Cuma, Kasım 22, 2024

‘Türkiye 100’ şirketlerinin istihdamında %49 artış

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) iş birliğinde gerçekleştirilen ‘TOBB Türkiye 100 Ödül Töreni’ İstanbul’da gerçekleştirildi. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin bulunduğu listede ilk sırada, AFM Gıda Kimya İthalat İhracat Ticaret Ltd. Şti., ikinci sırada Tobıo Novelfarma İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş., üçüncü sırada Ada İnşaat Mermer Maden Nakliye Turizm Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. yer aldı.

Törende konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye 100 listesi hazırlanırken, başvuran şirketlerin son 2 yıl, yani 2019-2021 arası ciro artış hızının dikkate alındığını ifade etti. Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketinin, bu dönemdeki ortalama ciro büyümesinin yüzde 569 olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, “Şirketler, Türkiye’deki milli gelir artışının 8 kat üzerinde bir performans gösterdiler. Yine aynı süre içinde, çalışan başı üretimlerini, yani verimliliklerini ise ortalama yüzde 267 artırdılar. Ayrıca her biri ortalama 103 kişiye istihdam sağladı. 2019-2021 döneminde Türkiye 100 şirketlerinin istihdamı yüzde 49 arttı. Türkiye 100 şirketlerinin yüzde 71’i ihracat yapıyor ve 76 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiriyor” dedi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye 100 programına başvurmuş, ancak ilk 100 arasına girememiş şirketleri ise 2019-2021 döneminde ortalama yüzde 186 büyüdüklerini söyledi.


“Girişimcilik bir heves işi”

Türkiye 100 listesinin bölgesel dağılımına değinen Hisarcıklıoğlu, “Listede 27 farklı şehrimizden şirketler var. Anadolu’nun yükselişi, burada da açık bir şekilde görülüyor. Listede bilişimden, makineye; toptan ticaretten, metal ürünlere; elektronikten, mühendisliğe kadar, 35 farklı sektörden şirketler bulunuyor. Bu çeşitlilik aslında, ülkemizde her sektörde fırsatlar olduğunun; doğru iş modeliyle her sektörde başarının yakalanabileceğinin, en güzel ispatı” diye konuştu. Zenginleşmenin ve kalkınmanın anahtarının girişimcilik olduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: “Daha fazla girişimciye ihtiyacımız var. Girişimcilik bir heves işi. Türkiye 100 yarışmasıyla, girişimci rol modellerimizin sayısının artmasını ve buradaki her şirketin, yeni girişimcilere örnek olmasını istiyoruz.”


Hedef; sürdürülebilir ihracat artışını devam ettirmek

Törende ödüllendirilen 100 şirketin 27’sinin farklı illerden geldiğini bildiren Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise “En çok temsil edilen şehirler, 23 şirketle İstanbul, 19 şirketle Ankara, 9 şirketle Adana, 8 şirketle İzmir, 5 şirketle Eskişehir. Sektör dağılımına baktığımızda ise toptan ve dış ticarette 10, bilgi teknolojilerinde 9 şirket, mimarlık ve mühendislik, tekstil ürünleri imalatı ve makine ile ekipman imalatı gibi gruplar önde geliyor” diye konuştu. Bakan Bolat, ‘Türkiye Yüzyılı’ hedefleri doğrultusunda sürdürülebilir ihracat artışını devam ettirmeyi, dengeli dış ticaret ile döviz rezervlerini artırmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Milli gelirde 4 kattan fazla artış sağlandığının altını çizen Bolat, hedefin 1 trilyon 100 milyar dolar milli gelire ulaşmak olduğunu belirtti. Mal ihracatında 256 milyar dolara, hizmet ihracatında 100 milyar dolara ulaşıldığını hatırlatan Bolat, 21 yılda Türkiye’ye gelen doğrudan yatırım miktarının 264 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Türkiye’deki yabancı firma sayısının 2002’de 5 bin olduğunu anlatan Bolat, bu sayının bugün 80 bin 500’e yükseldiğini, söz konusu firmaların ülkeye değer kattıklarını söyledi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM