Cuma, Ocak 10, 2025

Kırtasiye ürünleri cep yakacak

Tasarruf tedbirlerinin ofis kırtasiyecilerinin de satışlarını olumsuz etkilediğini aktaran Tütüncüoğlu, kırtasiye ürünlerine tasarruf tedbirleri uygulanmaması gerektiğini vurguladı

BERFİN DURMAZ


Yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala, kırtasiye alışverişleri yapılmaya başlandı. Yüksek enflasyon rakamlarından dolayı veliler okul eşyalarındaki pahalılıkla yüzleşiyor. Yeni eğitim sezonun yaklaşmasına rağmen piyasada durgunluk olduğunu belirten İzmir Ticaret Odası (İZTO) 38. Kitap, Kırtasiye, Büro Makinaları ve Oyuncak Meclis Üyesi Erdal Tütüncüoğlu, kırtasiyecilerde yaprak kımıldamadığını vurguladı. Kırtasiye ürünlerine de açıklanan enflasyon rakamların en az 3 katının üstünde zam geleceğini söyleyen Tütüncüoğlu, esnafın enflasyon oranında zam yapacağını fakat geçen senelere göre zamların daha fazla olacağını belirtti. Geçen senelerde esnaf kırtasiyecilerinin 2-3 sene öncesinde zamsız fiyatlara aldığı ürünlerini sattıklarını söyleyen Tütüncüoğlu, “Bu senede ellerinde stoklar çok kaldı, yeni stok almak zorunda kaldılar. Artık esnaf yeni ürünler alıp satmak zorunda kalacak. Dolayısıyla bu sene veliler zamlı fiyatları görecekler” dedi.


“Birim bazında satışlar düşecek”

Kırtasiye ürünlerine talebin azaldığını ifade eden Tütüncüoğlu, “Vatandaş ürün alırken cebine göre hareket etmek zorunda kalıyor. Veliler okuldan verilen listelerinin hepsinin alamayacak içinden seçecek ya da eski ürünleri kullanmak zorunda kalacak. Eskiden bunlar yapılmazdı. Öğrencinin kırtasiye ürünleri eksik kalmazdı. Ama artık veliler zor durumda. Geçen senelere göre birim bazında satışlar düşecek. Çünkü herkes ayağını yorganına göre uzatmak zorunda kalacak” sözlerine yer verdi. 

Tasarruf tedbirleri uyguladığından dolayı ofis kırtasiyecilerinin de satışlarının durgun olduğunu aktaran Tütüncüoğlu, “Tasarruf tedbirlerinin gözden geçirilmesini istiyoruz. Lüks harcamamalara tasarruf uygulansın, fakat kırtasiye ürünleri gerekli bir harcama. Buna en azından tasarruf tedbirleri uygulanmamalı diye düşünüyoruz” diye belirtti.


“Zincir marketler kırtasiye ürünlerinin %10’unu bulundurmalı”

Zincir marketlerin kırtasiye ürünlerini satmakla haksız rekabete yol açtığını vurgulayan Tütüncüoğlu, “Gıda marketlerinin, zincir marketlerin raflarında kırtasiye ürünlerinin bulundurulmaması için Türkiye Odalar Borsalar Birliği’ne talebimizi ilettik.  Bulundurmak zorunda kalacaklarsa da gıdanın haricinde kalan raflarda yüzde 10 oranında kırtasiye ürünleri bulunmalı. Zincir marketlerin esas ana kuruluş amaçları gıdadır. Zincir marketler bizim için çok büyük bir rakip. E-ticarette çok büyük bir rakip ama e ticaret siteleri e- pazar yerlerinin kontrolü altında. Bundan dolayı lojistik ücretleri fazla oluyor. Velilere e-ticaret sitelerinden kırtasiye ürünleri almak ekonomik gelmiyor. E- ticaretle, kırtasiye esnaflarıyla çok rahatlıkla rekabet edebiliyor. Ama maalesef zincir marketlerle rekabet etmek çok zor” diye konuştu.


“Birkaç yıl sonra kitapçı esnafı kalmayacak”

Kitap fuarlarının, kitap satan esnafın işlerini olumsuz etkilediğini dile getiren Tütüncüoğlu, “Kitap fuarları, yılda bir kere yapılıyor ve İzmir’de bu sayı 2’ye çıktı. Hatta yakın zamanda bu sayı 3’e ve 4’e de çıkabilir. Kitap fuarı yanlış bir terim. Fuarcılık kanununda satış olmaz. Eğer satış oluyorsa o fuar olmaz, panayır diye adlandırılması gerekir. Kitap fuarları çok fazla indirimli kitap satıyor. 2 kitap alana 1 kitap hediye veriyorlar ya da yüzde 50-60 indirimlerle kitap satıyorlar. Maalesef kitap fuarı başlamadan birkaç ay önce ve fuar başladıktan 4-5 ay sonra bu durum sektörü olumsuz etkiliyor. E- ticaret sitelerinde de çok büyük indirimlerle aynı şekilde kitaplar satılıyor ama bunu yapan üreticiler, yayın evlerinin kendileri. Birkaç sene sonra küçük kitapçı esnafı kalmayacak çünkü kitap artık hiçbir şekilde kazanç getirmemeye başladı” dedi.


“Kırtasiye ürünlerinin tümüne tek bir pencereden bakılsın”

Kırtasiye ürünlerinde KDV karışıklığının düzenlenmesi gerektiğini belirten Tütüncüoğlu, “Kurşun kalemin KDV’si yüzde 10. Aynı şekilde basmalı kurşun kaleminde KDV’si yüzde 20. Birisi petrol ürünü, birisi doğa ürünü. 80 gramlık fotokopi kağıdının faturada ismini 80 gram fotokopi kâğıdı diye kesilirse KDV yüzde 10 oluyor. Fakat aynı ürün bilgisayar kâğıdı diye adlandırılırsa fotokopi ibaretini kaldırılırsa KDV’si yüzde 20 oluyor. Öğrenci silgisinde KDV yüzde 10 fakat yazı tahtası silgisinde ise KDV yüzde 20.Bunun ikisi de eğitim için kullanılıyor. Ama bu arada kitapta KDV yüzde 0. Kitapta sonuçta bir eğitim ürünü. En azından kitaptaki KDV yüzde 10’a çıkarılsın. Diğer kırtasiye ürünlerinde de KDV yüzde 10’a çekilsin. Kırtasiye ürünlerinin tümüne tek bir pencereden bakılsın, tek bir standartta olsun istiyoruz” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM