Cumartesi, Ekim 19, 2024

Almanya ve Türkiye arasında 60 milyar $ ticaret hacmi hedefi

Yorgancılar, Türkiye’de 7 binden fazla Alman şirketinin faaliyet gösterdiğini ve yaklaşık 10 milyar euro tutarında yatırım yaptığını belirtti


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ni (TOBB) temsilen katıldığı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ve Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’in iştirakleriyle Berlin’de gerçekleştirilen Türkiye-Almanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komisyonu (JETCO) 5’inci Dönem Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada Yorgancılar, Almanya ve Türkiye’nin, yıllık 60 milyar dolar ticaret hacmi hedefi olan iki önemli ülke olduğunu vurguladı. Önemli başarılara imza atan Türkiye-Almanya ikili ticari ilişkilerinde, Türkiye ve Almanya’daki oda ağının önemli katkısı bulunduğunu ifade eden Yorgancılar, “Alman ve Türk iş dünyasının ticaret ve yatırım faaliyetlerini geliştirmelerine yardımcı olmak üzere biri İstanbul’da diğeri Berlin’de olmak üzere iki odamız var: TOBB ve DIHK. Bugün Almanya, 50 milyar doları aşan ticaret hacmiyle bir numaralı ticaret ortağımızdır. İkili ticarette 60 milyar dolar hedefine ulaşmak için çalışıyoruz” dedi.


Yorgancılar: Yatırımlar 120 bin kişiye istihdam sağlıyor

Karşılıklı yatırımlarda Almanya ve Türkiye’nin önemli bir seviyede bulunduğunu vurgulayan Yorgancılar, “Alman şirketleri Türkiye’deki en büyük yabancı yatırımcı konumunda. Türkiye’de 7 binden fazla Alman şirketi faaliyet göstermekte ve yaklaşık 10 milyar euro tutarında yatırım yapıyor. Bu yatırımlar ise 120 bin kişiye istihdam sağlıyor. Almanya’da 80 binden fazla Türk girişimci, yıllık 50 milyar euro ciro yaratıyor ve yaklaşık 500 bin kişiye istihdam sağlıyor” diye konuştu.


“Almanya’nın desteği önemli”

Ortak konularda Almanya tarafının desteğinin önemli olduğunu belirten Yorgancılar, “JETCO Ticaret Çalışma Grubu’ndaki çalışmalarımız ikili ticaretin geliştirilmesi için potansiyel alanların belirlenmesini, ticaretin önündeki engellerin tespit edilmesini ve Gümrük Birliği’nin modernizasyonunu kapsıyor. Yeşil ve dijital dönüşüm de yine üzerinde çalıştığımız iki önemli konu. Almanya, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği sürecinde her zaman belirleyici bir rol oynadığı için Gümrük Birliği’nin modernizasyonu, iş insanlarının karşılaştığı vize sorunu ve ulaşım kotası sorunlarının aşılmasında Almanya’nın desteğini çok önemli buluyoruz” sözlerine yer verdi.


Bolat: İş birliği alanlarına desteğimiz sürüyor

Toplantıya ilişkin yaptığı açıklamada Prof. Dr. Ömer Bolat, “Toplantıda iki güçlü ticari ortak konumunda olan Türkiye ve Almanya’nın ticaret hacminin ve karşılıklı yatırımlarının artmaya devam etmesinden duyduğumuz memnuniyeti dile getirdik. İkili ticari ilişkilerimizi, karşılıklı yatırım alanlarını, sanayi, turizm, enerji, dijitalleşme, yeşil ekonomi, Gümrük Birliği’nin modernizasyonu ve iş dünyamızın taleplerini ele aldık. İmzaladığımız JETCO Protokolü’nün ikili iş birliğimizin gelişimine önemli katkılar sağlayacağına olan inancımız tamdır. Türkiye olarak hem Türk hem de Alman girişimcilerin ve iş insanlarımızın birlikte çalışmasına ve iş birliği alanlarını derinleştirmelerine desteğimiz sürüyor” diye belirtti.

Toplantı kapsamında, endüstriyel iş birliğinin artırılması, dijitalleşmenin ilerletilmesi, ekonomik ilişkileri çeşitlendirme ve geliştirme hedefi ile JETCO Protokolü, Ticaret Bakanı Prof Dr. Bolat ile Almanya Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck tarafından imzalandı.


Habeck: Gelişim sürecek

İki ülkenin diplomatik ilişkilerinin bir asırdır devam ettiğini söyleyen Habeck, “Ticaret hacmimiz geçen yıl ilk defa 55 milyar euroya yükseldi. AB-Türkiye ticaret görüşmeleri ve Türkiye’nin Almanya ile İş Ortaklığı Programı’na katılma kararı bu gelişmeyi daha da güçlendirecek” diye konuştu.

İş dünyası ile buluşma
Türkiye Berlin Büyükelçiliği ev sahipliğinde; Türk Alman Sanayi ve Ticaret Odası (TD-IHK) Temsilcileri ve Almanya’daki iş insanlarının katılımıyla iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin, görüşüldüğü toplantı gerçekleştirildi. Prof. Dr. Bolat burada yaptığı konuşmada “Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde yaşayan Türk vatandaşlarımız, yaşadıkları ülkelerde ticari hayatın da önemli bir parçası konumundadırlar. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin yanı sıra küresel düzeyde rekabet edebilen girişimleri ile de öne çıkan Türk girişimci ve iş insanlarımız, iki ülke ilişkilerinin daha da gelişmesinde önemli katkılar sunma potansiyeline sahip” dedi.  Yorgancılar ise “Almanya’daki Türk iş insanlarımız ve temsilcileri ile bir araya gelerek, ülkelerimiz arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerini ve Almanya’daki etkin Türk iş insanlarımızın faaliyetlerini yerinde inceledik” dedi.
İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM