Cuma, Ekim 18, 2024

“Yeni AVM yatırımlarının eksikliği perakendeyi zorluyor”

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD), geniş katılımlı bir yönetim kurulu toplantısı düzenledi. Piyalepaşa Han Spaces’de gerçekleşen toplantının ana gündemi ticari gayrimenkul mevzuatındaki gelişmeler oldu. Ticaret Bakanlığı’ndan yetkililer ve AYD üyelerinin katıldığı toplantıda, özellikle kira süreleri ve kira artış oranları tartışıldı. AYD Başkanı Nuri Şapkacı, Türkiye’deki ticari gayrimenkul kira rejiminin sosyal konut kira rejiminden ayrılması gerektiğini belirterek, uluslararası normlara uygun yeni bir mevzuatın aciliyetine dikkat çekti.

Yeni AVM yatırımlarının durma noktasına gelmesiyle perakende sektöründe sorunlar yaşandığı da toplantıda ele alındı. Özellikle doluluk oranı yüksek alışveriş merkezlerinde, büyümek isteyen markalar için yer bulunamaması ve Türkiye’ye girmek isteyen yabancı markaların geri çevrilmek zorunda kalınması, sektördeki büyüme planlarını olumsuz etkiliyor. Şapkacı, bu durumun alışveriş turizmine de zarar verdiğini belirtti.

Şapkacı, Türkiye’de ticari gayrimenkullerde kira artışlarının enflasyon oranlarına göre yapıldığını vurguladı. Alışveriş merkezlerinde fahiş kira artışı yapıldığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirterek, kira artışlarının genellikle yatırımcı ve perakendecilerin karşılıklı mutabakatıyla belirlendiğini ifade etti. Şapkacı, mutabakata varılamadığında ise kira artışının, ancak beşinci kira yılı sonunda mahkeme kararıyla düzenlendiğini ve bu artışların genellikle piyasa rayicinin altında kaldığını dile getirdi.


Ticari gayrimenkul mevzuatında değişiklik kaçınılmaz

Toplantıda, Türkiye’de ticari gayrimenkul yatırımlarının giderek azaldığına dikkat çekildi. Yatırımcılar aleyhine yapılan mevzuat değişikliklerinin geri dönüş sürelerini uzattığını belirten Şapkacı, bu durumun sadece AVM’ler için değil, ticari gayrimenkul sektörünün tümü için olumsuz bir etki yarattığını ifade etti. Ticari gayrimenkulün uluslararası normlara uygun olarak düzenlenmesi gerektiğini belirten Şapkacı, bu değişikliklerin yabancı yatırımcılar açısından da önem taşıdığını vurguladı.


Ciro beyanı sorunu

Toplantının bir diğer gündem maddesi ise ciro beyanı oldu. Şapkacı, AVM’lerdeki yıllık perakende cirolarının tahmini 50 milyar dolar olduğunu ve bu ciroların yüzde 10-15 oranında eksik beyan edildiğini söyledi. Bu durumun, özellikle kurumsal olmayan kiracılar tarafından kaynaklandığını ve denetimlerin artırılması gerektiğini belirten Şapkacı, Maliye Bakanlığı ile görüşmelerin sürdüğünü açıkladı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM