Cuma, Ekim 25, 2024

“Belediyelerin üzerine gelinmesi büyük haksızlık”

Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin 2 yıl için gelir bütçesi 14.1 milyon TL olarak öngörüldü

Kıyı Ege Belediyeler Birliği Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı İzmir’de gerçekleştirildi. Toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı olan, aynı zamanda Kıyı Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ahmet Aras, önceki dönem Kıyı Belediyeler Birliği Başkanı Abdül Batur, İzmir ve Kıyı Ege Belediyelerinden birçok belediye başkanı katılım gösterdi. Aras, Türkiye’de yaşanan enflasyonist ortamın sosyal bozulma ve çöküş durumları yaşattığını belirtti. Belediyelerin ülke ekonomisine bu kadar zarar veriyormuş veya batırıyormuş gibi bir algı yaratıldığını ve belediyelerin üzerine gelinmesinin büyük bir haksızlık olduğunu ifade etti.

Kıyı Ege Belediyeler Birliğin’in 2025-2026-2027 yılları içerisindeki çalışmalarını içeren program, Plan ve Bütçe Komisyonu  oybirliğiyle kabul edildi. Program kapsamında birliğin 2 yıl için 14 milyon 100 bin TL gelir bütçesi öngörüldü. Aynı program kapsamında birliğin gider bütçesi ise yine 14 milyon 100 bin TL oldu. 


Kıyı Ege Belediyeler Birliği’ne 10 yeni üye

Kıyı Ege Belediyeler Birliği’ne katılım başvurusunda bulunan 10 ilçe belediyesinin başvurusu, mecliste oybirliğiyle kabul edildi. Birliğin yeni üyeleri Rize’nin Fındıklı ilçesi, Muğla’nın Ula, Ortaca, Marmaris, Yatağan ve Dalaman ilçeleri, Aydın’ın  Germencik ve Koçarlı ilçeleri, Adıyaman’ın Yaylakonak ilçesi ve İzmir’in Kiraz ilçesi oldu.


En düşük katılım payı ve üye aidatı 5 bin TL

Kıyı Ege Belediyeler Birliği  Meclisince alınan kararla, nüfusa sayılarına  bağlı olarak alınan üye aidatları ve birlikten ayrılma aidatları değişiklik gösterdi. Aidat miktarları, nüfusa göre en düşük katılım payı ve üye aidatı 5 bin TL olurken, en yüksek katılım payı ve üye aidatı ise 150 bin TL oldu. İlgili maddeye göre, birlik aidatları her yıl yüzde 5 zamlanacak. Gündem maddesi, oybirliğiyle kabul edildi.Yapılan güncelleme ile yeni fiyat tablosu Nüfusu 20 bine kadar olan üye belediyelerden yıllık: 5 bin TL, 20-50 bin arası olan üye belediyelerden yıllık: 8 bin TL, 50-100 bin arası olan üye belediyelerden yıllık: 12 bin TL 100-200 bin arası olan üye belediyelerden yıllık: 20 bin TL,  200-300 bin arası olan üye belediyelerden yıllık: 25 bin TL,  300-400 bin arası olan üye belediyelerden yıllık: 45 bin TL, 400 bin  ve üzeri olan üye belediyelerden yıllık: 60 bin TL, Büyükşehir üye belediyelerinden yıllık: 150 bin TL olarak değişti.


“Yerel yönetimde reform çalışmaları yapılmalı”

Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi, yerel  yönetimde reform çalışmalarının yapılması gibi bazı müdahaleleri gerekli olduğunun altını çizen Aras, “Vatandaşlarımızın hızlı ve yerinde hizmet talepleri gün geçtikçe artıyor. Enflasyonist baskı, sosyal problemler belediyelerin yükünü gün geçtikçe daha fazla arttırıyor. Bu durumda tabii ki eğitimden, sağlığa, ekonomiye birçok konuda belediyeler şu anda büyük bir yük altına girmiş durumda. Birikmiş SGK borçlarıyla, vergi borçlarıyla yine hükümetimizin bu konuda aldığı kararlarla giderek sıkışmış durumdayız. Tabii ki belediyeleri ülkenin ekonomisini batıran kuruluşlar olarak görmek çok yanlış” ifadelerini kullandı. 


“Körfez için üzerimize düşeni yapmaya hazırız” 

İzmir Körfezi’nin kirliliği ile ilgili  yöneltilen soruya cevap veren Aras, bu kirlilik konusunun sadece İzmir’in sorunu olmadığını aynı zamanda Türkiye’nin de gündeminde olduğunu söyledi. Aras, “Kıyılarımızda ciddi bir kirlilik tehditi söz konusu. Belediye arıtma tesisinin maliyeti çok yüksek ve bunu kendi bütçeleri ile yapabilmeleri neredeyse imkansıza yakın. Her tesisinin çıkış sularını bakanlık denetliyor ve ciddi cezalar uyguluyor.  Sadece İzmir’de problem yok. Diğer turizm kentlerimizin birçoğunda var yetersiz altyapıdan dolayı sorunlar yaşanıyor. Burada devlet gücünü hissetmek gerekiyor. Bu sorun İzmir Körfezi’yle kalmayacak diğer bölgelerde de yaşanacak. Sanayi tesisleri nedeniyle kimyasal bir kirlilik de var, bu da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkisinde Büyükşehir yetkisinde değil. Bu işlerde sorumluluğu başkasına atmadan yapmamak lazım. Üstümüze düşeni yapmaya hazırız ama kaynak almamız lazım” dedi.


“Belediyelerinidare sistemlerini altyapısını güçlendirmesi gerekiyor”

SGK’nın alacaklarının 900 milyar TL civarında olduğunun ve belediyelerin SGK’ya olan borçlarının ise sadece  90 milyar olduğunu vurgulayan Aras, “Belediye borçları genele göre bu miktarın yüzde 10’udur. SGK alacaklarının yüzde 10’unu oluşturan belediye borçlarının sanki. Belediyelerin mali durumlarının bozulması ülkedeki genel ekonomik gelişmelerinin sonucudur” diye konuştu. Günümüzün teknolojisinin gelişen dünya düzenide, çağdaş yenilikçi çözümler gerektirdiğini aktaran Aras “Üye belediyelerimize rehberlik etmek bizim görevlerimiz arasındadır. Özellikle üye belediyelerimizin kurumsal kapasitelerini güçlendirmek ve desteklemek de yine bizim görevlerimizdendir. Dünya değişiyor ve yenilikçi çözümler artık hepimizin malumu. O yüzden özellikle dijital gelişimde yapay zekanın bu kadar öne çıktığı bir dönemde belediyelerimizin de tekrar yönetim sistemlerini idare sistemlerini altyapısını güçlendirmesi gerekiyor.Yoksa dünyadaki diğer emsallerimize uyum sağlayamayız. Bu konuda da yine uzmanlar vasıtasıyla üye belediyelerimize gereken desteği vereceğiz. Özellikle kurumsal kapasitesi güçlendirmesi gereken bizlerden yardım talep eden belediyelerimize destek vermeye hazırız. Şu ana kadar 20’ye yakın belediye bu konuda bizler destek istedi. Biz bu hizmetleri satın alıp belediyelerimize göndereceğiz” diye konuştu. 


Erciş’te inşa edilen okula 740 bin TL hibe

Kıyı Ege Belediyeler Birliği’nin Erciş’te inşa ettirdiği Ortaokuldan, okul müdürü aracılığıyla okuldaki eksiklerin giderilmesi ve bazı tadilatların yapılması yönünde talep geldi. Toplam 740 bin TL’lik iş öngörülen talep, mecliste oybirliğiyle kabul edildi. Başkan Aras, okulun talep ve ihtiyaçlarının Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Kıyı Ege Belediyeler Birliği adına karşılanacağını söyledi. İlgili gündem maddesi, oybirliğiyle kabul edildi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM