Cumartesi, Eylül 21, 2024

İnşaat malzemesi atıkları ekonomiye kazandırılacak

SEDA GÖK

Küresel ölçekte ödüllere layık görülen Sıfır Atık Projesi, İstanbul’un kentsel dönüşümüne katkı sağlayacak. Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Genel Başkanı Ali Rıza Öner, İstanbul’da kentsel dönüşüm projesi kapsamında yaklaşık 110 milyon ton inşaat atığının ortaya çıkacağının öngörüldüğünü söyledi. Öner, ortaya çıkacak inşaat malzemeleri atığının ekonomik değerinin ise 66 milyar TL olarak hesaplandığını belirterek “Yani dönüşüm esnasında yıkılacak binalardaki inşaat atıkları ekonomiye kazandırılarak, yine bu kaynak kentsel dönüşümde kullanılacak” dedi.

Bir grup gazeteciye sürece ilişkin açıklamalarda bulunan Öner, İstanbul’da 6 milyon konut ve 1.5 milyon ticari alandan oluşan toplam 7.5 milyon bağımsız birimin olduğunu kaydetti.  

Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Genel Başkanı Ali Rıza Öner

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın çizdiği projeksiyonlara göre 600 bin birimin acil dönüşümünün planlandığını kaydeden Öner, Bakanlığın yürüttüğü ‘Yarısı Bizden Kampanyası’ ile ise ilk etapta 200 bin konutun dönüşümünün planlandığını ifade etti.  Öner, olası bir deprem riskine İstanbul’u hazırlamak için yürütülen çalışmalarda Sıfır Atık Projesi’nin önemli bir rol üstleneceğini belirtti.


66 milyar TL’lik inşaat atığı dönüşecek

Türkiye’de inşaat malzemeleri toplam satışının yıllık ortalama 500 milyar TL ile Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYİH) yüzde 12’sine denk geldiğini ifade eden Öner, Türkiye’de üretilen toplam atığın yüzde 40’ının da inşaat sektörü kaynaklı olduğunu belirtti.  

İstanbul’da kentsel dönüşüm projesi kapsamında yaklaşık 110 milyon ton inşaat malzemesi atığının ortaya çıkacağının öngörüldüğünü anlatan Öner, bu atığın ekonomik değerinin ise 66 milyar TL olarak hesaplandığını ifade etti.


Atıklar farklı süreçlere tabi olacak

Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında binalardan çıkacak ahşap, beton, kiremit, seramik, cam, alçı panel, demir ve karışık atıkların ekonomiye kazandırılması sürecini de anlatan Öner, atıkların depolama, ayrıştırma, kırma, yakma ve bertaraf aşamasının ardından dönüşüme tabi tutulduklarını söyledi.

İnşaat ve yıkıntı atıklarının kontrollü ayrıştırılması ile temiz depolama sahalarına transferinin azalması, buna bağlı olarak arazi kullanımının korunması, ikincil ham maddeler olarak atıkların değerlendirilmesi ile birincil hammaddelere olan ihtiyacın azaltılması, atık depolamayı ve yeni malzemelerin kullanımını azaltarak hem yerel hem de küresel ölçekte geliştirilmiş çevre koruma sağlandığını anlatan Öner, “Örneğin bina camları, panelleri sağlıklı bir şekilde sökülerek hızlı bir dönüşüme tabi tutulduktan sonra yeni ürüne dönüştürülebilir. Böylece hammadde ihtiyacı da yine binaların kendisinden karşılanmış olacaktır” dedi. 

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM