Cuma, Ekim 18, 2024

“Zeytinyağının %10’u katma değerli üretilmeli”

Yıldırım: Hedefimiz; 200 bin ton zeytinyağının en az 20 bin tonunun katma değeri yüksek olarak üretilmesi

SEZA NUR ALPDÜNDAR

Dünyanın başlıca zeytin üreticileri arasında yer alan Türkiye, katma değerli zeytinyağı üretim potansiyelini yeteri kadar kullanamıyor. Katma değerli zeytinyağı üretiminin artırılması gerektiğini vurgulayan Zeytindostu Derneği Başkanı Hilmi Yıldırım, yüksek polifenollü zeytinyağlarının çok daha küçük ambalajlarda yüksek fiyatlara satıldığını dile getirerek, “Hedefimiz; 200 bin ton zeytinyağının en az 20 bin tonunun katma değeri yüksek olarak üretilmesi. 200 bin ton yağdan ülkeye katacağımız dövizden çok daha fazlasını, yüksek polifenollü katma değerli 20 bin ton zeytinyağı ile başarma imkanına sahibiz” dedi.


“Katma değeri yüksek yağ için temelimiz sağlam”

Zeytindostu Derneği’nin yüksek kaliteli yağın üretimiyle ilgili çalışmalar yaptığını dile getiren Yıldırım, “Çiftçilerin dökme değil katma değeri yüksek kaliteli yağ üretmelerini sağlamak istiyoruz. Türkiye’de markalaşmayı, şişelemeyi, paketlemeyi ön plana çıkaracak çalışmalar yapıyoruz. Kaliteli yağların üretilmesi ve üreticinin bilinçli olarak zeytinyağını tüketmesi konusunda çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu. 

Katma değeri yüksek zeytinyağı üretmek için doğru tarım yapılması gerektiğini aktaran Yıldırım, “Ağaçların tarlada sulanmasından gübrelenmesine kadar hepsi doğru yapılmalı. Daha sonrasında da doğru bir şekilde fabrikadan zeytinin yağa dönüştürülmesi gerekiyor. Ondan sonra da doğru bir şekilde saklanması, korunması, şişelenmesi, paketlenmesi gerekiyor. Anadolu, zeytin konusunda gen bankası olduğu için katma değeri yüksek yağ üretilmesinde temelimiz sağlam” dedi.


“Katma değeri yüksek yağ üreten çiftçi sayısı çok az”

Katma değeri yüksek yağ üretimiyle ilgili çalışmaların organize olmadığını belirten Yıldırım, “Münferit olarak çalışmalar yapılıyor. Çiftçi kendi bahçesindeki ağaçlardan ürettiği yağı katma değeri yüksek yağ standartlarında üretmeye çalışıyor. Yaklaşık 40 tane ilimizde zeytin üretiliyor. Ama şu anda katma değeri yüksek yağ üreten çiftçi sayısı çok az. İlerleyen yıllarda bir örgütlü çalışma içine girilirse; Tarım Bakanlığı ve zeytin yağı ile ilgili kuruluşlar, odalar birlikte hareket ederse katma değerli yüksek zeytinyağlarının oranı sayısal ifadelerle çok daha rahat anlatılır” ifadelerinde bulundu. 


“Her yıl kalite oranı artarken kusur oranı düşüyor”

Bu yıl 17’ncisini düzenledikleri Natürel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması’nın 9 Mart’ta düzenlenen ödül töreninde kaliteli yağ üreten markaların ödüllendirileceğini aktaran Yıldırım, “Zeytinyağları, diğer zeytinyağlarıyla değil kendisi ile yarışıyor. Eğer yağ kusursuz ve güzelse ödül alıyor” dedi. Yıldırım, “Yarışmada yağlar önce kusurlu ve kusursuz olarak ayrılıyor, kimyasal analizden geçiyor. Bunun sonunda 15 panelist bu zeytinyağlarını tadıyor. Üstün özelliklerine göre onlara puanlar veriyor” diye konuştu.

Yarışmanın katma değerli zeytinyağı üretimine katkılarını değerlendiren Yıldırım, “Yarışmada elenen yağ sahiplerine bir sonraki yıl ücretsiz olarak doğru yağ üretimi, kaliteli yağın üretilmesiyle ilgili eğitim veriyoruz. Dolayısıyla her yıl kalite oranı artarken kusur oranı düşüyor. İlk yıllarda katılanların yarısı kimyasal analize takılırken, bu yıl katılan 61 numuneden sadece 1 tanesi kimyasal analizi geçemedi. Duyusal analizde de 9 tanesinde kusur bulundu. 51 tane yağa ödül verdik. Eskiden sadece Güney ve Kuzey Ege’de ödüller veriliyordu. Bu yıl Akdeniz Bölgesi’nden 9 üretici ödül aldı. Marmara’dan da ödül alanlar var” ifadelerinde bulundu. Yurtdışından ödül alan birçok markanın daha önce yarışmalarına katıldığını söyleyen Yıldırım, “Markalar, buradan hem yarışma standardını hem de kaliteli yağı nasıl üretilebileceğini öğrenmiş oluyorlar. Sonrasında yurt dışı yarışmalarına katılıyorlar” dedi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM