Türkiye’de yabancı bayraklı gemilerin limanlarda konaklama ve ticari faaliyetlerde kısıtlamalarla ciddi sıkıntılar yaşadığı belirtildi
İMEAK İzmir Deniz Ticaret Odası (DTO) olağan meclis toplantısı, katılımın düşük olması nedeniyle belirlenen tarihte gerçekleştirilemedi. Katılımın azlığı toplantının resmiyete dökülmesini etkilerken, sektörün güncel sorunları üzerinden önemli değerlendirmeler yapıldı. DTO Meclis Başkanı Argun Gündüç, DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, DTO İzmir Şubesi Başkan Yardımcısı Mihri Çelik ve sektör temsilcilerinin kendi aralarında yürüttüğü istişarede; limanlardaki yük hareketliliği, yangın güvenliği, turizmdeki durgunluk ve bölgesel rekabet gibi konular tartışmaya açıldı. Meclis toplantısının ise iki hafta sonra yapılacabileceği belirtildi.
Toplantıda Yunanistan’ın transit yakıt uygulamalarında Türkiye’den daha esnek olduğu belirtildi. Türkiye’de ise yabancı bayraklı gemilerin limanlarda konaklama ve ticari faaliyetlerinde ciddi kısıtlamalar olduğuna dikkat çekildi. Bu durumun deniz turizmine ve ekonomik getiriye olumsuz yansıdığı aktarıldı. Öte yandan Yunan adalarına olan talebin arttığına dikkat çekilen toplantıda marina eksikliğinin de gündeme gelmesine neden oldu.
Turizm sektöründe durgunluk yaşanıyor
Turizmde, özellikle deniz turizmi segmentinde durgunluk gözlemlendiği belirtildi. Otel doluluk oranlarının yüzde 20-30 civarında olması, döviz kurlarındaki durağanlığın ve geçmiş turizm politikası hatalarının etkisiyle ilişkilendirildi. Kurvaziyer yolcu sayısındaki artışa rağmen, bölgesel ekonomik katkının sınırlı kaldığı ifade edildi. Turizmdeki enflasyonun sektörü ciddi şekilde yıprattığı hem iç hem dış turist açısından cazibeyi azalttığı belirtildi. “Yunan Adaları’nda fiyatlar 10 yıl öncesinden farklı değil, bizde ise istikrar sağlanamıyor” değerlendirmesi yapıldı.
“Kıyı emniyetinde belediyelere de yetki verilmeli”
Toplantıda, kıyılarda yaşanan tekne yangınları konusu da gündeme geldi. Yangın söndürme altyapısının yetersizliğine dikkat çekilerek, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün sahil yangınlarıyla mücadelede yetersiz kaldığı belirtildi. Deniz itfaiyesi kurulmasının gerekliliği ve belediyelere bu alanda yetki verilmesi önerildi. Öte yandan yangın söndürme uçaklarının yeterli olmasına rağmen kara lojistiği ve organizasyon eksikliğinin yangın müdahalelerini zorlaştırdığı da ifade edildi.