Salı, Ekim 22, 2024

Tekstil ihracatçısından proje atağı

Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Sürdürülebilirlik URGE Projesi’ni yürütmeye devam ettiklerini ifade eden Eskinazi Halı URGE projesi için çalışmalara başladıklarını söyledi

Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) 2023 yılı mali genel kurul maratonu başladı. Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 2023 yılı mali genel kurul toplantısı EİB Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıda birliğin denetim ve yönetim kurulu oy birliği ile ibra edilirken, 2023-2024 yılı mali tablosu oy birliği ile kabul edildi. Toplantıda konuşan EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, birlik olarak hazırlık içinde oldukları projeler hakkında bilgi verdi. 

Demirci Ticaret ve Sanayi Odası ile halı firmalarına yönelik URGE projesine başlayacaklarını söyleyen Eskinazi, “Bu yıl başlaması planlanan proje ile halı sektörünün ihracatını artırmak amacıyla hedef pazarlara yönelik heyet organizasyonlarına başlayacaklarını belirterek, “Tüm tekstil ve hazır giyim Birliklerimizin katılımıyla yürütmeye başladığımız Ortak Sürdürülebilirlik Komitesi çalışmaları kapsamında söz konusu Komitenin alt çalışma grubu olarak Birliğimizin sorumluluğunda olan Organik- Sürdürülebilirlik Sertifikasyonları ve Pamuk alt çalışma grubumuzun faaliyetleri devam ediyor” dedi.


“Halı URGE projesi için çalışmalara başladık”

Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Sürdürülebilirlik URGE Projesi’ni yürütmeye devam ettiklerini ve Halı URGE projesi için çalışmalara başladıklarını ifade eden Eskinazi, “Sürdürülebilirlik URGE projemiz ile; enerji verimliliği danışmanlığını 6 firma ile gerçekleştirdik. ISO 14064 Kurumsal Karbon Ayak İzi Yönetimi Danışmanlığını 9 firma ile gerçekleştirdik. ISO 14001 Çevre Yönetimi Danışmanlığını 5 firma ile gerçekleştirdik. 4.Danışmanlık hizmeti olan LCA- Ürün Yaşam Döngüsü Değerlendirmesi Danışmanlığı hizmetini ise 8 firmanın katılımıyla ve 7 ay sürecek şekilde 2 Ekim 2023 tarihinde başlattık. 3 Mayıs 2024 tarihinde de tamamlamayı planlıyoruz. Sürdürülebilirlik URGE projemiz kapsamında Eylül 2024 tarihinde Hollanda’ya yönelik iyi uygulama örneklerini yerinde görebilmek amacıyla bir heyet organizasyonu planlıyoruz” diye konuştu.

Eskinazi, şu ifadelerde bulundu: “Birliğimiz üyelerinin yoğun bir şekilde yer aldığı ve döngüsel ekonomi ve geri dönüşüm konusunda başarılı bir kümelenme örneği olan Uşak’a yönelik birlilerinin organizasyonu ve Türkiye Tekstil ve Hazırgiyim Birlikleri Ortak Sürdürülebilirlik Komitesi temsilcilerinin katılımlarıyla 30 Kasım 2023’te bir heyet organizasyonu gerçekleştirdik. Uşak’ta 50 yıllık doğal kümelenme ile oluşan geri dönüşüm sektörü ekosistemi, sektörümüzün dönüşümüne büyük katkı sağlayacak bir merkez durumunda.” 


“Yeni pazarlara ulaşma faaliyetlerine devam edeceğiz”

Tüm tekstil birlikleri ile ortaklaşa gerçekleştirmeyi planladıkları Turquality tanıtım projesinin Ticaret Bakanlığı onayına sunulduğunu aktaran Eskinazi, “2024-2028 yıllarını kapsayacak söz konusu proje ile ABD’ye yönelik tanıtım faaliyetleri gerçekleştirmek için hazırlık çalışmalarına başladık. 3 Mayıs 2024 tarihinde de Birliğimiz ev sahipliği ile ilk geniş çaplı Turquality toplantısını gerçekleştireceğiz. Ayrıca, 23-26 Nisan 2024 tarihleri arasında Almanya’nın Frankfurt şehrinde düzenlenecek olan ‘Techtextil/Texprocess Frankfurt’ fuarlarına Birliğimiz tarafından bir heyet ile katılım gerçekleştirilecek. Bundan sonraki süreçte de sektörümüzün güncel dinamikleri olan sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, dijitalleşme konularına ve yeni pazarlara ulaşma faaliyetlerine önümüzdeki dönemlerde de devam edeceğiz” dedi.


“Deprem, tedarik zincirinde sıkıntılara neden oldu”

2021 yılı pandeminin etkilerinin azaldığı ve aylık tekstil ihracat rekorlarının kırıldığı bir yıl olduğunu ifade eden Eskinazi, “Ancak 2022 yılı ana pazarlarımızda yaşanan ekonomik durgunluk ve talep azalması nedeniyle ihracatın azaldığı bir yıl oldu. 2023 yılının başında da bilindiği üzere 6 Şubat 2023 tarihinde, 11 ilimizi derinden etkileyen yıkıcı deprem yaşandı ve depremin etkilediği bölgeler tekstil hammaddesi üretimi ve ticaretinde büyük potansiyele sahip olan illeri kapsadığı için ilk aşamada tedarik zincirinde önemli sıkıntılara neden oldu. Ana pazarlarımızdaki talep daralmasının devam etmesi olumsuz etkiyi artırdı ve Türkiye geneli tekstil ve hazır giyim ihracatımızda etkilerini hissettik” diye konuştu.


“Fiyat rekabeti çok önemli hale geldi”

Birlikten yapılan 2023 yılı ihracatının, özellikle hammadde ihracatında yaşanan artıştan kaynaklı olarak bir önceki yıla göre yüzde 41 artarak yaklaşık 509 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Eskinazi, “Ülkemizin toplam tekstil ihracatı ise 2023 yılında yüzde 7,6 azalarak 9,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Hepimizin bildiği gibi, parite kaybı, durgun talep, enflasyondaki artış ve artan maliyetler nedeniyle fiyat rekabeti çok önemli hale geldi. Geçmiş yıllarda olduğu gibi talebin azalması ve girdi maliyetlerinin artması nedeniyle rekabet etmenin zorlaştığı bu dönemde bizi öne çıkaracak konular sürdürülebilirlik, dijitalleşme, kaliteli ve katma değerli üretim olmaya devam ediyor. Birliğimiz de faaliyetlerini bu doğrultuda planlamaya devam ediyor” ifadelerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM