Cuma, Eylül 20, 2024

TEİS’den ilaç sorununa karşı 7 talep!

TEİS

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), artan ilaç maliyetleri ve hammadde ilaç piyasası sorunları hakkında bir açıklama metni yayımladı. İlaç fiyatlarının hesaplanmasında kullanılan avro kurunun, son beş yıldır gerçek piyasa değerinin yarısı seviyesinde sabitlenmiş olması ve pandemi sonrası artan hammadde, ambalaj ve nakliye maliyetleri, özellikle ithal ilaçların ülkemize girişini ve yerli ilaçların üretimini zorlaştırıldığı belirtilen açıklamada, bu durumun ilaçların bulunabilirliği ve ulaşılabilirliği konusunda ciddi sorunlar yaşattığı ifade edildi.


İlaç tedariğinde sıkıntılar yaşanıyor 

Kış döneminde, özellikle enfeksiyonlarda kullanılan antibiyotikler ve antigribal ilaçlar gibi mevsimsel ilaçların büyük bir kısmının eczanelerde sınırlı miktarda temin edilebilmekte olduğunu, bazı ilaçların ise eşdeğerleri olmadığından hiç tedarik edilemediğinin altının çizildiği mesajda, “Bu güncel soruna ek olarak, sürekli kullanım gerektiren parkinson, göz damlası, tansiyon ve kolesterol ilaçları gibi çeşitli kronik tedavilerde kullanılan ilaçlarda da benzer sıkıntılar yaşıyoruz. Bazı ilaçlar ya hiç bulunamıyor ya da eczanelerimize yalnızca sınırlı miktarda ulaşıyor” ifadeleri yer aldı. 

Eczanelerde ilaç yeterisizliği nedeniyle açık reçetelerin arttığı belirtilen açıklamada, “İlaç firmaları, bazı ilaçlarda kamuya yapmaları gereken iskontoları eksik yapıyor veya hiç yapmıyor ya da yapmaları gereken iskontoyu da eczacılardan tahsil edip daha sonra kendi belirledikleri koşullar altında ödemeyi vaat ediyorlar. Öte yandan, dağıtım kanallarının eczacıların vade ve iskontolarını azaltıp, SGK’nın eczanelere yapacağı geri ödemelerden 60 gün önce ilaç bedellerini tahsil etmeye başlamış olması da yaşanan sorunlara bir başkasının eklenmesine neden oldu” sözleri yer aldı.


Eczane nöbetleri kabus haline döndü

İlaç fiyatlarında kur güncellemesi nedeniyle yaşanan artışa karşın, ‘İlaç Fiyat Kararnamesi’ndeki eczacı kâr oranlarını belirleyen baremlerin güncellenmemesi, eczacıların resmi kârlılığını azaltmaya devam ettiği söylenilen açıklamada, “Eczacılara hizmet bedellerinin artık kullanılmayan ‘kuruş’ birimleri üzerinden ödenmesi, eczane ekonomilerini her geçen gün daha da zorluyor. Firmalarca dayatılan keyfi uygulamalar yüzünden kredi faizleri altında ezilen eczacıların artan finansal yükü taşıma kapasitesi tahammül sınırını aşmış durumdadır. Özellikle hastane acillerine başvuruların arttığı bu dönemde eczane nöbetleri eczane eczacıları için artık bir kâbus halini almış olup, nöbetçi eczane sayısını arttırmanın bulunmayan ilaç sorununu ortadan kaldırmadığını, hastaların ilaç bulunamayan nöbetçi eczaneler arasında mekik dokumak zorunda kaldığını yaşayarak görmüş durumdayız” ifadesine yer verildi. 

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, 2024 yılı için her hastanın ihtiyacı olan ilaca her zaman ulaşabilmesini sağlamak için gerekli yasal düzenlemelerin acilen yapılmasını talep ettiğini belirterek, “Eczacılık hizmetlerinin kalitesinin korunması ve devamlılığının sağlanması, sadece biz eczacıların değil, tüm toplumun sağlığı için hayati önem taşımakta” diyerek sözlerini sonlandırdı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM