Ağustos ayında inşaat malzemesi ithalatı 938 milyon dolar olarak gerçekleşirken 2023 yılı ağustos ayına göre yüzde 3,2 küçülme kaydedildi
Türkiye İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayi Dış Ticaret Endeksi’nin 2024 Ağustos ayı sonuçları açıklandı. Rapora göre, çalışma gün sayısındaki iniş çıkışların etkileri sona erdi. İhracat performansı bir önceki temmuz ayına göre değer ve miktar olarak yükseldi. Geçen yılın ağustos ayına göre ise sınırlı düşüş yaşandı. Sonuçlarına göre ihracat, bir önceki temmuz ayına göre 48 milyon dolar arttı ve 2,54 milyar dolar seviyesine yükseldi. İhracat değeri, geçen yılın ağustos ayına oranla yüzde 3,3 azaldı.
İhracat birim fiyatları geçen temmuz ayına göre değişmedi
2024 yılı ağustos ayında inşaat malzemesi ihracatının miktar olarak 3,93 milyon tona yükseldiği raporda belirtildi. İhracat miktar olarak bir önceki temmuz ayının 110 bin ton üzerine çıktı. İhracat miktar olarak ise geçen yılın ağustos ayı ihracatının yüzde 4 altında kaldı. Rapora göre, inşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ihracat birim fiyatı 2024 Ağustos’unda geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 0,7 arttı ve 0,65 dolar/kilogram (kg) olarak gerçekleşti. İhracat birim fiyatları geçen temmuz ayına göre ise değişmedi.
İthalatta yüzde 3,2 düşüş kaydedildi
Raporda yer verilen bilgilere göre, 2024 yılı ağustos ayında inşaat malzemesi ithalatı 938 milyon dolar olarak gerçekleşti. Böylece ithalat geçen yılın ağustos ayına göre yüzde 3,2 küçülme kaydetti. İthalatın temmuz ayında 1 milyar doların üzerine çıktıktan sonra ağustos ayında yeniden 1 milyar doların altında gerçekleştiği raporda belirtildi. Rapora göre, 2024 yılı ağustos ayında inşaat malzemesi ithalatı 328,746 ton oldu. Aylık ithalat miktar olarak düşüş gösterdi. İnşaat malzemesi sanayi ortalama yıllık ithalat birim fiyatı 2024 yılı ağustos ayında 2,85 dolar/kg oldu ve bir önceki aya göre geriledi.
Yıllık ihracat 28,80 milyar dolar oldu
Türkiye İMSAD’ın hazırladığı rapora göre, bu ayki ihracat performansına bağlı olarak 2024 yılı ağustos ayı itibariyle yıllıklandırılmış inşaat malzemesi ihracatı 28,80 milyar dolar oldu. Yıllıklandırılmış ihracat, geçen yılın ağustos ayı sonu yıllık ihracatının yüzde 3,5 altında kaldı. 2024 ağustos ayında yıllıklandırılmış ihracatın miktar olarak ise yüzde 2,9 azaldığı ve 45,70 milyon tona gerilediği raporda kaydedildi. Yıllıklandırılmış ortalama ihracat birim fiyatı 0,63 dolar/kg olarak gerçekleşti.
Alt ürün gruplarının yarısında birim fiyatları geriledi
Rapora göre, 2024 yılı ağustos ayında inşaat malzemesi sanayisinde alt sektörlerin ihracatı, bir önceki temmuz ayının sınırlı ölçüde üzerinde performans gösterdi. Çalışma gün sayısının normalleşmesi ihracatı olumlu etkiledi. Geçen yılın ağustos ayına göre ise miktar ve değer olarak daha çok düşüşler yaşandı. 2024 ağustos ayında sekiz alt ürün grubunun dördünde ortalama ihracat birim fiyatlarının 2023 yılı ağustos ayına göre düşük gerçekleştiği raporda kaydedildi. Dört alt ürünün fiyatlarında ise artış gerçekleşti.
Raporda kaydedilen verilere göre, 2024 yılı ağustos ayında mineral, taş ve toprak ürünlerin ortalama ihracat birim fiyatı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,9 azaldı. Demir çelik ürünleri ihracat birim fiyatları yüzde 1,6, metal bazlı ürünler fiyatları yüzde 0,6 düştü. Kimyasal ürünlerde ortalama ihracat birim fiyatı yüzde 9,9 azaldı. Elektrik malzemesi ve teçhizatlarında birim fiyatlar yüzde 4,4 arttı.
Yedi alt ürün grubunda ihracat miktar olarak azaldı
Rapora göre, 2024 Ağustos’unda sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat miktar olarak geçen yılın ağustos ayının altında gerçekleşti. Alt sektörlerde miktar olarak zayıf bir performans ortaya çıktığı belirtildi. 2024 yılı ağustos ayında miktar olarak ihracat düşüşleri demir çelik ürünlerinde yüzde 22, elektrik teçhizatlarında yüzde 1,9, metal ürünlerde yüzde 2,6 ve mineral ürünlerde yüzde 5,2 olarak gerçekleşti. En yüksek gerileme yüzde 24,8 ile prefabrik yapılarda oldu. 2024 ağustos ayında sekiz alt ürün grubunun yedisinde ihracat değer olarak geçen yılın ağustos ayının altında gerçekleşti. Bu artışta miktar düşüşlerinin daha belirleyici olduğu vurgulandı. 2024 yılı ağustos ayında değer olarak ihracat düşüşü demir çelik ürünlerde yüzde 3,8, kimyasal bazlı ürünlerde yüzde 1,8, metal bazlı ürünlerde yüzde 3,2, mineral, taş ve toprak ürünlerinde yüzde 7,1 oldu. Değer olarak en yüksek ihracat düşüşü yüzde 12,8 ile prefabrik yapılarda oldu.