Cumartesi, Kasım 23, 2024

Konut sorunu için TOKİ’ye düşük faiz çağrısı

EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu,

EBSO Meclis Başkanı Gökçüoğlu: Afet riski altında bulunmayan alanların da rezerv yapıya konu edilebileceği hususları endişe yaratıyor


Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) aralık ayı olağan meclis toplantısı gerçekleştirildi. 2023 yılının son meclis toplantısında gündemi değerlendiren EBSO Meclis Başkanı H. İbrahim Gökçüoğlu, gündemden bir türlü düşmeyen konut sorununa ilişkin TOKİ’yi işaret etti. TOKİ’nin orta gelirin üstündeki halka ev yapar duruma geldiğini belirten Gökçüoğlu,  “Bugün insanlar fahiş fiyattaki ev kiralarından, ev fiyatlarından yakınıyor. TOKİ’nin acilen, geçmiş dönemde Emlak Bankası’nın düşük faizle kredi vererek toplu konut yapma dönemine geri dönmesi gerekiyor. Yoksa hiçbir normal çalışan ev sahibi olamayacak” diye konuştu.


“Rezerv alanı yasası suiistimal edilmemeli”

Kasım ayında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren rezerv yapı alanı yasasına da değinen Gökçüoğlu, söz konusu kanunla; yerleşim yerinde bulunan parsellerin rezerv yapı alanı olarak belirlenebileceği ve afet riski altında bulunmayan alanların da rezerv yapıya konu edilebileceği hususlarının endişe yarattığını söyledi. Gökçüoğlu, “Neden böyle bir karara imza atıldı, neden insanlar endişeye sevk edildi bilmiyoruz. Ancak, suiistimal edilmemesi en büyük temennimiz” dedi.


“Asgari ücrette vergi dilimi kısmı eksik kalıyor”

Öte yandan 2024 yılı asgari ücret belirlenme sürecine dair konuşan Gökçüoğlu, “Asgari ücretin ana amacı; adaletli bir ücret düzeyi sağlamak. Yıllardır ilgili kesimler dile getirmekte. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu bir dönemde bu talep çok daha haklı duruma geldi. Asgari ücrete kadar ücretler, gelir ve damga vergisinden istisna tutulmakta. Ancak vergi dilimlerinin yükseltilmemesi kısmı eksik kalıyor. Ele geçen ücretlerin artırılması sağlanmalı” ifadelerine yer verdi.


Yorgancılar: Mevcut faizle yatırım yapılması zor

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da aralık ayı boyunca gerçekleştirdikleri faaliyetlere ve ekonomi gündemine dair açıklamalarda bulundu. Katıldıkları sanayi konsey toplantısında sanayinin problemlerini dile getirdiklerini belirten Yorgancılar, “Özellikle faizlerin yükseltilmesinin bizlere olan olumsuz etkisini dile getirdik. Merkez Bankası faizinin yüzde 42,5 olduğu bir ortamda bankaların oranları yüzde 60’lara çıkıyor. Mevduat faizi yüzde 47 civarında. Bu rakamlarla yatırımın yapılmasının son derece zor olduğunu ifade ettik. Ama enflasyon düşürme politikası çerçevesinde parayı sıkmak, geri çekmek amacıyla alınmış olan bir karar olduğundan dolayı 2024 yılı bu şekilde geçecek. 2024 yılında başka bir sıkıntı daha var. Avrupa Birliği’nin PMI endekslerine bakıldığında Avrupa’da talep aşağı gidiyor. Özellikle bazı sektörlerde bu çok daha ön plana çıktı” dedi.


“Enflasyon düzeltmesine iki açıdan bakılmalı”

Dış kaynak açığı yaşayan şirketlerin enflasyon düzeltme uygulamasıyla ilgili değerlendirmeler de yaptıklarını söyleyen Yorgancılar, “Enflasyon düzeltmesine iki açıdan bakmak lazım: borçlu şirketler ve borçsuz şirketler. Bazılarına yarıyor bazılarına yaramıyor. Burada ortaya çıkacak olan belirli vergi ödemeleri söz konusu olacak. Bizim önerimiz enflasyon düzeltmesinin yapılması, 2024’te üçer aylık dönemlerde uygulanması, yıl sonunda oluşacak enflasyona göre devam edilip edilmeyeceği şeklinde gözden geçirilmesiydi. Bununla ilgili sonucu bekliyoruz.


“AFAD yerli üretici arıyor”

AFAD’ın kullandığı ekipmanların büyük çoğunluğu ithalata dayanıyor. Yerlileştirmeye alım garantili destek veriyorlar. Yıllık 6,5 milyar TL’lik arama kurtarma ekipman alımı var. Kompresör, spiral/ahşap kesme cihazı, soner ve ölçüm cihazları başta olmak üzere 37 adet üründe yerli üretici aranıyor. Ayrıca AFAD’ın içinde kullandığı ürünleri görebileceğimiz bir mobil cihazı var. Bunu yakın zamanda İzmir’e getirtmeyi planlıyorum.


“Asgari ücrette işveren desteği azaldı”

2024 yılı için belirlenecek asgari ücrete dair de görüşlerini paylaşan Yorgancılar, “2023 yılında ocak ve temmuz aylarında olmak üzere asgari ücret 2 kez artırıldı. Yıllık kümülatif artış yüzde 107 oldu. Asgari ücret desteği de ocak-haziranda sigortalı başına 400 TL, temmuz-aralıkta 500 TL olarak belirlendi. 2016’da destek yüzde 6’ydı şimdi yüzde 2,5-3 civarında. Asgari ücret yükselmesine rağmen işveren desteği azaldı. Destek oranı yeniden yüzde 6’ya çıkarsa o zaman rakamın 800 TL olması lazım. Ama yapılan her 100 TL’lik artış devlet bütçesine ilave yük getiriyor. Dikkat etmemiz gereken konu ilave destek priminin ne olacağı” şeklinde dile getirdi.


“Asgari ücret tahminim 16 bin TL”

Tahminlerine göre asgari ücret için 16 bin TL civarında bir rakam açıklanacağını söyleyen Yorgancılar, “Böylesi bir enflasyon ortamında ne yazık ki rakamlar şişerken, maliyetler artarken, hiçbir rakam yeterli gelmemekte. O nedenle de, 2024 yılında kararlılıkla enflasyonla topyekün mücadele yılı olmasına ihtiyaç bulunmakta” diye konuştu. Kıdem tazminatı tavanı açısından bakıldığında ise mevcut tavanın 2024 yılında yaklaşık 35 bin 224 TL’ye, mevcut SGK prime esas kazanç tavanının da brüt asgari ücretin 7,5 katı olacağını belirten Yorgancılar, “Vergi dilimlerinin güncellenmesi gerektiğini yıllardır ifade ediyorum. Vergi dilimlerinin eskalasyonla yükseleceği bilgisini de paylaşmak isterim” dedi.


“8 bin bilgisayar için 80 milyon TL yardım topladık”

EBSO meclisinin yıl boyunca doğru tespitler yaptığını ifade eden Yorgancılar, eğitim, verimlilik ve üretim kalitesinin artırılmasını dile getirdiklerini ve getirmeye devam edeceklerini söyledi. Yorgancılar, “Eğer Avrupa ile yarışmak istiyorsak çocuklara ilkokulda kodlama öğretmemiz lazım. İzmir’e 8 bin tane bilgisayar almak için 1 buçuk saatte 80 milyon TL yardım topladık. İzmir’de bilgisayarsız öğrenci olmayacak” vurgusunu yaptı.

KAYNAKEBSO
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM