6 Şubat depremlerinden sonra iş yerleri yıkıldığı için konteynerlerde hizmet vermeye çalışan esnafın 7 aydan beri sorunları bitmiyor.
6 Şubat’ta meydana gelen depremler Kahramanmaraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman’da büyük yıkımlara neden olmuştu. On binlerce ev ve iş yerinin yıkılması nedeniyle bölgedeki vatandaşlar hem evlerini hem de iş yerlerini kaybetmişti. Bu sebeple çeşitli yardımlarla ve devlet tarafından vatandaşlara ev ve iş yeri olarak kullanılması amacıyla konteynerler temin edilmişti.
Depremin üzerinden 7 ay geçmesine rağmen Malatya’da geçici iş yeri olarak teslim edilen konteynerlerde sorunlar hala bitirilemedi. Esnaf su, elektrik, tuvalet ve internet yokluğu gibi sorunlar yaşamaya devam ediyor.
Malatya Güngör ve Tecde bölgesinde geçici konteyner iş yerlerinde faaliyet yürüten firmaları ziyaret eden Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, hala çözüme kavuşturulamayan tuvalet, su, elektrik ve internet konusuna tepki gösterdi.
“Esnafımız konteynerlerde kendisini adeta terk edilmiş hissediyor”
Ziyaret sonrası açıklama yapan Sadıkoğlu, şunları dile getirdi: “Deprem en ağır hasarı çarşı merkezimize verdi. Bölgemizin en canlı ticaretinin yapıldığı çarşımız şimdi boş tarlaya döndü. İşyeri yıkılan ve ağır hasar alan esnafımız, istişaresiz hızlıca alınan kararlarla konteynerlere mahkûm edildi. Bırakın insanı araç dahi geçmeyen caddelere, sokaklara konulan konteynerlerde esnafımız nasıl ticari varlığını sürdürebilir ki! Konteynerlerde hizmet vermeye devam eden esnafımızı ziyaret ettiğimizde büyük bölümü işlerinin hiç de iyi olmadığını bizlere ifade ediyor. Ömrünü ticarete vermiş, dişiyle tırnağıyla 30-40 yıldır mücadele eden esnafımız 21 metrekarelik konteynerlerde kendisini adeta terk edilmiş hissediyor. Buradan yetkililere sesleniyorum, çarşı projesi hızlıca başlamalı ve konteynerlerde varla yok arasında mücadele eden esnafımıza işyerleri teslim edilmeli.”
“Lavabo ve WC yapmayı unutmuşlar!”
Esnafın internet, elektrik, wc gibi sorunlarla uğraşmaya devam ettiğinin altını çizen Sadıkoğlu şu şekilde konuştu: “Şehrin farklı bölgelerine geçici konteyner işyerleri koyanlar nedense WC ve lavabo yapmayı unutmuşlar! Lavabo ihtiyacı için yakınlardaki bir camiye veya petrol istasyonuna mahkûm bırakılan esnafımızın geneli bu durumdan şikâyetçi. Özellikle hanım esnaflarımız büyük mağduriyet yaşadıklarını söylüyor. İnsan tabiatının gün içindeki en önemli ihtiyacı için çözüm üretememek hangi vicdana sığar? Bir diğer sorunsa internet bağlantılarının olmayışı. Esnafımızın geneli artık pos cihazı kullanıyor, fatura ve satış işlemlerini internet aracılığı ile yapıyor. Konteyner iş yerlerinin internet sorunu bir an önce çözüme kavuşturulmalı. Sık sık kesilen elektriklere çözüm bulunmalı. Adres tanımlama işlemleri hızlandırılmalı, güvenlik ve temizlik konusuna da ağırlık verilmeli. Memleketini terk etmeyen, ben bu şehrin evladıyım ve var olmaya devam edeceğim diyen tüm esnafımızın, tüccarımızın ve sanayicimizin yanındayız. Sorunlarını gür sesle dillendirmeye ve çözümünün takipçisi olmaya devam edeceğiz.”