TCMB Başkanı Fatih Karahan, 2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puanlık güncellemeyle yüzde 38’e çektiklerini söyledi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından ‘Enflasyon Raporu 2024-II’ bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. TCMB İdare Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Fatih Karahan, MB’nin yıl sonu enflasyon tahmininin yukarı yönlü revize edildiğini söyledi.
2024 yıl sonu enflasyon tahminini 2 puanlık güncellemeyle yüzde 38’e çektiklerini aktaran Karahan, 2025 ve 2026 tahminlerini sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 seviyesinde koruduk. Orta vadede ise enflasyonun yüzde 5’te istikrar kazanmasını hedefliyoruz. Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları da 2024 yılı için yüzde 34 ve 42, 2025 yılı için ise yüzde 7 ve 21’e tekabül ediyor. Para politikasındaki kararlı duruşumuz, yurt içi talepte dengelenme, TL reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme vasıtasıyla aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecektir” dedi.
“Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret ediyor”
Parasal sıkılaştırmanın iç talebe etkilerini çeşitli göstergeler üzerinden yakından takip ettiklerini ifade eden Karahan, “2024 yılı ikinci yarısında, parasal aktarımın gecikmeli etkisiyle, iç talepte zayıflama olacağını ve bu sayede cari dengedeki iyileşmenin devam edeceğini öngörüyoruz. Tüketici enflasyonu öngörülen tahmin aralığının üzerinde gerçekleşti. Son 3 ayda enflasyon öngörülerimizden yüksek seyir izledi. Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret ediyor. Son dönemde hizmetler grubundaki fiyat artışlarının, diğer gruplara kıyasla daha güçlü olduğunu görüyoruz. Enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsaması, dezenflasyon açısından kritik önemde. Ekonomik birimlerin beklentilerindeki ayrışma ve olası oynaklıklara karşı, parasal aktarımın etkinliğini artırmak amacıyla, makro ihtiyati politikaları uygulamaya devam ediyoruz” ifadelerinde bulundu.
“Merkez bankaları parasal sıkılığı koruyor”
Enflasyon görünümünde kalıcı bir bozulmaya kesinlikle izin vermeyeceklerini aktaran Karahan, “Merkez Bankası’nın temel amacı fiyat istikrarını sağlamak ve sürdürmek. Küresel büyümede 2024 yılında sınırlı bir artış öngörülüyor. Jeopolitik gelişmeler ve sıkı politika öne çıkan küresel risk faktörleri. Küresel enflasyon hedeflerin üzerinde seyretmeye devam ediyor, merkez bankaları parasal sıkılığı koruyor. Gelişmiş ülke merkez bankalarının daha geç ve daha yavaş faiz indirimine gideceği beklentileri kuvvetlendi” diye konuştu.
“Parasal sıkılaştırma finans piyasalarına yansıyor”
Menkul kıymet tesis uygulamasını 9 Mayıs itibarıyla tamamen sonlandırdıklarını belirten Karahan, likidite gelişmelerini yakından takip ederek, sterilizasyon araçlarını gerektiğinde etkin bir şekilde kullanacaklarını dile getirdi. Karahan şu değerlendirmelerde bulundu: “Para politikası duruşumuz ve makro ihtiyati çerçeve, mevduat faizlerinin TL’ye geçişi destekleyecek seviyelerde kalmasını ve tasarrufların artmasını sağlayacak. Parasal sıkılaştırma finans piyasalarına hızlı ve güçlü yansıyor. Kredi faizlerinin geldiği seviye iç talebin yavaşlamasına destek verecek.”
Konut piyasasındaki gelişmeleri öncü gösterge olarak yakından takip ettiklerini ifade eden Karahan, “Konut fiyatlarındaki artış eğilimi yavaşlıyor. Konut fiyatlarının artış eğilimi tüketici fiyatlarındaki artış eğiliminin altında seyrediyor. Konut fiyatlarındaki yavaşlamanın ilerleyen dönemde gecikmeli olarak kira artışını sınırlayabileceğini değerlendiriyoruz” dedi.