Pazartesi, Kasım 11, 2024

Nakliye ücretlerine zam ‘yol’da

GÜLCİHAN ALTINKAYA

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) ve Yap-İşlet-Devret (YİD) kapsamında özel şirketler tarafından işletilen otoyol ve köprülerin geçiş ücretleri yeniden düzenlendi. Daha önce 1 Ocak 2024’te zamlanan otoyol ve köprü ücretlerine, yeni düzenlemeyle 15 Mayıs 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde zam yapıldı. Yapılan düzenlemeye göre, bir kamyonun Osmangazi Köprüsü’nden geçerken bin TL, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden geçerken 305 TL ve 1915 Çanakkale Köprüsü’nden geçerken de yine bin TL ücret ödemesi gerekiyor. Bu fiyat düzenlemesinden en çok etkilenecek sektörlerden biri de nakliye ve taşıma sektörü olması bekleniyor. Arka arkaya akaryakıta yapılan zamlar, ÖTV vergisi ve işçilik maliyetleri nedeniyle zor günler yaşayan nakliyeci esnafının, otoyol ve köprü geçişlerine gelen yüzde 50 zam nedeniyle nakliye fiyatlarında artış yapması öngörülüyor.


Taşıma fiyatlarında artış beklentisi

Otoyol ve köprü geçişlerine yapılan zammın nakliyecilere maliyet olarak geri döndüğünü söyleyen İzmir Kamyoncular ve Kamyonetçiler Esnaf Odası Başkanı Yıldırım Kaya, “Çünkü köprü ve otoyol gibi adım attığımız her yerde ücret ödüyoruz. Kamyoncu ve nakliyeci zaten sıkıntılı bir durumda. Söz konusu zam nedeniyle daha kötü günler bizi bekliyor. Bununla ilgili de çalıştığımız nakliye fiyatlarını tekrar gözden geçirerek revize edeceğiz. Bu da taşıma fiyatlarını olumsuz etkileyecek. Dolayısıyla tüketici ve son kullanıcı daha fazla para ödemek zorunda kalacak. Nakliyeciler fiyatlarını bir daha revize edecek, maliyetleri tekrar gözden geçirecek ve bu doğrultuda fiyatlarına bir daha bakacak” diye konuştu. Yapılan tüm zamların tüketiciye yansıdığını belirten Kaya, “Ne fark ödediysek o farkı taşıdığımız nakliyenin fiyatlarına ilaveten koymak zorundayız” dedi.


Maliyetler değişiklik gösteriyor

Taşıma mesafesi ve yol masrafına göre nakliye maliyetlerinin de değişiklik gösterdiğine değinen Kaya, “Şimdi yeni düzenlemeyle birlikte yeniden hesaplama yapmamız gerekiyor. Örneğin; İstanbul’un hangi bölgesine gideceğimize bağlı olarak maliyetler değişiklik gösteriyor. Ancak diğer şehirlerin maliyeti daha belirgin iken İstanbul’un maliyeti hiç belli olmuyor. Ama bütün bu yol, otoyol girişleri ve çıkışlarına gelen düzenleme gündeme gelince, mevcut nakliye fiyatların üzerine hatırı sayılır bir ilave tekrar yapılacak. Otoyol giriş ve çıkışlarına zam yapılmaması en büyük temennimiz. Tabi bu zammı gerektiren durumlar varsa o noktada da söyleyecek bir şeyimiz kalmıyor. Sonuç olarak her geçen gün artan maliyetlerimize yansıyan zamlar taşıma fiyatlarına ilave olarak nakliyeciler tarafından konulmak zorunda kalacak” ifadelerinde bulundu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM