Cuma, Eylül 20, 2024

FAO’dan depremzede çiftçilere makina desteği 

Çebi, şu ana kadar FAO’nun depremzede çiftçilere dağıttığı girdi yardım desteğinin 12 milyon TL’yi geçtiğini belirtti


FAO, Türkiye’de depremden zarar gören çiftçilere destek çalışmalarını sürdürüyor. Hatay’da 100 üreticiye süt sağım makinaları ve soğutma tankları hibe edildi. FAO Proje Koordinatörü Çağatay Çebi,  “Hatay’da 70 bin domates fidesi dağıtıldığını ve proje kapsamında Hatay ve Kahramanmaraş’ta 180 çiftçi ailesine 100 süt sağım makinesi ve 20 süt toplama tankı dağıtılacağını söyledi.

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yaralarını sarma çalışmaları devam ediyor. 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği yüzbinlercesinin evsiz kaldığı felakette, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Teknik İşbirliği Programı kapsamında başlattığı projede depremden etkilenen küçük ölçekli çiftçilerin yeniden üretebilmesi için destek çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Hatay’da depremzede çiftçilere makina ekipmanı hibe dağıtımı yapıldı. Programda konuşan Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Abdullah Keskin depremin vurduğu bölgelerin Türkiye’nin tarımsal üretimi açısından önemli bölgeler olduğunu belirtti. Bakanlık olarak yaraları sarmaya üretimi sürdürmeye yönelik çalışmaları ilk andan bu yana aralıksız yürüttüklerini söyleyen Keskin, FAO ile yürüttükleri çalışmaların devam edeceğini kaydetti.

FAO Türkiye Portfolio Koordinatörü Ertan Aktan da FAO olarak depremin ilk gününden bu yana sahadaki çalışmaları aralıksız yürüttüklerini söyleyerek FAO’nu çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Aktan, depremden etkilenenlerin başında küçük ölçekli aile üreticilerinin geldiğine dikkat çekerek, özellikle bu kesimlerin ve kadınların desteklenmesine önem verdiklerinin altını çizdi.

Proje Koordinatörü Çağatay Çebi de FAO olarak depremin ilk anından bu yana hem Norveç ve İsveç hükümetlerinin, Hem AB’nin sağladığı fonlar hem de bu projede olduğu gibi FAO’nun öz kaynaklarını kullanarak depremzede çiftçilere ulaşmaya çalıştıklarını anlattı. Bu çalışmalar kapsamında bugüne kadar Hatay’da 150 aileye 100 pulverizatör ve 50 motorlu testere, Adıyaman, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Malatya illerinde 1085 hayvancıya 341 ton hayvan yemi, yine Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş ve Kilis’te 905 çiftçiye 158 ton gübre, Gaziantep ve Hatay’da 225 çiftçiye 4 ton pamuk ve mısır tohumu dağıtıldığını anlattı.

Projeler kapsamında 1980 aileye 16 milyon TL’lik koşulsuz nakit yardımı da yapılacağını anlatan Çebi, bu yardımın da çiftçilere kısa ürede ulaştırılacağı müjdesini verdi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM