İzmir Ticaret Borsası ve Bergama Ticaret Odası iş birliğinde 2025-2026 Zeytin ve Zeytinyağı Açılış Törenlerinin ikincisi Kınık’ta gerçekleşti. Bergama Belediyesi ve Kınık Belediyesi destekleriyle 2. Zeytin Hasat Şenliği düzenlendi. Düdarlı Köyü’nde gerçekleşen şenlikte Kınık Belediye Başkanı Sema Bodur, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat açılış konuşmalarını yaptı. Açılış konuşmasında 2025-2026 sezonu için yapılan ilk tahminlerde 2,5 milyon ton sofralık zeytin ve 310 bin ton zeytinyağı üretimi beklendiğini söyleyen Kestelli, tahminlerin geçen yıla göre yaklaşık 3’te 1 oranında düştüğünü dile getirdi. Kestelli, “Tağşiş ve merdiven altı üretim hem tüketici sağlığını hem de dürüst üreticiyi zedelemeye maalesef devam ediyor. Markalı ihracat oranının düşük kalması ise dünya pazarında gerçek potansiyelimize ulaşmamızı engelliyor” dedi.
Kınık Belediye Başkanı Sema Bodur açılış konuşmasında Bakırçay Ovası’nın bereketli olduğunu ve belediye olarak her zaman üreticilerin yanlarında olduklarını dile getirdi. Bodur, zeytin ve zeytinyağının binlerce yıllık kültürün bir parçası olduğunu söyledi.
İklim değişikliği üretimde belirleyici oldu
Uluslararası Zeytin Konseyi verilerine göre dünya zeytinyağı üretiminin geçen sezona göre yaklaşık yüzde 9 daralmasının beklendiğini ifade eden Kestelli, Türkiye’nin ise dünyadaki en büyük zeytin varlığına sahip beş ülkeden biri olduğunu ve üretimde ilk 3’te yer aldığını dile getirdi. İzmir’in Türk zeytinciliğinde önemli merkezlerden olduğunu ve 21 milyon zeytin ağacı ile Türkiye’nin toplam ağaç sayısının yüzde 10’una sahip olduğunu söyleyen Kestelli, “2025-2026 sezonu için yapılan ilk tahminlerde 2,5 milyon ton sofralık zeytin ve 310 bin ton zeytinyağı üretimi bekleniyor. Bu tahminlerin geçtiğimiz yıla göre yaklaşık 3’te 1 oranında düşüşü ifade ettiğini söyleyebiliriz. Üretimin düşmesinde hem iklim değişikliği hem de kuraklık ve aşırı sıcaklıkların etkisi belirleyici oldu” dedi.

Tağşiş ve merdiven altı üretim
Kestelli, Bergama ve Kınık ilçelerinde ise 2,3 milyon zeytin ağacının olduğunu ve bunun da İzmir’de bu ilçeleri değerli kıldığını dile getirdi. Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı sektöründe büyük bir potansiyele sahip olduğunu fakat köklü üretim geleneğine rağmen yapısal sorunlarla yüzleşmeye devam ettiğini belirtti. Sorunların sektörün küresel rekabet gücünü sınırlandırdığını dile getiren Kestelli, “Tağşiş ve merdiven altı üretim hem tüketici sağlığını hem de dürüst üreticiyi zedelemeye maalesef devam ediyor. Depolama altyapısının yetersizliği kalite kaybına ve ekonomik zarara neden oluyor. Artan maliyetler ve finansmana erişim zorlukları, üretim ve rekabet gücümüzü sınırlıyor. Markalı ihracat oranının düşük kalması ise dünya pazarında gerçek potansiyelimize ulaşmamızı engelliyor” ifadelerini kullandı.
İklim değişikliğinin verimi ve kaliteyi tehdit eden en kritik unsurlardan olduğunu söyleyen Kestelli, kültürel uygulamalar ve adaptasyon modellerinin geliştirilip desteklenmesi gerektiğinden bahsetti. Kestelli, sürdürülebilirlik, teknoloji, kalite ve markalaşma merkezli bir dönüşümü hep beraber gerçekleştirme üzerine bir görevleri olduğunu dile getirdi. Avrupa Birliği destekli projeler ile sektörün rekabetini artırmaya çalıştıklarını söyleyen Kestelli, İzmir Ticaret Borsası’nın yaptığı proje ve etkinliklerle tarımı, zeytin ve zeytinyağını tanıtıp sevdirdiklerini dile getirdi.
“Markalı ürün görmek istiyoruz”
Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Kolat, bölgedeki zeytin ve zeytinyağının geleceği için markanın önemine dikkati çekti. Kolat, Bergama Ticaret Odası olarak zeytin ve zeytinyağını etiketsiz ve ambalajsız satmak yerine markalı olarak görmek istediklerini dile getirdi. Kolat, Bergama Ticaret Odası olarak bu konudaki eğitim ve projelere devam ettiklerini söyledi.
