Pazartesi, Kasım 25, 2024

Kısaca Gül Bakımı

Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun. Cumhuriyetimizin 2. yüzyılı başladı. Ne mutlu, Türk Milletine!  Bayramdan sonra tekrar yeni bir ay başlıyor. Ay takvimi izleyicileri, bakalım hangi günler bahçe işlerinden uzak duracaklar? 12 Kasım Ay düğümü; 14 Kasım Ayın bize en yakın olduğu gün; 25 Kasım tekrar Ay düğümü; 26 Kasım 2024 ise Ayın bizden en uzak olduğu günlerdir. 1 ile 5 Kasım günleri arasında inen Ay dönemi, buna karşılık 6 ile 17 Kasım arası çıkan Ay dönemine uymaktadır. 18 ile 30 Kasım günlerini kapsayan  aralık ise tekrar inen Ay dönemidir.

Biz gelelim tekrar güllere. Önce, gül fidanlarının dikimi ile devam edelim. Gül fidanları genel olarak, naylon torbalarda, saksılarda ya da kaplarda satılır. Bu durumda istediğiniz her zaman bahçenizde toprağa geçirebilirsiniz. Yalnız, yazın ortasında gülleri toprağa diktiğiniz zaman, bolca sulamanız gerektiğini unutmayalım. Kışı dikildiği yerde geçirmemi olan, yazın dikilen bitkilerin kurumaları daha çabuk olmaktadır.

Gül fidanınızı terasta bakacaksanız, içinde bulunduğu kabın derinliği en az 40 cm. olmalıdır. Doğal olarak toprak geçirgen, kaplar ise bol delikli olmalıdır. Geçirgen dediğimiz zaman ise, bol kumlu da olmamalıdır. Neden derseniz? Özellikle, bol güneş alan teras ve balkonlarda buharlaşma çok olduğundan, zaten saksı toprakları hızlıca kururlar. Bu noktaya özellikle dikkat etmek gerekir. Başka bir ayrıntı ise saksılardaki güllerin kökleri, ne kadar uzunsa, soğuğa o kadar dayanıklı olmalarıdır.

Satın alırken karşılaşabileceğiniz başka bir olasılık ise, alacağınız gül fidanlarının çıplak köklü olmalarıdır. Daha önce bir kaç kez yazmıştık. Çıplak köklü fidanlar her zaman diğerlerinden daha ucuzdur. Yalnız çıplak köklü gül fidanlarını satın alırken ama şunu da unutmayalım. Topraktan yeni çıkarılmış bu fidanlar, bir süre hafif nemli kumda ilkbahara kadar, doğa uyanmadan satın alınabilir. Satın alınır alınmaz da, hemen bahçenize dikmeniz tavsiye edilir.

Bir üçüncü olasılık ise, topraktan yeni çıkarılmış olan fidanlar saksılara, yeni toprak doldurarak dikilmiş olabilir. Şayet gerçekten böyle bir durum varsa,  bütün gülleri dikimden önce birkaç saat suyun içinde bekletmek uygun olacaktır ama  yeni topraklanmış olanların toprağı akıp gidecektir aklınızda bulunsun. Bunları satıcı ile konuşmanız gerekir. 

Gülleri bahçenizde herhangi bir yere dikmeyin. Biliyorsunuz ki, gülün, özellikle gülgillerin yemiş veren diğer fertlerininin de (erik, kayısı, badem vb.) birçok hastalığın hedefi olduğu gerçektir. Güller en çok mantar hastalıklarına hedef olur. Mantar hastalıklarının ise en büyük nedeni ise uygun yerlere dikilmemiş fidanlardır.

Birçok gül fidanı dikecekseniz aralarında en az 60 cm. olmalıdır. Aralarında dediğimiz de, gelişmiş bireylerin arasındaki boşluk 60 cm. olmalıdır. Bulundukları alan, çok yakıcı olmamalı ama günde en az 6 saat güneş alması önemlidir. Güllerin en sık görülen hastalıkları olan pas hastalığı, kara leke hastalığı, külleme hastalığını en iyi önleme yöntemi budur.

Alacağımız diğer bir önlem ise, kesinlikle ve kesinlikle yaprakların ıslatılmamasıdır. Bu konular defalarca bu köşede yazıldığı için, daha ayrıntılı yazmamıza gerek yoktur. Güller susuzluğa genel olarak dayanıklı bitkilerdir. Yazın çok kuru ve sıcak günlerinde sulanmasını unutmayalım. Zaten gül ağacınız, ancak sağlıklı kalabildiği zamanlarda gerçekten güzel güller vererek dekoratif özelliğini koruyacaktır.


Önceki İçerik
Sonraki İçerik

Oğuzhan Daver

Diğer Yazarlar