Çarşamba, Ocak 7, 2026

Gençlere 27 milyar TL staj desteği

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen, Genç İstihdam Hamlesi-GÜÇ Tanıtım Programı’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, devletin genç istihdamındaki rolünü yeniden tanımlıklarını belirten Erdoğan, aktif iş gücü programlarında yüzde 10 stajyer alma zorunluluğu getireceklerini, staj desteklerine de 3 yıl için 27 milyar TL bütçe ayrıldığını açıkladı.

Destek programlarıyla gençlerin iş hayatına kazandırılacağını belirten Erdoğan, Gençliğin Üretim Çağı Programı ile ilgili açıklamalarda bulundu. GÜÇ Programı kapsamında ilk adımı staj destekleri ile attıklarını belirten Erdoğan, “Staj destekleri ile gençlerimizin eğitimleri sürerken iş gücü piyasasıyla tanışmasını ve mezuniyet sonrası istihdamı kolaylaştırmayı amaçlıyoruz. Ulusal Staj Programı’nı İŞKUR’un uhdesine devrettik ve mevcut staj portalı ile birleştirdik. Aynı şekilde 10’dan fazla çalışanı olan kamu ve özel sektör işletmelerindeki stajyer çalıştırma yükümlülüğünü titizlikle uygulayacağız. Aktif iş gücü programlarından yararlanan işletmelere de en az yüzde 10 oranında stajyer alma zorunluluğu getiriyoruz. Staj döneminde gençlerimizin ücret ve prim maliyetlerini desteklemeye devam edeceğiz. İş yeri ve stajyer eşleşmesini kolaylaştırmak için iş ve meslek danışmanlığı hizmeti vererek gençlerimizin yanında olacağız. Staj desteklerimize önümüzdeki 3 yıl için toplam 27 milyar TL bütçe ayırdık. Mevcut staj kapasitesine ilave olarak 3 yılda 800 bin gencimizin daha staj süreçlerine devlet olarak destek sunacağız. Staj başvurularını İŞKUR üzerinden almaya başlıyoruz” ifadelerinde bulundu.


“Geleceğin Meslekte Uygulaması’nı hayata geçiriyoruz”

GÜÇ Programı kapsamında ‘Geleceğin Meslekte Uygulaması’nı hayata geçireceklerini de açıklayan Erdoğan, “Uygulama çerçevesinde Yükseköğretim Kurulu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı arasında güçlü bir iş birliği tesis ettik. Mesleki ve teknik liselerin son sınıfındaki öğrencilerimizin bilgilerini İŞKUR sistemine aktardık. Meslek yüksekokullarımızın son sınıflarında eğitimlerini sürdüren öğrencilerimizin bilgilerini de yakında İŞKUR veri tabanına dahil edeceğiz. Her öğrencimize kendileriyle yakından ilgilenecek ‘İş ve Meslek Danışmanı’ atayacağız. Başta savunma sanayii olmak üzere, öğrencilerimizi aileleri ve danışmanlarıyla uyum içinde yönlendirip farklı sektörlerdeki işverenlerimizle bir araya getireceğiz. Bu suretle her sene yaklaşık 250 bin meslek lisesi ve meslek yüksekokulu son sınıf öğrencimizi iş ve meslek danışmanlarıyla buluşturacak; 3 yılın sonunda toplam 750 bin gencimizi iş hayatına hazır hale getireceğiz” dedi.


“NYOP programını başlatıyoruz”

Türkiye’nin geleceğinde önemli roller üstlenecek her bir genci ihtiyaç duyulan alanlara kazandırmakta kararlı olduklarını vurgulayan Erdoğan, “Üçüncü destek modülümüz olan NYOP programını işte bu amaçla başlatıyoruz. Bu programla gençlerimiz yeni beceriler kazanacak ve farklı alanlarda görev alarak uygulamalı deneyim elde edecekler. Programa katılan her gencimize günlük bin 375 TL cep harçlığı vereceğiz. İş kazası, meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primlerini de İŞKUR üzerinden devlet olarak biz üstleneceğiz. Bu suretle önümüzdeki 3 yıl boyunca her sene 150 bin, 3 yılın sonunda ise toplam 450 bin gencimize eğitim vereceğiz. 108 milyar TL kaynak ayırdığımız bu programla eğitim ve istihdamın dışında kalmış gençlerimizi üretim sürecine yeniden dahil etmiş olacağız” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM