziyaret ediyor.

“Türkiye’ye örnek olmasını istiyoruz”
İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Alp Avni Yelkenbiçer, çocuklar için özel tasarlanan Dijital Deneyim Merkezi’nde teknoloji deneyimini fırsat eşitliği içinde tüm çocuklara sunma hedefiyle yola çıktıklarını ifade etti. Çocukların hayal kurmalarını, gelecekteki mesleklerini tercih edebilmesini arzuladıklarını bildiren Yelkenbiçer, bir sosyal sorumluluk projesi olan merkezin özgün bir modele dayandığını aktardı. Yelkenbiçer, “Türkiye’ye örnek olmasını istediğimiz, ileride belki farklı şehirlerde de örnek teşkil edebilecek bir model bu. Sivil toplum, kamu ve özel sektör iş birliğiyle kurulan bir modelden bahsediyoruz. Bağışçılarımızla, sponsorlarımızla askıda eğitim modelini de uyguluyoruz. Bizlere güvenen, inanan bağışçılarımız, dezavantajlı bölgelerde yaşayan öğrencilere erişilmesi için bağış yapıyorlar” diye konuştu.
Özel okullar ve dezavantajlı bölgelerdeki okullar arasında kardeşlik bağı kurarak öğrencilerin birlikte okul dışı eğitim alabilecekleri bir ortamı oluşturmayı hedeflediklerini bildiren Yelkenbiçer, “Okul dışı eğitim modeli aslında müfredat dışı fakat müfredatla alakalı. Çocukların farkındalığını artırmak, deneyimleyerek öğrenmelerini sağlamak, yine kapsayıcı bir eğitim modeli olmasını da planlıyoruz. 21. yüzyılın niteliklerini öğrencilerimize Dijital Deneyim Merkezi vesilesiyle kazandırmayı hedefliyoruz” dedi.
“Buradan gitmek istemiyorlar”
Merkezin Koordinatörü Halis Hakyemezoğlu da eğitimlere katılan pek çok çocuğun ilgi alanlarını ve meslek tercihlerini belirlediğini gözlemlediklerine dikkat çekti. Robotlarla etkileşime giren, VR gözlükle oyunlar oynayan çocukların farklı mesleklerdeki teknolojik gelişmelere tanıklık ettiğini belirten Hakyemezoğlu, “Burada özellikle VR’a çok fazla ilgi gösteriyor çocuklar. Kendi robotlarını hazırlayıp onu kullanmaları ve bazı görevleri yapıyor olmaları da onları çok heyecanlandırıyor. Çünkü kendileri başarmış oluyor, bunu birebir yaşıyor. Çok farklı sosyoekonomik kesimden gelen çocuklar var. Burada ilk defa tableti gören, robotlarla etkileşime geçen, VR’ı deneyimleyen çocuklar oluyor. Açıkçası buradan gitmek istemiyorlar” dedi.

Çocuklar mesleklerini seçiyor
Merkezde eğitime katılan 9 yaşındaki Mısra Rengin Yoldaş, çok heyecanlı ve mutlu olduğunu, kendisini en çok yapıların inşa edilmesiyle ilgili teknolojilerin etkilediğini söyledi. 13 yaşındaki Mehmet Emin Gülşahin ise limanlarla ilgili bilgilerin dikkatini çektiğini, merkezi gezmeden önce hukukla ilgili bir meslek yapmak istediğini, merkezi gezdikten sonra ise yazılım ve bilgisayar mühendisliğiyle ilgilenmeye karar verdiğini kaydetti. Eğitimde robot kullandığı için çok mutlu olduğunu anlatan 12 yaşındaki Ela Konuk ise daha önce veteriner olmayı hayal ettiğini, artık robotlarla ilgilenen bir meslek yapmak istediğini aktardı. Merkezde Mars görevlerine katılmanın kendisine başka bir bakış açısı kazandırdığını dile getiren 11 Yaşındaki Sinan Yaylak, gelecekte astronom ya da astronot olmayı hayal ettiğini belirtti.