Cumartesi, Aralık 21, 2024

“Muhasebe hizmetlerinin sürdürülebilirliği tehdit altında”

Kartaloğlu, geçici vergi beyannamelerine düzeltme zorunluluğu getirilmesi başlı başına hukuksuzluk olduğunu vurguladı


Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Kurulları ve TÜRMOB’a bağlı oda başkanları, enflasyon düzeltmesi uygulamasındaki hatalara ve 563 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliğ’in 4’üncü maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay 3. Dairesi’ne açtıkları davaya dikkat çekmek amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı önünde basın açıklaması yaptı. TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten randevu talep edildiğini ancak taraflarına randevu verilmediğini söyledi. Sırtlarındaki yükün artık dayanılmaz boyutlara ulaştığını dile getiren Kartaloğlu, “Ölçüsüz iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesinin, mali müşavirlerin iş-yaşam dengesini olumsuz etkilemenin ötesine geçtiğini ve meslektaşlarının insani yaşam haklarını ellerinden alınmaya başlandığını vurguladı. Mali Müşavirlerin iş yükünü hafifletecek çözüm önerilerinin Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sözlü ve yazılı olarak birçok kez iletildiğini belirten Kartaloğlu, “Bu sorunların başında yer alması ve mesleğin kalitesini de tehdit etmesi sebebiyle mevcut iş yükünün mevcut ücret tarifesi ile sürdürülmesinin mümkün olmadığını bir kez daha vurgulamak zorunlu oldu. Bu durum muhasebe hizmetlerinin ve ofislerinin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor” ifadelerini kullandı.

Kartaloğlu, “Brüt satışları toplamı 50 milyon TL’nin altında olan mükelleflerin, 2024 hesap döneminin ikinci ve üçüncü geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmayacakları belirlenen genel tebliği hükümleri, muhasebe ve vergi sistemine ciddi zarar verecek” dedi.


“Hukuka aykırı”

Söz konusu tebliğe ilişkin konuşan Kartaloğlu, “Büyük fedakarlıklarla gecesini gündüzüne katarak son kez uzatıldığı belirtilen Geçici Vergi Beyannamelerini süresinde yetiştirebilmek için gayret gösteren meslek camiamızın bu emekleri yok sayılmakta, yapılan tüm düzeltme işlemlerinin sonuçlarının geri alınması ve beyanların düzeltilmesi isteniyor. Bu tebliğ ile adeta enflasyon düzeltmesinin de düzeltmesi de istenilmektedir. Anılan tebliğin 4. maddesi ile getirilen düzeltme zorunluluğunun hiçbir suretle kabulü mümkün bulunmuyor. Tebliğle vergi matrahını değiştirecek düzenlemeler yapılması, kanunda sayılanlar dışında indirim ve istisnalar yaratılması, geçmişe etkili düzenlemeler ile mükelleflerin kazanılmış haklarının ellerinden alınması, hukuki güvenlik ilkesinin ihlal edilmesi, defter kayıtları ile beyannamenin bağının koparılması, suç ve cezada kanunilik ilkesi hiçe sayılarak ceza tehdidinde bulunulması tamamen hukuka aykırı” diye konuştu.


“Birliğimizin görüş ve önerilerine açık olunmalı”

TÜRMOB tarafından söz konusu maddenin iptali isteğiyle dava açıldığını da belirten Kartaloğlu, “Danıştay’ın konunun aciliyetine binaen bir an evvel konuyu değerlendireceğine olan inancımız tam. Tebliğ ile ortaya çıkan ve ileride sadece meslektaşlarımızı değil işletmeleri de çok büyük sıkıntılara sokacak bu durumun ortadan kaldırılabilmesi için 3. geçici vergi ve yıllık vergiler için nasıl bir düzenleme yapılması gerektiği konusunda birliğimizin görüş ve önerilerine açık olunmalı” sözlerine yer verdi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM