Cuma, Ocak 10, 2025

“Amacımız tohum ve fide sektöründe dışa bağımlılığı azaltmak”

Gürle, “2024 yılı sektör hedefimizi Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak 1 milyar dolar olarak belirledik” dedi

Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 Yılı olağan genel kurul toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan Ege Mobilya Kağıt Ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Fuat Gürle, “2024 yılı sektör hedefimizi Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği olarak 1 milyar dolar olarak belirledik. Temsil ettiğimiz tüm sektörlerde amacımız yalnızca ihracat rakamlarını yukarı çekmek değil, daha katma değerli, tasarım odaklı ihracat ile daha katma değerli ürünler ihraç ederek birim 10 fiyatlarımızı ve bunun etkisiyle toplam ihracatımızı arttırmak. Bir diğer amacımız, proje alanındaki üretimle birlikte ülkenin büyük ithalat kalemlerinden birisi olan tohum ve fide sektöründe dışa bağımlılığı azaltmak. Bu sayede yerli tohum ve fide üretiminin arttırılması, kaliteli türlerin elde edilmesine yönelik ıslah ve Ar-Ge çalışmaları, ata tohumlarının tekrar hak ettiği yeri bulması konusunda çalışmalar da yürütülecek” ifadelerini kullandı.

Dünya ihracatında ilk 8 de yer aldıkları mobilya sektöründe hedeflerinin ilk 5 ve daha yukarısı olduğunu vurgulayan Gürle, “Mobilya sektörü aynı zamanda Cumhuriyet’in100. Yıl ihracat hedeflerine en yakın olan ve sürekli dış ticaret fazlası veren sektör” dedi.


“Türkiye geneli mobilya ihracatı 4,5 milyar dolar oldu”

Türkiye’nin, 2023 yılında Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektöründe zor bir yılı geride bıraktığını belirten Gürle, “Temsil ettiğimiz üç sektörün Türkiye geneli ihracat performansı 2023 yılında yüzde 6’lık bir düşüşle 7,9 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Sektörlerin Türkiye geneli ihracat paylarına baktığımızda, mobilya sektörü 4,5 milyar doların üstünde gerçekleştirdiği ihracatla en büyük katkıyı sağladı.  Mobilya sektörünü 2,5 milyar dolarlık ihracatla kâğıt mamulleri sektörü takip etti. Orman ürünleri sektöründen ise 2023 yılında toplam 155 milyon dolar ihracat gerçekleşti. İhracat rakamlarına Ege Bölgesi olarak göz attığımızda ise 2023 yılında 900 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek geçtiğimiz yıla göre yüzde 4’lük bir düşüş yaşandı. Temsil ettiğimiz 3 sektörün ihracat değerlerine bakıldığında, her ne kadar ihracat kalitesi olarak ülke ortalamasının üstünde olsak da Ege olarak Türkiye Geneli ihracatından aldığımız yüzde 12‘lik pay potansiyelimizin altında kaldı” sözlerine yer verdi.


“Defne, adaçayı, kekik, biberiyenin üretim alanları arttırılmalı”

Odun dışı orman ürünleri sektöründe kekik ve defne gibi dünya ihracatında söz sahibi oldukları ürünlerin mevcut olduğunu belirten Gürle, “Odun dışı orman ürünleri sektörümüzde Türkiye geneli ile kıyaslandığında Ege bölgesi olarak yaklaşık 3 katı birim fiyata ihracat yapıyoruz ve 2023 yılında Türkiye geneli ihracatının yüzde 67‘lik kısmı Birliğimiz tarafından yapıldı. Odun dışı sektörümüzde karşılaştığımız en büyük sorun ise pa ve tağşiş sorunu. Bu ürünlerin doğru metotlarla üretilmesi ayrıca, defne, adaçayı, kekik, biberiye gibi ürünlerimizin üretim alanlarının arttırılması gibi amaçlarla sürdürülebilir bir üretim için Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda çeşitli çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.


“Endüstriyel orman alanları çoğaltılmalı”

Kağıt mamulleri sektörünün bir diğer lokomotif sektörü olduğunu aktaran Gürle, “Ege İhracatçı Birlikleri olarak Türkiye’de Ege olarak payımız yüzde 21,5. Kağıt sektörümüz 2023 yılı ihracatı 538 milyon dolar bandında gerçekleşti. Kâğıt sektörü için ülkemizde kağıdın ana hammaddesi olan selülozun dışa bağımlılığımız bir süredir devam ediyor. Endüstriyel orman alanlarının çoğaltılması ve selüloz stratejik ürünler kapsamına alınması için önümüzdeki dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı ile çalışmalarımız olacak” dedi.


“Güney Afrika ve Hindistan’a ticaret heyeti düzenleyeceğiz”

Birliğin 2024 yılında yapacağı organizasyonları vurgulayan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Hikmet Güngör ise “2024 yılı içerisinde katılım toplanması halinde ağustos ayında Güney Afrika Johannesburg ve kasım ayında ise Hindistan Mumbai şehirlerine yönelik Mobilya Sektörel Ticaret heyeti düzenlemeyi planlıyoruz. 2025 Yılında ise ABD pazarına yönelik pazarlama faaliyeti planlıyoruz. Bu faaliyet heyet veya Milli Katılım Fuar şeklinde olacak” dedi.


“Yarışmanın teması ‘Mobilyaşam”

Ezber Bozan Mobilya Tasarım Yarışması’nı bu yıl dördüncü kez düzenleyeceklerini belirten Güngör, “Profesyonel ve Öğrenci olmak üzere iki kategorimiz var. Dereceye giren profesyonel ve öğrenci tasarımcılar birbirinden değerli ödül ve burs imkanlarından yararlanabiliyorlar. Ayrıca birliğimiz dereceye giren tasarımcıları Dünyanın en önemli mobilya fuarlarından biri olan Italya Salone Del Mobile Mobilya fuarına götürüyor. Ezber Bozan Tasarım Yarışmamızın bu yılki teması mobilya sektöründe çevresel ve kullanıcı dostu çözümlerle, inovatif ürünlerin ortaya çıkarılması hedefiyle ‘Mobilyaşam’ olarak belirlendi. Mobilyaşam teması ile bireylerin sıklıkla değişen yaşam alanlarına ve farklı kullanım ihtiyaçlarına sorunsuz bir şekilde entegre olan, kolayca taşınabilir, değiştirilebilir, mobilyaların daha etkin bir şekilde kullanılmasına imkân sağlayan tasarımları hedefliyoruz. Bu sayede özgün ve yenilikçi tasarımların mobilya sanayisi ile buluşması ve sektörümüzün daha katma değerli bir şekilde ihracat yapmasını hedefliyoruz” sözlerine yer verdi.


‘Türk Bitki Çayı’ markasında hedef pazar; ABD ve Almanya

Ege Mobilya Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu da “Ticaret Bakanlığı ‘2028 İhracat Vizyonu’ kapsamında, sektörlerimizin hedef ülke olarak seçtiği ABD ve Almanya gibi pazarlarda Türk markasının en iyi şekilde tanıtımının yapılması amacıyla Birliklerimiz koordinasyonunda Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ortaklığında mobilya, kâğıt ve tıbbi aromatik bitkiler sektörlerinde 4 sene boyunca Turkish Herbal Tea Turquality Projesini yürüteceğiz. Dünya 1. si olduğumuz kekik defne biberiye vb. gibi odun dışı orman ürünlerinin bu sefer farklı bir yönünü, ‘Tıbbi ve Aromatik Bitkiler’ gücünü, ‘Türk Bitki Çayı’ markası tanıtımıyla dünyaya göstereceğiz. Bu projede ABD ve Almanya öncelikli hedef pazarlarımız olacak” dedi. 


Kağıt endüstrisi 2023 yılında 2,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Başbakkal ise “Kağıt mamulleri sektörümüz bir diğer lokomotif sektörümüz ve Ege İhracatçı Birlikleri olarak Türkiye’de Ege olarak payımız yüzde 21,5. 2023 yılında kağıt sektörümüzün Türkiye geneli ihracatında 11’lik azalma olurken Ege Bölgesinde yüzde 4’de sınırlı kaldı. Kağıt ihracatında Ege Bölgesi’nde Mısır ve İran öne çıkarken Türkiye genelinde İngiltere öne çıkıyor. Kağıt endüstrisi 2023 yılında 2,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi. 2024 yılı Ocak-Mart döneminde ise yüzde 2’lik artış yaşandı. Ege Bölgesinde kağıt ihracatında ortalama ihraç birim fiyatı Türkiye’nin üzerinde. Ege Bölgesinde kâğıt sektörümüzün 2023 yılı ihracatı 538 milyon dolar bandında gerçekleşmiştir. Kâğıt sektörü için ülkemizde kâğıdın ana hammaddesi olan selülozun dışa bağımlılığımız maalesef bir süredir devam ediyor. Endüstriyel orman alanlarının çoğaltılması ve selüloz stratejik ürünler kapsamına alınması için önümüzdeki dönemde Tarım ve Orman Bakanlığı ile çalışmalarımız olacak” diye konuştu.


Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatı toplantısı sonrasında ödül töreni gerçekleştirildi. Ahşap mamulleri sektöründe, Milano Ağaç Kaplama San. ve Tic. A.Ş., Arslan Dış Tic. San. Anonim Şirketi ve Venni – İzmir Yıldız Orman Ürünleri A.Ş., Odun dışı sektöründe, Kütaş Tarım Ürünleri A.Ş., Ürün Tarım Ürünleri A.Ş., Altuntaş Baharat San. Ve Tic. A.Ş. Kağıt sektöründe, Tetra Pak Ltd. Şirketinden Koray Dellal, MM Graphıa İzmir Karton San. Ve Ticaret A.Ş, TZE Global Dış Ticaret A.Ş, Mobilya sektöünde, Bambi İç Ve Dış Ticaret A.Ş., Vita Bianca Mobilya LTD., Konfor Day. Tük. Mall. Mob. A.Ş., 2023 yılı ihracatında en çok artış sağlayan firma; Alkim Kağıt A.Ş., 2023 yılı ihracatında kilogram başına birim fiyatı en yüksek en katma değerli ihracat yapan firma Dorya A.Ş., 2023 yılında en çok ülkeye ihracat yapan firma ise; sandalyeci A.Ş. oldu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM