Çarşamba, Ocak 15, 2025

Turizmde yeni hamle

Her şey dahilden, “Her şeyiyle Türkiye” konseptine kademeli geçiş ile yıllık 50 milyar TL’nin  israf olması önlenecek

SEDA GÖK 

 Dünyanın en çok turist çeken dördüncü ülkesi konumunda olan Türkiye, 2028’deki 80 milyon nitelikli turist hedefine ulaşmak için Her şey Dahil Sistemi’nden kademeli olarak uzaklaşacak. Her şey dahil konseptli otellerden turisti çıkarmak için sezon başında gece müzeciliğini başlatan Kültür ve Turizm Bakanlığı, yeni dönemde ise gastronomi, kültür ve sağlık turizmine ağırlık vermeyi planlıyor. Yeni dönemin parolasının “Her şeyiyle Türkiye” olduğunu belirten Ankara Genç İş İnsanları Derneği (ANGİAD) üyesi Mustafa Korkutata, her şey dahil sisteminin yıllık 50 milyar TL gıda israfıyla “tüketim terörü”ne dönüştüğünü belirtirken, bunun Türkiye’nin sıfır atık politikası ile uyuşmadığını ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, mayıs ayında yaptığı açıklamada, sahil bölgelerinde gündüz hava sıcaklığından dolayı turistlerin havuz başından, sahilden ayrılmadığını, şehir merkezlerini ya da çok yoğun turist alan merkezleri aydınlatarak aşamalı şekilde gece müzeciliğini başlattıklarını açıklamıştı. Turistleri her şey dahil otellerden dışarı çıkarmanın ilk hamlesi olan bu çalışmanın ardından şimdi ise yeni bir aşamaya geçiliyor.


“Her şeyiyle Türkiye” konsepti

Bir grup gazeteciye değerlendirmede bulunan ANGİAD üyesi ve Anze Group Yönetim Kurulu Başkanı Korkutata, yeni dönemin parolasının “Her şeyiyle Türkiye” olduğu bilgisini vererek, yeni dönemde turistlerin otelden çıkarılmaya teşvik edilmesi için merkezi yerlerdeki yöresel restoranlarla otellerin işbirliğine gidebileceğini ifade etti. Korkutata, “Bu yöntemle turistler akşamları otelden dışarı çıkarılarak şehir merkezlerinde gezdirildikten sonra anlaşmalı restoranlara yemeğe götürülecek. Bu yöntemle esnafın iş yapması sağlanacağı gibi daha iyi kazanacak olan esnafın komşu Yunanistan ile de fiyat olarak rekabet etmesinin önü açılacak” dedi.


 50 milyar TL çöpe gidiyor 

Her şey dahil sistemin “tüketim terörü”ne dönüştüğünü belirten Korkutata, bu sistemin uygulandığı tesis sayısının kademeli olarak azaltılacağını söyledi. Korkutata, dünyada her yıl 25 bin kişinin açlıktan hayatını kaybettiğini, yıllık 750 milyon insanın gıdaya erişemediği için gıda yetersizliğinden dolayı hastanelik olduğunu ifade etti.

Türkiye’de bir yandan her şey dahil konseptinin getirdiği satış pazarlama ile açık büfedeki yiyecek seçeneğini 200 çeşitten 300 çeşide çıkarmaya çalışan işletmeler olduğunu, diğer yandan da son 10 yıl içerisinde ekilebilir tarım arazilerinin yüzde 8’ini kaybeden bir Türkiye olduğunu ifade eden Korkutata, “Yapılan ölçümlerde bu otellerde tabaktan dönen yiyecek oranının yüzde 65’lere ulaştığı görülüyor. Günlük kişi başı 220-400 gram arası gıda çöpe atılıyor. Yani yapılan hesaplamalar bu otellerden kaynaklı gıda israfının yıllık 50 milyar liraya ulaştığını gösteriyor” dedi.

 Korkutata, Anze Group olarak ise son yıllarda hastane, müze, ticaret merkezleri, konut, yol, güneş panelleri gibi inşaat, altyapı ve enerji sektöründe çok sayıda projeyi hayata geçirdiğini belirterek, “Şimdi ise bacasız sanayi olarak anılan turizmi daha da ileri taşımak için yeni trendleri harmanlayarak ülkemizi dünya turizminin cazibe merkezi haline getirmeyi hedefliyoruz. Nitelikli turizm tesisleri yapacağımız gibi sağlık, gastronomi ve sağlık turizmini merkezine alan yeni konsept turizm modeli çalışmalarını da hayata geçireceğiz” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM