Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakanlığın 2026 yılı bütçesini toplam 8,84 trilyon TL olduğunu söyledi
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, imalat sanayi sektörüne yönelik ilave destek paketleri üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Bakanlığının TBMM Plan Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinde konuşan Şimşek, “İstihdamı korumaya ve artırmaya yönelik tedbirler alıyoruz. İstihdamı Koruma Destek Programı ile tekstil, giyim, deri ve mobilya gibi belirli imalat sektörlerinde istihdamını koruyan işletmelere çalışan başına aylık 2.500 TL prim desteği sağlıyoruz. İmalat sanayi sektörüne yönelik ilave destek paketleri üzerinde de çalışıyoruz” dedi.
Reel sektörün finansmana erişim imkânlarını artıracaklarını belirten Bakan Şimşek, “Hazine Destekli Kefalet Sistemi’nde imalat, ihracat ve yatırımı önceliklendiriyoruz. 2025 yılında yürürlüğe aldığımız 8 adet yeni destek paketi ile mevcut limitlere ilave 94 milyar TL kredi imkânını firmalarımıza sunduk. Bu imkânın 52,2 milyar lirası ihracatçılarımıza yöneliktir. İhracat desteklerimizi de artırarak sürdürüyoruz. Türk Büyüme ve İnovasyon Fonu, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası Üst Fonu ve Tech-InvesTR programı ile girişimcilik ekosistemini desteklemeye devam ediyoruz” diye konuştu.
Vergi ve harçlardaki güncellemenin yeniden değerleme oranı yerine enflasyon hedeflerini dikkate alarak bütçe imkanları doğrultusunda daha düşük oranda yapılmasının da gündemlerinde olduğunu belirten Şimşek, fiyat istikrarının tesisine yönelik politikaları eş güdüm içinde ve kararlılıkla uygulamaya devam edeceklerini kaydetti.
Bakanlık 2026 yılı bütçesi 8,84 trilyon TL
Bakanlığın 2026 yılı bütçesini toplam 8,84 trilyon TL, faiz hariç 6,1 trilyon TL olduğunu belirten Şimşek, “Bunun yaklaşık yüzde 1,3’üne tekabül eden 77,8 milyar TL Bakanlığımız hizmetleri için kullanılacak. 2026 yılı bütçesindeki ödenek tutarı Gelir İdaresi Başkanlığı için 70,6 milyar TL, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı için 474,7 milyon TL ve Türkiye İstatistik Kurumu için 6,7 milyar TL’dir. Sürdürülebilir yüksek büyüme ve daha adil gelir dağılımını sağlayacak fiyat istikrarı için programımızı sabır ve kararlılıkla uygulamayı sürdürüyoruz” diye konuştu.
Mali disiplinden taviz yok
Mali disiplini kararlılıkla sürdüreceklerini ifade eden Şimşek, “Cari fiyatlarla 3,6 trilyon TL’ye ulaşan deprem harcamalarına rağmen bütçe disiplinini güçlendiriyoruz. Aldığımız tedbirler sayesinde milli gelire oranla 2023 yılında yüzde 5,1 ile sınırladığımız bütçe açığı, 2024’te yüzde 4,7’ye geriledi. 2025 yılında bu oranın yüzde 3,6 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. OVP’de geçen sene yüzde 3,1 olarak öngördüğümüz 2025 yılı bütçe açığına yönelik yukarı yönlü revizyonun temel nedeni, bazı vergi gelirlerinin beklentilerimizin altında kalmasıdır.
Harcamalarda sıkı duruş korunuyor
Harcamalarda ise sıkı duruşumuzu koruyoruz ve geçen sene olduğu gibi bu sene de bütçe ödeneklerinin altında bir gerçekleşme bekliyoruz. 2026 yılında bütçe açığını yüzde 3,5 olarak hedefliyoruz. Faiz hariç harcamalarda 2025 yılına göre 0,7 puanlık bir artış öngörüyoruz. Sadece sosyal konut programı ve doğum yardımı ödemeleri için ilave kaynak ayırırken, deprem harcamaları dışındaki tüm alanlarda disiplini sürdürüyoruz. Bütçe açığının milli gelire oranını OVP dönemi sonunda yüzde 3’ün altına indirme hedefimizi koruyoruz” diye konuştu.
Kur korumalı da yıl sonu hedefi 5 milyar TL
Kur Korumalı Mevduat ’tan çıkışa yönelikte konuşan Bakan Şimşek, “24 Ekim 2025 itibarıyla 171 milyar liraya gerileyen bakiyenin yıl sonunda 5 milyar TL’nin altına inmesini bekliyoruz. Programımızla sağladığımız kazanımları kalıcı hale getirmek için makro dengesizlikleri azaltıyoruz. Kayda değer iyileşme sağladığımız cari açığı endişe kaynağı olmaktan çıkardık. 2023 yılı ortasında yüzde 5 olan yıllıklandırılmış cari açığın milli gelire oranı 2024’te yüzde 0,8’e geriledi” dedi.
Küresel ekonomide dirençli ve ılımlı görünüm
Belirsizlikler, artan korumacılık ve jeopolitik gerginliklere rağmen küresel ekonomi dirençli ve ılımlı görünümünü koruduğunu da anlatan Bakan Şimşek, küresel konjonktürün ülkemiz için daha olumlu seyretmesini beklediklerini kaydetti. Şimşek, “Nisan ayında açıklanan tarifelerin, küresel ticareti beklenenden daha az etkileyeceği tahmin ediliyor. 2025 yılında küresel ticaret hacminin yüzde 3,6, 2026’da ise yüzde 2,3 artması bekleniyor. 2024 yılında yüzde 2,1 büyüyen ticaret ortaklarımızın, 2025 ve 2026 yıllarında sırasıyla yüzde 2,2 ve yüzde 2,3 büyüyeceği tahmin edilmektedir. Diğer yandan, küresel dezenflasyon süreci devam ediyor. Diğer olumlu bir faktör de küresel emtia fiyatlarının ılımlı seyridir” dedi.
