Perşembe, Eylül 19, 2024

Kördüğüm 

Bütün topluluklar ve onları meydana getiren bireyler için hafızayı beşer tabir edilen sosyolojik ortak paydanın ancak tecrübeler ile tasarruf edilebilir nesiller arası kültürel silsilelerin farklı düşünce ve karar boyutlarında zaman ve mekana bağlı olarak direksiyon maharetleridir. Hiç şüphesiz doğal akış ve insanlık için sağduyu; genel olarak tüm ihtilafların ortaya çıkarabileceği gezegeni, insanlığı tehdit edebilecek olan başta siyasi riskleri bugünlere dek sağlanan türlü dengeler çerçevesinde az çok savuşturabildi. 

Tarihin akışı içerisinde meydana gelen olaylar bir hakikat olan değişimin envai çeşit saikler ile münasebetleri etkilemesi ciheti ile bilhassa basitten karmaşığa doğru bir nevi evrilmeyi çağrıştırdığıdır. Örneğin kişinin yaşamında karşı karşıya geldiği hadiselerde yaşamın her anında geçmişten etkilenmiş olduğu, bilhassa arzu etmediğinden dolayı yaz boz tahtasına döndürebildiği bilinçsel gerçekliliğinden replikler anımsatan sahneler boldur dolayısıyla toplumlar da tarihi süreçleri bakımından kurumsal donanımlı benzerlikler barındırır. 

Bu nevi gözlemler için çağımızın ulaşmış olduğu kitle iletişim araçlarının geçtiğimiz günlerde nasıl bir işlev görebileceğinin öncü misali dokümanter olarak kayıtlara geçti. 9 Şubat gecesi yayınlanan röportaj kısa süre içerisinde dünya çapında 158 milyon(sosyal ağ X+Youtube) kez izlendi. Hali hazırda yakın bir bölgede görünürde iki devlet arasında fakat çok sayıda diğerlerinin müdahil olduğu süregelen sıcak çatışma ortamında yakında ülkesinde seçime girecek başrol idarecinin(devlet başkanı) yabancı gazeteci ile gerçekleştirilen monolog niteliğinde ciddi rakamlara ulaşan mülakatı idi.

Vladimir Putin’in, Tucker Carlson’a iki saati aşan süreyi kapsayarak verdiği demecin uluslar arası ilişkilere, siyasete ne derece yön vereceği tartışılır.

Görüşmede konuşmacının bir hayli zaman ayırdığı tarihi uzun süreç içerisinde bahis olunan safhalar; vuku buldukları zaman ve mekan şartlarının tek taraftan beyanı olarak nitelendirilebilir, ayrıca Sovyet İdareleri(Lenin ve Stalin) dönemleri ile ilgili kritik karar dönemeçleri için iki kez kullandığı ‘bilinmeyen şekilde’ değerlendirmesidir.

Münasebetlerin analitik düzeyde kavranılmasında kurumlar ve bireylerin karar ve tercihlerinin, davranış biçimlerinin geçmişten esinlenen tarihlerinden alınan teorik referanslar üzerine inşa edilmesi ile aktüel zeminin(siyaset) zorlayıcı şartlarını senkronize etmenin güçlüğü ortadadır. Nitekim önceki gün Rossia 1 Tv’de Ukrayna istikametinde yaşananların Rusya için ne kadar önemli ve hassas olduğunun hem Rus hem de yabancı izleyiciler tarafından anlaşılmasının önem taşıdığını kaydeden Putin,”Batı için bu, kendi taktik konumunu iyileştirme anlamına gelirken, bizim için kader, ölüm kalım meselesidir. Röportajı dinleyen kişilerin bunu anlamasını istedim. Başarıp başaramadığımı yargılamak bana düşmez”. İfadelerini kullandı. 

İlber Ortaylı, Polonya’nın Ukrayna üzerindeki hakimiyeti aynı şekilde Rusya’nın Küçük Rusya(Malaya Rossiya) diye nitelendirilen Ukrayna üzerindeki hakimiyeti Ukrayna ulusunun ortaya çıkışının süreleri, tarihte Ukrayna-Rusya varlığının birbirinden bağımsız olarak gelişmesi gibi konuların oldukça çetin ceviz olduğunu belirtiyor.

Dengeye ulaşmada her zaman ve herkes için teşebbüs ve çabalarında daima geçerli olmuş gerçeğin gücü; rasyonel kapasite hacmi ve yerinde kullanımıdır.

Demir Uzun

Diğer Yazarlar