Cumartesi, Eylül 21, 2024

“TÜRİS Projesi, tarımsal yenilik ve verimliliği artıracak”

Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB), 16-17 Nisan 2024 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirilen Fintech Week 2024’te, tarım sektöründe dijital dönüşüm ve yenilikçi finansman modellerinin öncüsü olma vizyonunu paylaştı. TÜRİB Genel Müdürü Ali Kırali etkinliğin 17 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilen ‘Tarımsal dönüşümde anahtar bir unsur olarak Fintech oturumuna katıldı. Kırali, borsa işlemlerinde aracılı sisteme geçişin detaylarını ve tarımın finansmanını dönüştürmedeki potansiyel etkisini değerlendirdi. Kırali, 2024’ün ilk yarısında tamamlanması planlanan yerli ve milli kaynaklarla geliştirilen TÜRİB İşlem Sistemi (TÜRİS) projesinin, tarımsal yenilik ve verimliliği önemli ölçüde artıracak çözümler sunacağını vurguladı.


“Aşan ticaret borsacılığı bilgi birikimi tarım sektörüne entegre edilmeli”

TÜRİS’in, Tarım 4.0 hedeflerine ulaşılmasında ve tarım ekosisteminin dijital dönüşümünde kritik bir role sahip olduğunu belirten Kırali, “ELÜS Piyasasında ürün piyasası aracı kurumlarının (ÜPAK) 2024 yılında faaliyete geçmesiyle birlikte tarım sektöründe piyasa dinamiklerinin yeni bir döneme adım atacağını aktardı. Kırali, bu yeniliğin, tarımsal finansmanın çehresini değiştireceğini ve sürdürülebilir büyümenin itici gücü olacağını belirtti. Kırali, ÜPAKların, ortakları ticaret borsaları ile birlikte yüzyılı aşan ticaret borsacılığı bilgi birikiminin tarım sektörüne entegre edilmesinin, ürün ihtisas borsasının verimliliğini ve etkinliğini önemli ölçüde artıracağını vurguladı. Bu dönüşümün hem piyasalara hem de bu piyasalarda yer alan tüm katılımcılara katma değerli hizmet sağlayacağına dikkat çekti.


“Kadın çiftçiler, tarım sektörünün sessiz kahramanları”

TÜRİB Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Necla Küçükçolak etkinliğin 17 Nisan 2024 tarihinde gerçekleştirilen ‘Kadınlar Fintech yeniliğine öncülük ediyor’oturumunda TÜRİB’in yenilikçi süreçlerde ve tarım finansmanında nasıl öncü bir rol üstlendiğini ve kadın liderlerin bu alandaki dönüşüme nasıl öncülük ettiğini anlattı. Küçükçolak, TÜRİB’de genç ve 2023 yılsonu itibarıyla çalışanların yüzde 53’ü kadınlardan oluşan bir ekibin liderliğinde, tarım finansmanında yenilikçi çözümler sunarak sektörün geleceğini şekillendirdiklerini belirtti. Kadın çiftçilerin tarım sektörünün sessiz kahramanları olduğuna dikkat çeken Küçükçolak, “TÜRİB, tarımın finansmanı ve dijitalleşme alanında, tarım emtiasını temsil eden elektronik ürün senedi (ELÜS) teminatlı kredi gibi yenilikçi çözümler ve ulusal çapta erişilebilir hizmetler sunarak, tarım sektörünün geleceğini yeniden şekillendiriyor, herkes için daha kapsayıcı hale getiriyor” şeklinde konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM