Cuma, Eylül 27, 2024

İzmir sağlık turizminde öncü olmaya aday

İzmir Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr. Bülent Cinel: Türkiye’nin sağlık turizmindeki getirisinin yüzde 1,5’ini İzmir karşılıyor

MERT UYGUNER

İzmir, sağlık turizmindeki başarısı ülke genelindeki turizm gelirlerine ve gelen turist sayılarının artışına katkıda bulunuyor. Sağlık turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olmasının yanında tarihin ilk hastanesi de İzmir Bergama’da bulunuyor. Termal turizmde de öne çıkan İzmir, Türkiye’deki  410 termal kaynağın 123’üne ev sahipliği yapıyor. İzmir’de sağlık sektöründe faaliyet gösteren kamu, özel, devlet olmak üzere; toplam 56 hastane bulunuyor. Ayrıca 6 Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, 76 Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, 44 Dal Merkezi, 30 Tıp Merkezi, 30 Poliklinik ve 257 Aile Hekimliği  faaliyet gösteriyor. Medikal turizmde en çok tercih edilen branşın diş sağlığı alanında olduğunu aktaran İzmir Sağlık Turizmi Derneği Başkanı (İZSATU) Dr. Bülent Cinel, estetik, genel cerrahi ve obezite cerrahisini diğer önemli tercih alanları olduğunu belirtti.

Türkiye’de sağlık turizmi; medikal, termal ve yaşlı/engelli turizmi gibi alt kategorilere ayrılıyor. Sağlık turizmindeki hizmet çeşitliliğinin yanı sıra şehrin doğası, tarihi, kültürel özellikleri de tercih nedenleri arasında. Dr. Cinel,” 2023 yılı için İzmir’e sağlık turizmi için gelen turist sayısı 65-70 bin civarında. Bu rakam yaklaşık 140 milyon dolarlık bir getiriye eş değer. 2023 yılında Türkiye’ye sağlık turizminde gelen para miktarı 10 milyar civarında. Bu da Türkiye’nin sağlık turizmindeki getirisinin yüzde 1,5’ini İzmir karşılıyor. 2024 yılı için de bu rakamın yüzde 40 civarında artması bekleniyor” diye konuştu.


“İzmir’de yeterli tanıtım hamlesi yok”

Dr. Cinel, İzmir’de yeterli tanıtım hamleleri olmadığını belirtti. Yapılan sağlık fuarları sayesinde  medikal turizmde bireysel katılımlarla hastanelerin turist getirebildiğini ifade etti. Tanıtım ve pazarlamanın, bu sürecin en önemli noktalarından olduğunu ve bunun kurumsal bir hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Cinel, “Kamu kurum ve kuruluşlarını ve özel sektörü bir araya getirerek bir sinerji oluşturmak lazım. Böylelikle bir destinasyon imajı oluşturarak toplu bir tanıtım faaliyetine dönüştürmek sağlık turizminde İzmir’i yukarı çekecektir. Medikal turizmin yanında en önemli diğer turizm, sağlık turizmi destinasyonu, yaşlı bakım ve engelli turizmi ve termal turizm var. İzmir’i bu yönlerden ön plana çıkardığımızda çok daha fazla geliri olacağını düşünüyorum” ifadesinde bulundu. 


“İzmir termal turizmde istenilen aşamada değil”

Sağlık turizminin İzmir’de mevcutta bulunan altyapı sisteminde özellikle medikal turizmde gayet başarılı bir alanda olduğunu ifade eden Dr. Cinel, “Hem hastane bazlı hem de donanımsal ve hekim bazında gayet iyi durumdayız. Bu aşamada sadece tanıtım ve lobi faaliyetlerine ihtiyacımız var. Bu medikal turizm için geçerli. Termal turizmde de henüz istenilen aşamada değiliz” dedi.


Kalifiye elemanlarla yabancı dil problemi kalmıyor

Dr. Cinel, İzmir’de sağlık turizmi açısından, çalışan personelin yabancı dil altyapısının geçen senelere oranla daha iyi konumda olduklarını belirtti. Dr. Cinel, akademik süreçte başlayan bu altyapının fakültelerde hem turizmle hem de sağlık turizmle ilgili bölümlerin açıldığını ifade etti. İzmir’de özellikle İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde sağlık sektörüne yabancı dil bilen doktor, hasta bakıcı, hemşire, ara eleman yetiştirilmeye başlanması  sağlık turizmindeki önemli gelişmelerden. Dr. Ciner, sahadan gelen, sosyal zekası daha iyi konumda olan yardımcı elemanların ise hizmet konusunda daha aktif ve başarılı olduğunu açıklarken sağlık turizminde artık daha çok kalifiye elemanların çalıştığını belirtti.


Birçok sektör sağlık turizmi içinde yer alıyor

Sağlık turizminin büyük bir yapı olduğunu ve içinde birçok farklı sektörü barındırdığını ifade eden Dr. Cinel, “Medikal turizmde şoför, kapıda karşılayan eleman, hemşire, hekim varken termal turizmde otel içerisindeki turizm çalışanları işin içine giriyor, yaşlı bakım alanında ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı olan bir yapıdaki sektörel çalışanlar var. Oteller ve gezilerde bu turizme dahil olduğu için birden çok sektörün sağlık turizmi içinde var olduğunu söyleyebiliriz” ifadesinde bulundu.

İzmir’de sağlık turizmi İtalya ile güçlenecek

İzmir Ticaret Odası ve İzmir İtalyan Ticaret ve Sanayi Odası, İzmir’in sağlık turizmi potansiyelini tanıtmak ve uluslararası iş birliklerini geliştirmek amacıyla önemli bir organizasyon gerçekleştirdi. 16-20 Eylül tarihleri arasında yapılan İzmir-İtalya Sağlık Turizmi Toplantısı’na, Roma ve Milano’dan gelen 19 kişilik İtalyan heyet katıldı. Toplantı süresince 7 büyük hastane ziyaret edildi ve İtalyan firmalar ile İzmirli firmalar arasında 180’in üzerinde ikili iş görüşmesi yapıldı. 

İzmir, engelsiz ve ulaşılabilir bir kent yapılmalı

Dünya nüfusunun yüzde 15’i engelli. Türkiye’de de bu oran yüzde 12 civarlarında. Çeşitli araştırmalara göre ülkemizde orta gelir ve üzerinde olan çeşitli sınıflardan 5 milyon engellinin hiç tatil yapamadığı, Avrupalı 15 milyon engelli ve engelli hale gelmiş ileri yaşlıların büyük bölümünün de ülkemize gelemediği belirlenmiş. İzmir’in bu noktada engelsiz, ulaşılabilir bir kent olabilmesi çok büyük önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM