Cuma, Eylül 20, 2024

Beyaz et ihracatına kısıtlama çelmesi

Sektör temsilcileri, beyaz et ihracatının azaldığı dile getirerek, yılın ikinci yarısında tavuk eti fiyatlarında yüzde 20 artış beklediklerini söylediler

FİLİZ EROL

Kırmızı ete gelen zamların ardından vatandaş beyaz ete yönelirken tavuk eti fiyatlarına yıllık bazda yüzde 220’yi aşan zam geldi. Son dönemde fiyatlarıyla tartışma konusu olan beyaz ete Ticaret Bakanlığı tarafından ihracat kısıtlaması getirilmişti. Tavuk eti ihracatı, 1 Mayıs’tan 31 Aralık’a kadar aylık azami 10 bin ton, toplamda ise yıl sonuna kadar 80 bin ton olacak şekilde sınırlandırıldı. Getirilen kısıtlamanın ihracatı nasıl etkilediğini belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Bedri Girit, “Beyaz ete gelen kısıtlama, ihracatı olumsuz etkiledi. İhracatımızın 4’te biri azaldı” dedi. İzmir İli Kanatlı Eti Üreticileri Birliği Sözcüsü Varol Gürol ise tavuk eti fiyatlarında yılın ikinci yarısında yüzde 20 artış beklediklerini dile getirdi.


“Fiyatların artmasından üreticiler sorumlu değil”

Fiyat artışlarıyla gündeme gelen beyaz et ile değerlendirmede bulunan Girit, beyaz et üreticilerinin fiyat artışının 2023 yılında yüzde 50, 2 seviyesinde olduğunu, bu rakamın Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı yüzde 65 enflasyonun yüzde 15 altında kaldığına dikkati çekti. Girit, “Geçmişte nihai tüketicinin alacağı beyaz etin fiyatını beyaz et üreticileri belirliyordu. Rekabet Kurulu kararıyla bu piyasa aktörlerinin eline bırakıldı. Beyaz et üreticilerinin 2023 yılındaki fiyat artışı yüzde 50,2’de kaldı. Tüketici daha pahalıya beyaz et tükettiyse bunun sorumlusu beyaz et üreticileri değil” diye konuştu.


“Biz ürettiğimiz takdirde fiyatlar daha dengeli oluşur”

İç piyasada gıda ürünlerinde fiyatların enflasyonun altında kalmasının yolunun üretimden geçtiğine dile getiren Girit, sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz ürettiğimiz takdirde fiyatlar daha dengeli oluşur. Biz üretmek yerine ithalata yönelirsek, ithal ettiğimiz ülkelerin enflasyonunu da satın almış oluyoruz. Bizim işçimizin istihdamı yerine yabancı işçinin istihdamına katkı sağlamış oluyoruz. İthalat yaptığımız zaman sadece ürün ithal etmiş olmuyoruz, onun sorunlarını da ithal etmiş oluyoruz. Biz, uzun soluklu sözleşmeler yapabileceğimiz, sözleşme yaparken ‘Bu ihraç ettiğimiz ürünü yükleyebilir miyiz?’ diye endişe duymadığımız serbest piyasa kurallarının tam işlediği, üreticilerimizin ürettiği ürünlerin sigortasının ihracat olduğunu peşin olarak kabul eden bir anlayışla sürdürülebilir bir ihracat yapabileceğimize inanıyoruz.”

Tavuk eti üretiminde %15-20 azalma

İhracata getirilen kısıtlamanın, belli bir oranda mal gidişini azalttığını vurgulayan İzmir İli Kanatlı Eti Üreticileri Birliği Sözcüsü Varol Gürol, “Üretici satamayacağı malı üretmez. Dolayısıyla bu bizi de etkiliyor. Önceden hayvanları 45 günde büyütüp 15 gün ara veriyorduk. Şimdi ara verdiğimiz günler 20-25 günlere çıktı. Yakında bu 30-45 günlere kadar çıkacak. Bu bize mali kayıp olarak yansıyor. Üretimimiz geçen seneye göre yüzde 15-20 azaldı. Kısıtlama kararından sonra daha da azalacak. Şu anki üreticideki fiyatlar çok kötü değil. Ama iyi fiyatlarında olduğunu söyleyemeyiz. Entegreler, üretim maliyetinin yaklaşık yüzde 10’unu veriyorlar. Şu an maliyetlerimizde çok artış yok. Personel giderleri biraz arttı. Yılın ikinci yarısından sonra fiyatlarda artış bekliyoruz. En az yüzde 20 artış beklentimiz var” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM