Pazar, Kasım 24, 2024

İş dünyası 4 soruna çözüm bekliyor

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, çözüm bekleyen konuları; enflasyon, mülteci ve sığınmacı politikası, eğitim ve adalet olarak sıraladı

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın katılımıyla düzenlenen ‘İzmir İş Dünyası Buluşması’nda çözüm bekleyen 4 ana konunun altını çizdi. Bu sorunların, yüksek enflasyon, mülteci ve sığınmacı politikası, eğitim sistemi ve hukukun üstünlüğü ve adalet kavramı olduğunu söyleyen Yorgancılar, “Bu 4 başlığın aynı anda aktif olması, ülkemizde, genç ve nitelikli beyin göçü, gelmeyen yabancı yatırımlar, geçici sermaye hareketleri, düşük katma değerli üretim, umutsuz ve ayrışan yoksul bir toplum riskini doğuruyor. Döviz iner-çıkar, ekonomik veriler bozulur ama en kötü orta vadede düzelir. Ancak, adalete, eğitim sistemine, ülkeye, kurumlara olan güvenin zarar görmesi çok kolay düzeltilemez. Bu nedenlerle, ilk 20 büyük ekonomi arasında olmamıza rağmen, birçok uluslararası endekste dünya ortalamasının çok gerisindeyiz. Bu tesadüf olamaz” dedi.


“Reel sektörün yeni bir yüke gücü kalmadı”

Yorgancılar, riskleri yönetmenin ve lehimize çevirmenin elimizde olduğunu ifade ederek, “Kaybedilen her an, çözümü güçleştiriyor. Bizler üretmek, istihdam sağlamak, ihracat yapmak istiyoruz. Ancak öyle bir çalışma hayatı ile karşı karşıyayız ki, sanki devlet bize üretme, istihdam etme diyor.  OECD ülkeleri arasında en katı istihdam piyasasına sahip ülkeyiz.15 günden 30 güne çıkarılan kıdem tazminatından İstihdam yüklerine, emeklilik primlerinden, iş güvencesi tazminatı ve işsizlik sigortasına kadar rekabet ettiğimiz ülkelerin çok üstünde oranlara sahibiz. Kayıt dışılığa neden olan, rekabet gücümüzü zayıflatan tüm bu maliyetlere ek olarak, tamamlayıcı emeklilik gündemde. Reel sektörün artık yeni bir yüke gücü kalmadı. Bir yanda çalışacak eleman bulamazken, diğer yanda emeklilik sistemi uygulamaları ile de adeta kolumuz kanadımız kırılıyor” diye konuştu.


“Desteğe ve yönlendirmeye ihtiyacımız var”

Nitelikli elemana ihtiyaç duyarken, mevcut çalışanların sistem dışına çıkışına müsaade edilmemesini vurgulayan Yorgancılar, “Kısa çalışma ödeneği, 5 puanlık prim teşviki, emek yoğun sektörlere özel ilave istihdam teşviklerine, İş davalarında zaman aşımı süresinin 5 yıldan 6 aya indirilmesi gerekiyor.  Çalışanlarımızın enflasyonist ortamda daha fazla mağdur olmaması adına, gelir vergisi basamakları ve oranları ile prime esas ücret tavanının yeniden düzenlenmesi faydalı olacak. Sanayiciler gerek dış gerekse iç pazarda oldukça zorlu bir ortamla karşı karşıya. İki kanadımız da adeta kırık. Desteğe ve yönlendirmeye ihtiyacımız var” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM