Ticaret Bakanlığı’nın tehlikeli ve sağlığa zararlı ürünlere karşı ürün güvenliği uygulaması ve denetimleri devam ediyor. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Avrupa Birliği (AB) ile yapılan Gümrük Birliği sebebiyle AB ile aynı ürün güvenliği sisteminin uygulandığı paylaşıldı. AB’deki mevzuat ve uygulama değişikliklerinin kısa sürede Türk hukuk sistemine kazandırıldığı ifade edildi.
Bakanlık tarafından, hayata geçirilen sıkı mevzuat hükümleri doğrultusunda, oyuncaktan yapı malzemelerine, tıbbi cihazlardan anne bebek ürünlerine, ayakkabıdan tekstil ürünlerine kadar geniş bir ürün grubunu, risk esaslı olarak ithalatta ürün güvenliği denetimine tabi tutulduğu aktarıldı. Mevzuata aykırı ve güvensiz ürünlerin ülkeye girişinin engellendiği, insan ve hayvan sağlığı ile çevreyi koruyacak, imalatçıları uygunsuz ithal ürünlerin oluşturduğu haksız rekabetten koruyacak adımların atıldığı vurgulandı.
424 milyon ürünün girişi engellendi
Bu kapsamda, dış ticarette ürün güvenliği denetimlerinde etkinliği artırmak amacıyla kurulan Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi’nin (TAREKS) devreye alındığı 2011 yılından bu yana ithalatta toplam 49 milyar adet sanayi ürünü denetlenmiş, uygunsuz ve güvensiz bulunan toplam 424 milyon adet ürünün ülkeye girişi engellendiği açıklandı.
Bakanlık tarafından ilerleyen süreçlerde de yapay zekâ destekli olarak geliştirilen yeni denetim altyapısıyla hem denetim kapasitesini artıracak hem de kaynakları daha verimli kullanarak daha hızlı, hedefe odaklı ve önleyici denetimler gerçekleştirileceği duyuruldu. Ticaret Bakanlığı tarafından, ürün güvenliğinin sağlanması ve e-ticaret alanında güvenli bir piyasa yapısının oluşturulması için gereken her adımın atıldığı bildirildi.