Çarşamba, Ocak 15, 2025

Sahipsiz hayvan kanunu Resmi Gazete’de

Evcil hayvan sigorta bakım veteriner

30 Temmuz’da TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanan ‘Hayvanları Koruma Kanun’da Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’ 2 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, sahipsiz hayvanlar; belediyeler tarafından hayvan bakımevine götürülecek, rehabilite edilen köpekler sahiplendirilinceye kadar bu yerlerde barındırılacak. Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilecek.  Rehabilite edilen köpekler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılacak. 

İnsan, hayvan ve çevre sağlığının korunması amacıyla bakımevleri, hastaneler ve bakımevlerinde bakım, rehabilitasyon ve sahiplendirme gibi faaliyetleri yürütmek için, başta yerel yönetimler olmak üzere diğer ilgili kurum ve kuruluşlara teşvik veya Bakanlıkça uygun görülen miktarlarda mali destek sağlanacak. 

Belediyeler, 31 Aralık 2028’e kadar hayvan bakımevleri kurmak ve rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde 5’ini; büyükşehir belediyeleri binde 3’ünü kaynak olarak aktaracak, belediyelerce bu oranların üzerinde yapılan harcamaların yüzde 40’ı Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyeye aktarılacak.

Bu oran büyükşehir belediyelerinde ise binde üçü olarak uygulanacak. Belediyeler tarafından bu oranın üzerinde yapılacak olan harcamaların yüzde 40’ı Hazine ve Maliye Bakanlığınca belediyelere aktarılacak. Yükümlülüklerine yerine getirmeyen belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilecek.

Kanunda yapılan değişiklik ile birlikte, sahiplendiği hayvanı terk edenlere yönelik idari para cezası 2 bin TL’den  60 bin TL’ye  çıkarılacak. Kedi ve köpek sahipleri, hayvanlarını en geç 31 Aralık 2025 tarihine kadar dijital kimliklendirme yöntemleriyle kayıt altına aldırmak zorunda olacak. Belediyeler 31 Aralık 2028 tarihine kadar birinci fıkra gereğince hayvan bakımevleri kurmak, rehabilitasyon işlemlerini gerçekleştirmek ve sahipsiz hayvanlara sahiplendirilinceye kadar bakmak için kesinleşmiş en son bütçe gelirlerinin binde beşi oranında kaynak ayıracak. 

İnsan ile hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olan hayvanlara, Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nunda bulunan hükümler uygulanacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM