Cuma, Eylül 20, 2024

Almanya’dan Çin kaynaklı ilaç kıtlığı uyarısı

Alman ilaç endüstrisi, Çin’in casusluk yasaları nedeniyle olası ilaç kıtlığı konusunda uyardı


NAZ TÜKEL

Alman ilaç endüstrisi, Çin’in casusluk yasalarını sıkılaştırmasının ardından olası ilaç kıtlıkları konusunda endişelerini dile getirdi. Almanya’nın 16 eyaletinden dördü, müfettişlerin yeni yasalar kapsamında yasal sorunlarla karşılaşabileceği endişesiyle Çinli ilaç şirketlerine yapılan rutin kalite kontrol ziyaretlerini askıya aldı. Bu denetimler, Çin’de üretilen ilaçların Avrupa Birliği kalite standartlarını karşıladığını doğrulamak için kritik öneme sahip. Almanya’daki antibiyotiklerin neredeyse yüzde 90’ı Çin’den temin ediliyor.

EuroNews’un haberine göre; Alman İlaç Endüstrisi Birliği (BPI), denetimlerin durdurulması nedeniyle aktif bileşen sertifikalarının süresinin dolmasıyla çeşitli ilaçların tedarik zincirinde aksaklıklar yaşanabileceği konusunda uyardı. Birlik, Alman hükümetinden, Çin’in casusluk yasasının Alman ilaç denetçilerinin çalışmalarını etkilemeyeceğini garanti altına almasını talep etti.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, yasanın yalnızca belirli casusluk faaliyetlerini hedef aldığını ve normal ticari faaliyetlere müdahale etmediğini belirtti. Ancak Alman ilaç endüstrisi temkinli davranmaya devam ediyor. BPI ve diğer sektör liderleri, yeni yasal çerçeve altında denetçilerin karşılaştığı riskleri vurgulayarak, denetim gezilerinin askıya alınmasını destekledi.

Almanya Sağlık Bakanlığı, Çinli yetkililerle çalışırken risklerin her zaman mevcut olduğunu ve casusluk yasası sıkılaştırılmadan önce bile bu risklerin var olduğunu belirtti. Bakanlık, gelecekteki denetimlerde olası riskleri azaltmak için Dışişleri Bakanlığı ve eyalet hükümetleri ile yakın iş birliği içinde çalışıyor.

Çin’in ilk olarak 2014’te yürürlüğe giren casusluk yasası, geçen yıl yapılan genişletmelerle ulusal güvenlikle ilgili bilgi aktarımını yasaklayan bir düzenlemeyi de kapsayacak şekilde genişletildi. Bu yılın başlarında ise yasa, “iş sırları” olarak tanımlanan daha belirsiz bir terimi de içerecek şekilde daha da genişletildi. Bu terim, devlet sırlarıyla ilgili olmayabilir ancak ifşa edilmesi durumunda “olumsuz etkiler” yaratabilecek nitelikte.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM