Cuma, Ekim 18, 2024

Çeşme’de, 100 bin sakız ağacı dikilecek

Sakız ağacı dünyada sadece Sakız Adası ve Çeşme’de yetişiyor. Çeşme, sakız ağacı yetiştirme konusunda önemli bir adım attı ve önümüzdeki beş sene içinde 100 bin sakız ağacı dikilmesi hedefini ortaya koydu. Çeşme sakız ağacı ağaçlandırma projesi “Sakız Ağacım Çeşme” adı altında başlatılan proje Çeşme Belediyesi ile Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklığında yürütülecek. İlk etapta 2025’in Mayıs ayına kadar 20 bin sakız ağacı, 5 yıl içinde ise 100 bin sakız ağacının dikilmesi planlanıyor. Proje için gerekli finansman Kooperatife yapılacak kurumsal ve şahsi bağışlar ile temin edilecek. Bağışlar karşılığı dikilecek olan ağaçlar tek kişi tarafından yapılan bir bağış sonucu dikilse bile, adına dikilmiş ağaçların yerleri google haritalarında isimleri ile yer alacak. 

Projenin tanıtım toplantısında Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı, Çeşme Kaymakamı ve Tarım İlçe Müdürünün konuşmalarından sonra Kooperatif Başkanı projenin detayları ve hedeflerini anlattı.

Çeşme Belediyesi, dikilecek olan 100 bin adet sakız ağacının bakımı ve işlenmesi için birçok aileye sakız ağacı yetiştiriciliği, bakımı ve hasatı konusunda eğitecek. Tarım Müdürlüğü tarafından verilecek bu eğitimlerin amacı nitelikli çiftçiler yetiştirmek. Eğitimi tamamlayan  ailelere 12 ay boyunca iş imkanı sağlanacak. Bu sayede yerel istihdama katkı sağlanacak.


Türkiye’ye yılda 20 ton damla sakızı ithal ediyor

Türkiye, Yunanistan’dan yılda 20 ton damla sakızını ithal ediyor. Sakızın tonu ise 15 milyon TL civarında bir fiyata sahip. Sakız ağacı üretimi yerli üretim olarak cari açığın azaltılmasına katkı sağlayacak.

Avrupa Birliği  tarafından dünyada sadece Sakız Adasında yetişen sakız ağacı, Avrupa İlaç Birliği tarafindan da bitkisel ilaç “’herbal medicine” olarak kabul ediliyor. Çesme Damla Sakızı, damla sakızı üretiminde dünya pazarının tek tedarikçisi durumunda olan Yunanistan ile rekabet edecek. Pazarda söz sahibi olabilmek ve “Çesme Damla Sakızı” nın coğrafi işareti ile tekrar üretilmesini saglayabilmek de hedefler arasında.


Sakız ağacı karbon ayak izini azaltacak

Sakız ağacının ilk iki seneden sonra su ihtiyacının olmaması da karbon ayak izi ve sürdürülebilirlik alanında önemli bir adımın atılması da sağlanmış olacak. Belediye ve Kaymakamlık, Çeşme’de bundan sonra ağaç dikimi yapıldığı zaman sadece sakız ağacı dikileceğine de işaret ediyor.

Ayrıca projenin sosyal faydaları arasında da kadın istihdamının desteklenmesi yer alıyor. Sakız ağaçlarının dikilmesi, budanması, hasat edilmesi ve temizlenmesi süreçlerinde tüm yıla yayılmış işgücü ihtiyacı duyuluyor. Bu ihtiyacın tamamı Çeşme ilçesinde yaşayan kadınlar tarafından karşılanacak. Sakızların temizlenmesi ve yıkanması süreci evde yapılabileceğinden kadınlara da “evde istihdam” şansı yaratılmış olacak. Birçok kadın evlerinde iş imkanı bulacak. Bunun yanı sıra,  yaş almış veya engelli bireyler de evlerinde sakız temizleme faaliyetlerinde bulunabilecek. Böylece yaşlı ve engelli istihdamına da katkı sağlamış olacak.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM