Salı, Ocak 14, 2025

“Çelik Kubbe’nin geliştirmesini hızla tamamlayacağız”

Mehmet Fatih Kacır

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçesini görüşmek üzere AK Parti Samsun Milletvekili Mehmet Muş başkanlığında toplandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, komisyon üyesi milletvekillerine bakanlık çalışmaları ve bütçe teklifi üzerine sunum yaptı.  Bakan Kacır, uluslararası ekonominin Rusya-Ukrayna Savaşı ve İsrail’in Orta Doğu’daki saldırıları nedeniyle belirsizlikler içerisine girdiğini, uluslararası ticaretin daraldığını söyledi.  Kacır, hava savunma sistemi Çelik Kubbe’nin geliştirmesini hızla tamamlayacaklarını belirterek, “Uzun menzilli füze geliştirme kabiliyetlerimizi daha ileri düzeylere taşıyacağız. Ülkemizin istikbalini tehdit edecek planlara asla geçit vermeyeceğiz” dedi.


“Sanayi üretim endeksi 19,7 arttı”

Türkiye’nin kalkınma yolculuğunda yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında ilerlediğini belirten Kacır, bu doğrultuda sanayi üretimindeki artışın önemine dikkat çekti. Kacır, Türkiye’nin sanayi üretim endeksinin pandemi öncesi döneme göre yüzde 19,7 arttığını vurguladı. İhracatta da önemli bir büyüme olduğunu belirten Kacır, “Bu yılın ilk 10 ayında ihracat 216,4 milyar dolara ulaştı” dedi. İmalat sanayisinin katma değerinde Türkiye’nin dünya payının yüzde 0,70’den yüzde 1,33’e yükseldiğini de belirtti. 2002 yılından bu yana Ar-Ge harcamalarını 1,2 milyar dolardan 16,1 milyar dolara çıkardıklarını açıklayan Kacır, teknoparklarda yenilikçi fikirlerin desteklendiğini ve bu yıl 630 yeni yatırım başvurusu alındığını ifade etti. Çip üretimi ve batarya teknolojisinde atılımlar yapacaklarını belirten Kacır, sanayide karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen Yeşil Sanayi Projesi’ne dikkat çekti.


“886 yatırım için 172 milyar TL destek”

Türkiye’nin ilk astronotunun bu yıl Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 13 bilimsel deney gerçekleştirdiğini açıklayan Kacır, savunma sanayinde 886 yatırım için teşvik belgesi düzenlendiğini ve 172 milyar TL destek sağlandığını söyledi. Türkiye’nin yerli ve milli elektrikli otomobil markası TOGG’un üretim sürecinin devam ettiğini, bugüne kadar 40 binin üzerinde aracın teslim edildiğini belirten Kacır, elektrikli araç şarj altyapısında da Avrupa’nın lideri konumunda olduklarını ifade etti. Türkiye’nin teknoloji devriminin sunduğu fırsatları değerlendirdiğini aktaran Kacır, 2028’e kadar yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürünlerin ihracatını 176 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı.


KOSGEB ve girişimcilik destekleri

KOSGEB aracılığıyla bu yıl 42 bin KOBİ’ye toplam 8,3 milyar TL destek sağlandığını ve girişimcilik desteğinin 2 milyon liraya çıkarıldığını belirten Kacır, Türkiye genelinde 130 Deneyap Teknoloji Atölyesi kurulduğunu ve gençlerin teknoloji eğitimine katkı sağlandığını belirtti. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yanı sıra, KOSGEB, TÜBİTAK, Türk Standartları Enstitüsü ve Türkiye Uzay Ajansı gibi kurumların 2025 yılı bütçe ve hedefleri de TBMM Komisyonu’nda ele alınarak sanayi ve teknolojide atılacak adımların temelleri atıldı.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM