Çiftçi, 2022 yılından beri patates ve soğan fiyatlarında %500’e varan bir artış olduğunu belirtti
BERFİN DURMAZ
Temel gıda ürünlerinden olan soğan ve patatesin fiyatları artmaya devam ediyor. Son iki yıl içinde patates ve soğan fiyatlarında ciddi bir artış görüldüğünü ifade eden Yüksek Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, 2022 yılından beri patates ve soğan fiyatlarında yüzde 500’e varan bir artışın söz konusu olduğunu vurguladı. Daha öncesinde soğan fiyatının 5 TL olduğunu şimdi ise 20-25 TL, bir kilogram soğan fiyatının ise 30 TL olduğunu söyledi.
Fiyat artış nedenlerinden birinin üretimdeki dalgalanmadan dolayı olduğunu belirten Çiftçi, asıl etkinin ekonomik koşullar ve maliyet artışlarının olduğunu vurguladı. Çitçi, “Türkiye, dünyada gıda enflasyonunda yüzde 70 -75 civarı oranla 1’inci sırada yer alıyor. Buna göre ekonomimizin ne kadar kötü olduğunu ve hem üreticinin hem de tüketicinin bundan ne kadar etkilendiğini söylemek mümkün” dedi.
Üretici ve tüketici arası makas açıldı
Fiyat kontrol edebilmek için filizlenmiş patates ve soğanın marketlerde indirimli fiyatlarla tutulmaya çalışıldığını ifade eden Çiftçi, soğan ve patates fiyatlarının 15-20 TL’den satıldığını bunun da sakıncalı bir durum olduğunu aktardı. Üretici ve tüketici fiyatları arasında ciddi bir fark oluştuğunu vurgulayan Çiftçi, “Üreticinin elinden çıkan fiyatla pazar ve market fiyatları arasında 4-5 katlara varan oranlarda değişen zaman dilimine göre fiyatlar oluşuyor. Çiftçi ürünü elinde çok bekletemez. Çünkü depolama imkânı olması gerekiyor. Depolama kabiliyeti olan büyük üreticiler bekletebilir. Bunların uygun koşullarda iklimlendirmesi yapılıyor. Nevşehir civarındaki yeraltı depolarında ve doğal iklimlendirmeye sahip depolar da ürünler depolanır. Çiftçinin elinden ürün çıktıktan sonra çiftçinin kendi depolama yeteneği yoksa eğer satışı yapar. Ondan sonraki fiyatlar çiftçinin elinden çıkardığı fiyatlardan çok farklı oluyor. O nedenle üreticinin elinden aynı yüksek oranda çıkmaz” sözlerine yer verdi. Patatesin ve soğanın stok durumunun da sonuna gelindiğini söyleyen Çiftçi, yeni sezonun başladığını, depoların boşalması gerektiğini ve depolardaki ürünlerinin düştüğünü aktardı.
“Planlı üretim üreticiyi mutlu edecek”
Vatandaşın taneyle alışveriş yaptığına değinen Çiftçi, son zamanlarda bu durumum arttığını dile getirdi. Asgari ücretle ve emekli maaşıyla geçinen vatandaşın gıda almakta zorluk çektiğini söyleyen Çiftçi “Türkiye’de gıda alımlarında zorluk yaşandığı gözle görülür bir gerçek. O nedenle bizim bu gıda piyasasını, tarımı bir an önce düzenlememiz gerekiyor. Planlı bir üretim üreticimizi mutlu edecek. Tüketiciye sağlıklı ve güvenli gıdaya uygun fiyatlardan erişimini sağlayacak bir mekanizmanın kurulması gerekiyor. Ama bu sadece tarım politikalarıyla olacak iş değil. Bu ekonomik krizin sonlanmasıyla ilgili bir durum” ifadelerine yer verdi.