Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER) ve NielsenIQ iş birliğiyle yılın ilk çeyreğini kapsayan ve günlük araç kiralama sektörünün mevcut durumunu analiz eden bir rapor yayınlandı. Günlük araç kiralama sektöründe yılın ilk üç ayında 186,7 milyon liralık hacme ulaşıldı. Sektörün araç parkının 155 bin araç seviyesinde olduğu görüldü. Operasyonel ve günlük araç kiralama sektörünün toplam araç parkının ise yılın ilk çeyreği itibarıyla yaklaşık 400 bin araca yükseldiği aktif toplamının ise 478 milyar liraya çıktığı ortaya kondu. Yılın ilk üç ayında toplam 12 bin 361 araç alımı gerçekleşirken sektörün toplam kontrat adeti 797 bin 956 oldu. Günlük kiralama alanında ilk kez böyle bir araştırmanın yapıldığını ifade eden TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, Türkiye’de kısa dönem kiralama sektörünün geçen altı aydaki performansına bağlı olarak önemli bir gelişim potansiyeline sahip olduğunu söyledi. Müşterilerin marka ve model tercihlerinde kiralama kuruluşlarının etkisinin önemine dikkat çeken Yaşa, “Sektörümüzde ağırlıklı olarak orta ve ekonomik segment olmak üzere tüm segmentlere ilgi olduğunu söyleyebiliriz. B segment hatchback otomatik ve C segment sedan otomatik araçlar en çok tercih edilen araçlar.” dedi.

Yazın tatil beldelerinde talep artıyor
Yaz döneminde araç kiralama talebinin arttığı şehirlerin yazlık bölgelerde yer aldığını söyleyen Yaşa, “Günlük araç kiralamaya ülkemizin her ilinde artan bir talep olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Elbette yaz döneminde Antalya, Bodrum ve Marmaris gibi tatil beldelerimizde talep üst düzeye çıkıyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de ise talep, mevsimsel etkiden uzak olarak, her daim yüksek.” ifadelerini kullandı.
Araç kiralama alanında çalışanların cinsiyet oranlarına dikkati çeken Yaşa, sektörde çalışan yaklaşık 6 bin kişinin yüzde 15’ini kadınların oluşturduğunu ve kadınlara yönelik pozitif ayrımcılığın yapılması gerektiğini söyledi. Artan dolandırıcılık vakalarının, tüketicilerin araç kiralama faaliyetine ilişkin güvenini zedelediğini belirten Kağan Yaşa, kiralama yaptıkları internet sitelerini kontrol etmeden işlem gerçekleştirmemeleri konusunda tüketicileri uyardı.
Bölgesel gerilim sektörü olumsuz etkiledi
Yaz dönemine ait beklentilerine ilişkin de değerlendirme yapan Kağan Yaşa, artan maliyetler, uygun finansmana ulaşım zorlukları, ikinci el fiyatlarındaki düşük artış ve İran-İsrail geriliminin sektörü olumsuz etkilediğinin altını çizdi. Rezervasyon iptali yaşadıklarını belirten Yaşa, doluluk oranlarında düzelme olduğunu ve beklenen oranlara ulaşılacağını ifade etti.