Cuma, Kasım 22, 2024

İş dünyasında mesleki eğitim vurgusu

Ankara Sanayi Odası (ASO), Basım Sanayi Eğitim Vakfı’nın ASO Kağıt Ürünleri ve Baskı İşleri Sanayii Meslek Komitesi ile İSO Basım Sanayii Meslek Komitesi iş birliğinde düzenlediği ‘BASEV Sektörel Mesleki Teknik Eğitimleri’ toplantısına ev sahipliği yaptı. ‘Anadolu Matbaaları Eğitimi’ başlıklı toplantıyada konuşan ASO Başkanı Seyit Ardıç, dünya ekonomisinde yapısal dönüşüm ve hızlı değişimlerin yaşandığı bir dönem olduğunu söyledi. Yatırım süreçleri, üretim teknolojileri ve ticaret ortamının değiştiğini belirten Ardıç, “İşgücü piyasasının talep ve ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve rekabet avantajı oluşturabilmek için mesleki bilginin önemi her geçen gün artıyor. Mesleki ve teknik eğitim kapsamında, bilgi, beceri ve yetkinlikle donanmış insan kaynağının, ekonomik kalkınmanın temel itici gücü olduğu gerçeğini unutmamamız gerekiyor” dedi.


“Kalifiye işgücü ihtiyacı sadece tüm dünyanın ortak sorunu” 

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da düzenlenen Dünya Odalar Federasyonu Avrupa ve Asya Zirvesi’nde ‘Küresel Ekonomik Görünüm Anketi’nin yayımlandığına dikkat çeken Ardıç, “96 ülkeden 210 oda temsilcisi ile yapılan araştırmanın sonuçlarına göre; küresel iş dünyası ve işletmeler için en önemli sorunun nitelikli işgücü eksikliği ile enflasyon olduğu belirtiliyor. Yani kalifiye işgücü ihtiyacı sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın ortak sorunu haline geldi” dedi. Sanayi, teknoloji, eğitim ve işgücü politikalarının bütüncül bir yaklaşımla dizayn edilmesi gerektiğini dile getiren  Ardıç, “Ülke olarak insan kaynağımızı etkin kullanıp rekabet gücümüzü artırabilmemiz için eğitim kalitesini mutlaka yükseltmeliyiz. Mesleki eğitimi, hem ekonominin ihtiyaçlarını hem de küresel rekabet ve teknolojideki değişimleri dikkate alarak planlamalıyız” ifadelerine yer verdi.


“Nitelikli insan kaynağı ihtiyacına çözüm üretmek istiyoruz”

ASO’nun mesleki eğitime yönelik gerçekleştirdiği proje ve faaliyetlerden bahseden Ardıç, “Öncelikle amacımız sanayinin nitelikli insan kaynağı ihtiyacına çözüm üretmek, bunu yaparken de doğru projelerle tüm Türkiye’ye örnek modeller ortaya koymak. Ankara’daki pek çok üniversitemizle imzaladığımız iş birliği protokolleri ile gençlerimizin Ankara’daki sanayi tesislerinde staj yapmalarına imkan sağlıyoruz. Ankara Sanayi Odası Sürekli Eğitim Merkezi’nde (ASOSEM) meslek geliştirme ve meslek edindirme kursları ile sanayimizin farklı sektörlerinin işgücü ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz” diye konuştu.


Kalifiye iş gücü eğitimle destekleniyor

Sektörünün ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücüne katkı sağlamak için ASO Kağıt Ürünleri ve Baskı İşleri Sanayi Meslek Komitesinin yoğun faaliyetler sürdürdüğünü belirten Ardıç, “Komitemiz, Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Aktaş Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile işbirliği protokolleri imzaladı. Bu kapsamda hem eğitsel ve sosyal gereksinimler komite üyeleri tarafından karşılanarak yeni teknik ve yöntemlerle eğitim verilmesine olanak sağlanıyor hem de öğrencilere staj imkanları yaratılıyor” dedi. 


“Vakıf, bütün sektörün vakfı olmasını istiyoruz”

BASEV Yönetim Kurulu Başkanı Murat Demir ise, BASEV’e yeni bir misyon getirdiklerini söyledi. Demir, “Vakfın sadece İstanbul’un vakfı değil bütün sektörün vakfı olmasını istiyoruz. Ankara bizim için çok önemli. Açılımımıza Ankara ile başladık ama İzmir, Gaziantep ve Konya gibi illerle basım sektörü olarak bir arada olursak temsil gücümüz o kadar artar. Baktığımız zaman sorunlarımız ortak, en büyük sorunlarımızdan bir tanesi de kalifiye iş gücü. Katma değerli üretim yapmak istiyorsak mutlaka kalifiye iş gücünü sağlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

ASO 08 Kağıt Ürünleri ve Baskı İşleri Sanayii Meslek Komitesi Başkanı Beste Rodoslu da imzalanan protokol kapsamında Ankara’da iki liseyi ziyaret ettiklerini belirterek, “Öğrencilerin sadece sektörel gelişimini değil, aynı zamanda kişisel gelişimleri için de neler yapılabileceğini ele aldık” diye konuştu.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM