Pazartesi, Aralık 23, 2024

Dış ticaret açığı temmuzda %42,3 azaldı

ihracat

Bolat, temmuz ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 artış ile tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracatı olarak kayıtlara geçtiğini belirtti

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe temmuz ayı dış ticaret verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre, ihracat, temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 artışla 22,5 milyar dolara yükseldi. Bu rakam en yüksek temmuz ayı ihracatı olarak kayıtlara geçti. Ocak-temmuz dönemini kapsayan yedi aylık ihracat yüzde 4,1 oranında artarken, 148,8 milyar dolara çıktı. 12 aylık ihracat da yüzde 3,4 artışla 261,5 milyar dolara yükseldi. En çok ihracat yapan sektörler sıralamasında otomotiv 3,1 milyar dolarla ilk sıradaki yer alırken, onu, 2,6 milyar dolarla kimya, 1,7 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörleri izledi.

Bolat, temmuz ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 artışla 22 milyar 512 milyon dolar olduğunu belirterek, tüm zamanların ne yüksek temmuz ayı ihracat rakamının elde edildiğini bildirdi. Bolat açıklamasında şunları söyledi: “2024 Temmuz ayında, ihracattaki artış ve ithalattaki azalışın etkisi ile dış ticaret açığımız, yıllık bazda yüzde 42,3 düşüş ile 7,2 milyar dolara geriledi. 2024 Temmuz ayında, ihracatın ithalatı karşılama oranındaki 14,5 puanlık güçlü yükseliş, dış ticaretimizdeki başka bir güzel gelişme olarak karşımıza çıkmaktadır. Böylece, bu oran da yüzde 75,7 seviyesine çıktı.”


“İhracatın ithalatı karşılama oranı arttı”

Temmuz ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,8 artış ile 22 milyar 512 milyon dolar olduğunu ve tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracatı olarak kayıtlara geçtiğini belirten Bolat, “Temmuz ayı itibari ile yıllıklandırılmış ihracat 261,5 milyar dolar ve bir önceki yıla göre yüzde 3,4 artış ile yine Cumhuriyet Tarihi’nin rekorunu kırdı. 2024 Temmuz ayı ihracatındaki bu tarihi rekorların neticesinde, dış ticaret açığımız bir önceki yılın aynı ayına göre azalırken, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yine bir önceki yılın aynı ayına göre artış gösterdi. İthalattaki düşüş eğilimi, temmuz ayında da devam etti. İthalat, temmuz ayında yıllık bazda yüzde 7,9 oranında gerileyerek 29 milyar 747 milyon dolar gerçekleşti” dedi.


“Temmuzda 20 sektörün ihracatında artış kaydedildi”

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatın yılbaşından bu yana dalgalı bir seyir izlediğine dikkat çekti. Haziranda yüzde 10,6 düşen ihracatın, temmuzda takvim etkisiyle çift haneli bir artış gerçekleştirdiğini bildiren Gültepe, “Hizmet İhracatçıları Birliğimizin çalışmasına göre temmuzda hizmet ihracatımızın 10 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz. Geçen ay 20 sektörün ihracatını artırırken, 6 sektör eksi yazdı. Mücevher, yüzde 91 ile oransal olarak ihracatını en fazla artıran sektörümüz oldu. Fındıkta yüzde 72, çelikte yüzde 24, madencilikte yüzde 23, halıda yüzde 22,8 ihracat artışı kaydettik. İhracatı daralanlar arasında yüzde 42 ile gemi ve yat sektörü ilk sırada yer aldı. Firmaların yasal merkezini baz alan TİM verilerine göre geçen ay 60 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan 5 ilimiz, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve İzmir şeklinde sıralandı. Sakarya, Çorum, Giresun ve Düzce tarihlerinin en yüksek ihracatını gerçekleştirdi. Bin 173 firmamız ilk kez ihracat yaptı. Yeni firmalarımız ihracatımıza 98,3 milyon dolar katkı sundu. Birim ihracat değerimiz 1,49 dolar olurken, pariteden kaynaklı 201 milyon dolarlık kayıp yaşadık” diye konuştu.


Toplam ihracatın yüzde 57’si Avrupa’ya yapıldı

Gültepe, en çok ihracat yapılan ülkelerin ise Almanya, Birleşik Krallık, ABD, Irak ve İtalya şeklinde sıralandığını bildirdi. Birleşik Krallık, Polonya ve Kazakistan’ın da aralarında bulunduğu 10 ülkeye tüm zamanların en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdiklerine dikkat çeken Gültepe, “137 ülkeye ihracatımızı artırdık. Ülke gruplarına baktığımızda Avrupa Birliği 9,1 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı. Avrupa kıtasının toplam ihracatımızdaki payı yüzde 57 oldu” dedi. 


“Türkiye artık pahalı değil, çok pahalı”

İhracatta 7 aylık performansı da değerlendiren Gültepe, Asya ve Avrupa’daki bazı ülkelere göre de yüzde 15-20 pahalı kalıyoruz. Yani Türkiye artık pahalı değil, çok pahalı. Birçok sektörde fiyat tutturamıyoruz. Dolayısıyla günden güne rekabetçiliğimizi kaybediyoruz. Firmalarımız, çarkı döndürmek, müşteri kaybetmemek için maliyetine, hatta zararına sipariş almak zorunda kalıyor. Elbette bu sürdürülebilir bir durum değil. İhracatçı için kısa vadede girdi maliyetleriyle döviz kurunu dengelemenin dışında bir çözüm yolu görünmüyor. Bir konunun altını çizmek istiyorum. Bizim hiçbir zaman döviz kurunun artmasıyla ilgili bir talebimiz olmadı. Ancak yıllık bazda üretim maliyetlerimiz en az yüzde 100 arttı. Bazı sektörlerde yüzde 120’yi aşan maliyet artışları var. Aynı dönemde dolardaki artış sadece yaklaşık yüzde 23 oldu. Girdi maliyetleri ve kur arasındaki bu dengesizlik devam ettikçe ihracatçı oyundan düşüyor” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM