Çarşamba, Ocak 8, 2025

Beyaz eşyadaki maliyet artışı, ihracat rekabetçiliğini etkiliyor

Beyaz eşya sanayicileri, Geri Kazanım Katılım Payı’ndaki artışın (GEKAP) ve Dahilde İşleme Rejimi’ndeki (DİR) olası değişikliklerin sektörün birim maliyetlerini arttırmasının yanı sıra ihracat rekabetçiliğine de olumsuz yansıyabileceği endişesini taşıyor.

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), 2024 yılı mayıs ayı sonuçlarını açıkladı. Türkiye’nin lokomotif sektörlerinden beyaz eşya sektörü, iç pazardan aldığı güçle bir yıl önce yakaladığı ivmeyi 2024 yılının ikinci yarısında da sürdürmeyi amaçlıyor. TÜRKBESD tarafından paylaşılan rapora göre ocak-mayıs dönemi ihracatı bir önceki döneme kıyasla yüzde 4 azalma gösterirken, ihracat ve iç satışlardan oluşan toplam satışlar yüzde 3 oranında arttı.

GEKAP uygulamasının sektör üzerinde ciddi maliyet baskısı oluşturduğuna dikkat çeken TÜRKBESD, 2023 yılının ağustos ayından itibaren geçerli olmak üzere yüzde 100 oranında artırılan güncel GEKAP birim ücretinin, 2020’deki birim fiyatın 10 katına ulaştığına işaret etti.

Ayrıca, değiştirilmesi gündeme gelen DİR’in de mevcut haliyle devam etmesinin önemi vurgulandı. Bu kapsamda sağlanan bürokratik kolaylıklar ve işlemleri hızlandıran uygulamaların ihracatta teşvik edici bir rol oynadığına dikkat çeken TÜRKBESD, mevcut mekanizmanın devamlılığının sadece beyaz eşya değil tüm ihracatçıları olumlu yönde etkileyeceğine işaret etti.


İç pazardaki canlılık, ihracattaki olumsuz havayı dağıtıyor

Dış piyasada devam eden daralmanın ihracat üzerindeki olumsuz etkilerini iç piyasadan aldığı güçle dengeleyen beyaz eşya sektörü, çetin bir rekabet ortamı içerisinde yer alıyor. İç pazarın canlılığı, üretim ve istihdamın korunmasında önemli bir faktör olarak öne çıkarken sektörün dünya çapındaki gücünü desteklemesi açısından da kritik önem taşıyor.

2024 yılı için de küresel risklerin değişmeyeceği öngörüsü ile iç satışların son derece önemli olduğuna dikkat çeken TÜRKBESD, iç pazardaki hareketliliğin devamı için ihtiyatlı adımlar beklendiğini paylaştı. TÜRKBESD maliyet baskısı ve uygulama değişikliklerinin sektörün büyüme potansiyelini olumsuz etkileyebileceğine işaret etti.

Sektörün küresel pazardaki daralmaya rağmen iç pazarda istikrarlı bir yükseliş yakaladığını ifade eden TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Sığın, “İç pazarın canlılığını korumak ve büyümeyi desteklemek adına sektörün üzerinde maliyet baskısını artıracak uygulamaların gözden geçirilmesi kritik önem taşıyor. Net dış ticaret fazlası veren bir sektör olarak ülkemizde cari açığın dengelenmesine sağladığımız pozitif katkıdan daima gurur duyuyor ve destekleyici politikalarla bu ivmeyi sürdürmeyi arzu ediyoruz” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM