Cuma, Ekim 18, 2024

ESHOT filosuna 23 otobüs dahil edildi

 ESHOT Genel Müdürlüğü, filosuna 23 yeni otobüs daha kattı. Otokar ve Mercedes marka solo otobüsler, 19 Şubat Pazartesi gününden itibaren hizmete dahil olacak. ESHOT Filosuna 23 Otobüsün Katılım Töreni’’nde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “ İzmir’de ulaşımın omurgası olan lastik tekerlekli toplu ulaşımda tarihi yatırımlar gerçekleştirdik. Son derece uygun ödeme koşullarında ile ESHOT Genel Müdürlüğümüzün filosuna toplam 692 otobüs kazandırdık. Bugün görev sürem içindeki son 23 otobüsü daha filomuza dahil etmenin büyük heyecanlı ve mutluluğunu yaşıyorum” dedi.  Genişletilen araç filosu sayesinde kentin tasarruf ettiğini belirten Soyer, “Toplamda yaklaşık 75  milyon TL’lik  tasarruf sağladık. İzmirlinin parası İzmirlinin cebinde kaldı” ifadesinde bulundu. 

Toplu taşımada 90 dakika uygulamasının yeniden getirileceği ve 120 dakika olarak yapılacağını aktaran Soyer, “Toplu ulaşımda 90  dakika değil, 120  ücretsiz aktarma sistemi için düğmeye bastık. Hazırlıklarımızı tamamladık. İzmirliler artık tek biniş ücretiyle 120 dakika boyunca ücretsiz seyahat edebilecek. Bu ay içinde bu ay içinde okumadan alacağımız karar sonrasında mart ayından itibaren uygulamayı başlatacağız” dedi. 


“ESHOT’un filosuna 692 otobüs kazandırdık”

Göreve geldiği zaman boyunca kent içi ulaşım sorunu olduğu ve deniz seferlerinin azlığı sorununu çözdüklerini belirten Soyer, “ Bu eksiği gidermek ve şehrimizin doğayla uyumlu ulaşım alt yapısını gerçekleştirebilmek için birçok adım attık. Ölümsüzleşen Fethi Sekin ve Uğur Mumcu isimlerini verdiğimiz iki arabalı feribot satın aldık, iki tane de kiraladık. Böylece deniz filomuzu büyüttük, sefer sayılarımızı artırdık. Kent seferinin dışında kalan ilkelerimizi entegre toplu ulaşım ağına dahil etme yolunda devrim niteliğinde ve Türkiye’de ilk örnek olacak bir projeye imza attık. İZTAŞIT’ı hayata geçirdik. Kooperatif temelli bu projeyle bireysel toplu taşımacıları bir çatı altında buluşturduk. ESHOT denetimli toplam 196  İZTAŞIT aracımızla Seferihisar, Kiraz, Menemen, Foça, Ödemiş ve Bergama’da hizmet vermeye başladık. Nakit ödeme dönemini bitirdik. 7’den 70’e vatandaşlarımızı İzmir’in kartını avantajlarıyla buluşturduk. Söz verdiğimiz 500 otobüs vadini yüzde 140’lık rekor bir oranda gerçekleştirdik.  İzmir’de ulaşımın omurgası olan lastik tekerlekli toplu ulaşımda tarihi yatırımlar gerçekleştirdik. Son derece uygun ödeme koşullarında ile ESHOT Genel Müdürlüğümüzün filosuna toplam 692 otobüs kazandırdık. Bugün görev sürem içindeki son 23 otobüsü daha filomuza dahil etmenin büyük heyecanlı ve mutluluğunu yaşıyorum” dedi. 

İzmir’e 100 elektrikli otobüs müjdesi

İzmir’in ulaşım bünyesine katılacak yeni elektrikli otobüsler hakkında konuşan Soyer, sözlerini şöyle sürdürdü: “100 adet elektrikli otobüs alımı için İller Bankası ile kredi görüşmelerimiz son noktaya geldi. Nihayet hepimiz olan sıfır emisyonlu toplu ulaşım modeline her geçen gün biraz daha yaklaşıyoruz. 5 yıl  boyunca günü kurtaran çözümlere değil geleceği kurtaracak akılcı işlere odaklandım. Kent genelinde yağmur suyu kanallarıyla kanalizasyonu ayrıştırma işini başlatmamız. İzmir’in yaşayan hazinesi  Kemeraltı’nın altyapısına el atmamız. Koku sorununu geçici ve pahalı bir kanal açmak yerine kalıcı ve ekonomik çözümlerle çözmemiz.Şehrin tüm yapı stoğunun röntgenini çekerek fay hatlarını belirleyerek şehrin gelişimini buna göre tasarladığımız depreme hazırlık stratejimiz. Tüm bunlar önce temeli düzeltelim prensibinin somut sonucudur.” 


“İzmir’i demir ağlarla ördük”

Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen raylı sistem yatırımlarını eksiksiz tamamladıklarını ifaden eden Soyer, “ Para bulamazsınız dediler bulduk. Yapamazsınız dediler yaptık. Çünkü bizim bu şehrin demokrasi aşığı, Cumhuriyet sevdalısı insanlarına verilmiş bir sözümüz var. Biz bu şehri aşığız. Belediyemizin öz kaynaklarıyla Çiğli tramvayına başladık ve  27 Ocak’ta hizmete açtık. Narlıdere Metrosu’nu tamamladık. Kent içi ulaşıma yeni bir soluk getiren hattımızı 24 Şubat’ta hemşerilerimizin hizmetine sunuyoruz. O metro buraya gelecek dedik, getiriyoruz. İzmir tarihinin en büyük raylı sistem yatırımını merkezi hükümetten tek kuruş almadan gerçekleştiriyoruz. Geçtiğimiz ay 9 Ocak’ta dev köstebek denilen sondaj makinelerimizi Buca’da toprağın altına indirdik. 490 milyon euroluk göz kamaştıran bir yatırımla hattımızın inşasını son hızla sürüyor. Otogar Kemalpaşa, Gaziemir Karabağlar, Halkapınar metro hatlarıyla Karşıyaka, Örnekköy tramvay attığında da ön çalışmaları tamamladık. İzmir’i demir ağlarla ördük” dedi. 

Toplu taşımada 90 dakika uygulamasının yeniden getirileceği ve 120 dakika olarak yapılacağını aktaran Soyer, “Toplu ulaşımda 90  dakika değil, 120  ücretsiz aktarma sistemi için düğmeye bastık. Hazırlıklarımızı tamamladık. İzmirliler artık tek biniş ücretiyle 120 dakika boyunca ücretsiz seyahat edebilecek. Bu ay içinde bu ay içinde okumadan alacağımız karar sonrasında mart ayından itibaren uygulamayı başlatacağız” dedi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM