Cuma, Eylül 20, 2024

Amaç ve Hedefler

Kuruluşların iş sağlığı ve güvenliği anlamında evvela nihai amaç ve hedefler belirlemesi, süreçlerin başarıya ulaşması için önemlidir. Amaç ve hedefler olmadan yola çıkılması durumunda günlük hedefler ve ezber normlar ile ilerlemek durumunda kalınır ki böyle bir zeminde sistematik bir işleyiş ve sağlıklı sonuçlar elde edilemez.

Amaç, yolun sonunda varılmak istenen sonuç iken hedefler bu amacın çıktılarıdır. Örnek vermek gerekirse; amaç, işletmede pozitif iletişim ve güvenlik kültürü oluşturmak ise çalışanların iş konforu sağlaması ve iş kazalarından korunması, bu amacın hedefleri arasında yer alırlar. Amaç ve hedef belirleme süreci, iş sağlığı ve güvenliği profesyonelinin yasal manada uhdesinde olan bir konu olmamakla birlikte bu süreçleri bilmesi ve içinde yer alması gerekebilir.

Amaç ve hedefler, işletmenin kendi kurumsal kimliği ile alakalı olgulardır. Kurumlar, kendi dinamiklerine, kültürel yapılarına, ekonomilerine ve vizyonlarına bağlı olarak iş sağlığı ve güvenliği amacı ve hedefleri geliştirmelidirler. Bu süreç için de iş sağlığı ve güvenliği profesyonelinden destek almak yerinde ve makul bir tercih olacaktır.

Belirlenen iş sağlığı ve güvenliği amaç ve hedeflerinin tüm kurum çalışanları tarafından bilinmesi, içselleştirilmesi ve kabul görmesi önemlidir. Bunlar, kurum içi olduğu gibi kurum dışı ilgili diğer paydaşlara da deklare edilmelidir. Amaçlar “genellikle” değişime uğramamakla birlikte hedefler zaman zaman değişim gösterebilirler. Sayıları artabilir, eksilebilir, yatay ve dikey olarak nitelikleri farklılaşabilir. Bu değişim, esnek bir iş sağlığı ve güvenliği yönetimi anlayışının ve yapılanmasının bazen girdisi bazen ise sonucudur.

İş sağlığı ve güvenliği profesyonelinin işletme yönetimine şu soruyu sorması gerekir: Bu işletmenin iş sağlığı ve güvenliğine dair amacı ve hedefleri nelerdir? Bu soru, iş sağlığı ve güvenliği profesyonelinin rotasını çizebilmesi bakımından ilk adımdır. İşletmenin bir iş sağlığı ve güvenliği amacı ve hedefleri var ise şayet bu yazılı hale getirilmiş midir ve yukarıda bahsettiğimiz şekilde tüm çalışan ve paydaşlar ile paylaşılmış mıdır?

Birincil adım olan bu soru ve cevaplar, işletmede sürdürülecek olan iş sağlığı ve güvenliği süreçlerinin yalnızca iş sağlığı ve güvenliği profesyonelinin etrafında dönmediğini, işletmede bulunan en tepeden en alta tüm kademe çalışanların ortak sorumluluğu olduğunu ve aktif katılmasını mecbur kıldığını ifade eden nitelikteki profesyonel bir yaklaşımın tezahürüdür. Tabi iş sağlığı ve güvenliği profesyonelinin yaklaşımı böyle olur, işletmenin ve kendisinin nerede durması gerektiğini iyi bilir ve bunu doğru yaklaşımlar ile ifade ederse, işletmenin iş sağlığı ve güvenliği profesyoneline olan tutumu da pozitif yönde şekil alacaktır.

Unutulmamalıdır ki iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli, icracısı olduğu iş sağlığı ve güvenliğini en iyi bilendir ve işletmenin bu konudaki eksiğini gidermek için orada vardır!

Murat Çağlar

Diğer Yazarlar