Cuma, Ekim 18, 2024

“Tüketiciler, hayat pahalılığına yenik düştü”

Kavasoğlu, “Evrensel haklarımızın karşılığı olmadığı için 15 Mart Dünya Tüketici Hakları gününü kutlayamıyoruz” dedi


Tüketici Koruma Derneği (TükoDer) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan Kavasoğlu, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü’ne ilişkin açıklamalarda bulundu. Tüketicilerin sağlıklı, güvenilir ve ekonomik gıdaya ulaşım sorunu yaşadığını belirten Kavasoğlu, “Bu kriz her geçen gün büyüyor. Merdiven altı gıda üretimleri, taklit ve tağşiş ürün satışları çoğalmış olup tüketicinin sağlığı ciddi tehlike altında kalıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı gerekli denetimleri yapmıyor ve yaptıklarının sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşmıyor. Çift haneli enflasyon rakamları, üç haneli rakamlara çıktı, akaryakıta gelen zamlar gıda fiyatlarına yansıdı, her geçen gün tüketiciler tükendi. Enflasyon rakamları iki haneli rakamlara düşmeye başlamışsa da tüketicilerin gelirlerinde artış olmadı. Hayat pahalılığı karşısında tüketiciler tükenmeye devam ediyor” dedi.


“Kentsel dönüşüm projeleri, rantsal dönüşüm projelerine dönüştü”

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2024 yılı Ocak ayı verilerine göre işsizlik oranının yüzde 9,1 seviyesinde gerçekleştiğini vurgulayan Kavasoğlu, “İşsizlik rakamları sosyal sorunlara yol açacak boyuta ulaştı. Türk-İş şubat ayı açıklamalarına göre; Açlık sınırı 16 bin 257 TL. Yoksulluk sınırı 52 bin 955 TL. Yaşanan her türlü krizin faturasının tüketiciye ödetilmesi artık alışkanlık haline geldi. Marketlerde her gün etiket değişiyor, çarşı pazarda tezgahların yanından geçilmiyor. Zamlar geldikçe ÖTV ve KDV artıyor olup tüketicinin tüketimden kaynaklı yükü artmaya devam ediliyor” diye konuştu.

Barınma haklarının yok olduğunu dile getiren Kavasoğlu, sağlıklı güvenilir konutlara ulaşamadıklarını belirtti. Kavasoğlu, “Başımızı sokacak ev kiraları asgari ücret tutarı kadar oldu. Bir aile kalabilecek konutlarda ikişer üçer aile kalmaya başladı. Depreme maruz kalan bölgelerde 1 yılı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen kalıcı konutlar yapılamadı ve yurttaşlar çadır ve konteynerlerde kalmaya devam ediyor. Deprem nedeniyle kentsel dönüşüm projeleri, rantsal dönüşüm projelerine dönüştü, tüketiciler yerleşik yerlerinden uzaklaştırılarak, merkezi yerlerdeki kentsel dönüşüm rezerv alan düzenlemesi ile rantçıların önündeki uzayan mahkeme süreçlerinin önü kesilmeye çalışılıyor” ifadelerini kullandı.


“İzmir’de trafik artmaya devam ediyor”

İzmir’de sabah ve akşam saatlerinde yaşanan trafik sıkışıklığının gün geçtikçe arttığını aktaran Kavasoğlu, “Yerel seçimler nedeniyle trafiği rahatlatacağı söylenen Mavişehir- Üçkuyular arası tünel projesinin doğal yaşam alanlarını tahrip edeceği bilim insanları tarafından dile getiriliyor. Trafik sorununu çözecek çevreci ve uygulanabilir projelere öncelik verilmeli. Her yıl olduğu gibi, 2024 yılında da zamlar, yoksulluk ve açlıkla mücadele ettiğimiz için, barınma, sağlıklı ekonomik gıdaya ulaşım, sağlıklı çevrede, güvenilir konutlarda yaşam hakkımızı sağlayamadığımız için kısacası evrensel haklarımızın karşılığı olmadığı için 15 Mart Dünya Tüketici Hakları gününü kutlayamıyoruz” dedi.

Merkezi ve yerel yönetim tarafından tüketici hakları bilincini oluşturmak üzere tüketici örgütleri ile müşterek çalışmalar yapılmasını sağlanmasını istediklerini vurgulayan Kavasoğlu, “Anayasanın 172’nci maddesi somut uygulamalara dönüştürün. Finansman ve lojistik yönden tüketici örgütlerini destekleyin. Tüketicilerin temel gereksinimlerinin karşılanması için iş istihdamı yaratmak, eğitim, sağlık ve adalet hizmetlerini ücretsiz hale getirmek, herkese sosyal yardım sağlamak yerine hizmetleri paraya bağlayan ve halkımızı dilenciliğe alıştıran anlayışa, Evrensel Haklarımızın Türkiye’de karşılığını bulması, zamlara, yoksulluğa, açlığa, hak ihlallerine karşı, TükoDer olarak örgütlü gücümüz ile tüketicilerle birlikte yolumuza ve mücadelemize devam edeceğiz” sözlerine yer verdi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ticaret Bakanlığı’nın 85 milyon tüketicinin ekonomik çıkarları ile sağlık ve güvenliğini koruyucu, zararlarını tazmin edici denetimler gerçekleştirerek, hak ve menfaatlerini koruduğunu belirtti. Reklam Kurulu’nca, 2023 yılında tüketicileri aldatıcı ve yanıltıcı tanıtımlar yapan firmalar hakkında yaklaşık 114 milyon TL, 2024 Mart ayı itibariyle ise yaklaşık 66 milyon TL idari para cezası uygulandığını aktaran Bakan Bolat, “2023 yılında Bakanlık sorumluluğunda bulunan tüketici ürünlerine yönelik gerçekleştirilen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinde tespit edilen aykırılıklara 15 milyon 332 bin 8 TL, 2024 yılında ise 4 milyon 781 bin 121 TL idari para cezası uygulandı. Yapılan piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetleri ile sorumluluğumuzdaki ürün gruplarında 2011 yılında yüzde 32 olan güvensizlik oranı yüzde 1,7’ye düşürüldü. Tüm bu emek ve gayretlerin odağında yer alan ülkemiz tüketicisinin layık olduğu seviyeye ulaşması amacıyla hakları, hak arama yolları, bilinçli tüketim konularındaki bilgi ve bilinç düzeyinin her geçen gün daha da artması temennileriyle tüm vatandaşlarımızın 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü’nü kutluyorum” ifadelerini kullandı.
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM