Perşembe, Aralık 5, 2024

Madencilerden ve ayakkabı sanayicilerinden hükümete çağrı 


Ege Maden İhracatçıları Birliği (EMİB) Başkanı İbrahim Alimoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan Orman Kanunu’nun 16’ncı Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelikte yapılan ve Türk madencilik sektöründe büyük tedirginliğe yol açan değişikliğin kaldırılması talebinde bulundu. Aynı şekilde e-ticaret yoluyla satışı yapılan ürünlere şahıs işletmeleri için yüzde 25, limited ve anonim şirketler için yüzde 15 stopaj vergisi getirilmesini öngören düzenlemeye de iş dünyasından tepkiler devam ediyor. Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Berke İçten, e-ticaretten alınması planlanan stopaj vergisinin zaten güçlükle ayakta duran sektörde işleri daha da zorlaştıracağını vurguladı. 


İçten: Sektör e-ticaret ve e-ihracatla nefes almaya çalışıyor


Yılbaşında yürürlüğe girmesi planlanan düzenlemeden vazgeçilmesini isteyen İçten, şunları söyledi: “Rekabet gücünü büyük ölçüde kaybeden sektör, son bir yıldır e-ticaret ve e-ihracatla nefes almaya çalışıyor. Ayakkabı, e-ticaret üzerinden en çok satışı yapılan ürünler arasında yer alıyor. E ihracatımızda da ciddi artış var. Bu yıl, ocak-eylül döneminde gerçekleştirdiğimiz 900 milyon dolarlık ayakkabı ihracatının 240 milyon dolarlık kısmını, yani yüzde 26’sını online kanallar üzerinden yaptık. Tam da böyle bir dönemde online alışverişe stopaj uygulamasının getirilecek olması moralleri bozdu.”


“Stopaj düzenlemesi, kayıt dışı çalışanları teşvik edecek”


Stopaj düzenlemesinin sektör açısından birçok sakıncayı barındırdığını ifade eden İçten, “Örneğin online kanallardan alınan ayakkabılarda iade oranı yüzde 15-20 seviyelerinde. Tüketici aynı model ayakkabıdan iki farklı numarayı alıyor, ayağına olanı kullanıyor, diğerini iade ediyor. Bazen ürün ‘ayıplı mal’ kapsamında altı ay sonra bile iade edilebiliyor. E-ticaret platformu iade edilen ürünün stopajını önceden devlete ödediği için muhasebe birimlerimizde iş yükü ve kargaşa artacak. Firma, iade edilen ürün için ödediği stopajı aylar sonra devletten geri alabilecek; belki de hiç alamayacak. Satış bedeli üzerinden kesilecek stopaj, firmalarımız için ilave bir finansal zorluk ve nakit akışında sıkıntıya neden olacak. Ayakkabı firmalarının büyük bölümü küçük ve orta ölçekli şirketler ve çok düşük kâr marjıyla çalışıyorlar. Firma stopaj vergisinin en azından bir bölümünü fiyatına yansıtmak durumunda kalacak. Bu da sonuçta enflasyonla mücadeleye zarar verecek. Fiziki mağaza ile online mağaza arasında fiyat farkı oluşacağı için haksız rekabet başlayacak. Online alışveriş cazibesini kaybedecek. Hiçbir vergi ödemeden ve hiçbir kurala bağlı kalmadan sosyal medya mecraları üzerinden satış yapanlara gün doğacak. Bir başka ifade stopaj düzenlemesi kayıtlı çalışan firma ve pazaryerlerini cezalandırırken kayıt dışı çalışanları teşvik edecek” diye konuştu.


Alimoğlu: Yıllık 6 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz”

Alimoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verdiği yazıda ham maddesini madenden temin eden sektörlerle Türk ekonomisine yıllık 60 milyar doların üzerinde katma değer sağladıklarını söyledi. Alimoğlu, yıllık 6 milyar doların üzerinde ihracat yaptıklarını ve istihdam sağladıklarını, 24 Eylül 2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Orman Kanunu’nun 16’ncı Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelikte yapılan değişiklik sonrasında maden sektöründe ruhsat güvencesinin ortadan kalkacağına vurgu yaptı.


“Madencilik sektörü olarak var gücümüzle üretmeye devam ediyoruz”

Türkiye’nin 2023 yılı sonunda 1 trilyon 118 milyar dolar olan Gayri Safi Milli Hasılasını (GSYİH) 2028 yılı sonunda 1,5 trilyon dolara çıkarmayı hedeflediklerinin altını çizen Alimoğlu, “Bu hedeflere ulaşmak için Türk Madencilik Sektörü olarak ‘Hayatımız Maden’ mottosuyla var gücümüzle üretmeye, ihracat yapmaya ve istihdam sağlamaya devam ediyoruz. Maden sektörü 2028 yılında Türk ekonomisine 100 milyar dolarlık katkı sağlayacak potansiyele sahip. Maden sektörü olarak bu gücü elimizden almayın” dedi.

İLGİLİ HABERLER

GÜNDEM